Een blend is een mengeling van theeblaadjes in combinatie met kruiden, bloemen, specerijen en/of vruchten. We hebben heel wat blends in ons gamma, maar de mogelijkheden bij blends zijn eindeloos. Een leuke (zomerse) activiteit is om zelf je eigen theeblend of kruidenmelange te maken die al je favorieten smaken bevat. Met deze blog helpen we je graag op weg.
Bepaal het doel
Allereerst moet je je doel bepalen. Wat voor soort blend wil je maken? Wat wil je met je blend bereiken?
- Een nieuwe verrassende smaak.
- Een blend namaken die je ooit hebt gedronken, maar die je niet meer vindt/niet meer verkocht wordt. Dit is niet zo eenvoudig, want veel gekochte blends bevatten aroma’s. Wel kan je proberen de smaak zo goed mogelijk te benaderen.
- Een blend met bepaalde gezondheidsvoordelen, zoals beter slapen, immuunsysteem, vertering, afslanken…
- Een eigen thema blend: breakfast blend, kerst blend, zomer blend, iced tea blend…
- Een blend geïnspireerd door hints in een bepaalde thee. Als je bijvoorbeeld ondertonen van een bepaalde bloem proeft in een thee, zal die waarschijnlijk goed combineren met die thee. Zo proeven veel mensen proeven bijvoorbeeld hints van rozenblaadjes in zwarte thee.
Geen inspiratie? Start met theetjes die je zelf heel lekker vindt. Proef heel veel blends en kijk welke ingrediënten deze bevatten. Zo kan je blends maken die al je favorieten ingrediënten combineren.
Bepaal je basis
Zodra je weet wat voor soort blend je wil maken, kan je je basis bepalen. Vooral witte thee, zwarte thee, pu-erh, maar ook groene thee zijn heerlijk om te combineren in blend. Wel gebruikt je best geen te sterke theeën, zoals Lapsang Souchong of Earl Grey. Te sterke smaken kunnen snel overheersen.
Belangrijk is om steeds thee, infusies en kruiden van goede kwaliteit te nemen. Als je ingrediënten van lage kwaliteit zijn, kan je niet verwachten dat de resulterende blend heel kwalitatief zal zijn.
- Thee: Gunpowder, Mao Feng, Pai Mu Tan, Ceylon Pettiagalla, Pu-Erh Yunnan, Assam Mokalbari, English Breakfast, Darjeeling, Honey Black, Bancha, Silver Needle …
- Kruiden: honeybush, gember, hibiscus, rosehip, munt, lemongrass, kamille, brandnetel …
- Fruit: Orange Dream, Apple Spice, Rose Hip Symphony, Turkish Orchard …
Aanvullende, complementaire smaken
Na je basis- of hoofdingrediënt, moest je je aanvullende ingrediënten kiezen. Deze accentueren de basis thee en geven het geheel een meer complexe smaak. Goede aanvullende ingrediënten zorgen voor heerlijke ondertonen en versterken elkaars smaken. Soms zorgt de juiste combo van smaken voor een geheel nieuwe smaak en zijn de oorspronkelijke ingrediënten bijna niet meer te herkennen.
Het is belangrijk om goed nadenken over je aanvullende ingrediënten. Best neem je ingrediënten met gelijkaardige smaken. Je kan thee combineren met andere thee of kruiden combineren met andere kruiden. Of verschillende soorten combineren, zoals echte thee met bloemen of kruiden. Een verscheidenheid aan smaken zal zorgen voor een meer complexe, unieke blend. Té veel verschillende soorten of heel uiteenlopende smaken, kan daarentegen potentieel zorgen voor een incoherent en minder lekker geheel.
- Thee: Gunpowder, Mao Feng, Pai Mu Tan, Ceylon Pekoe UVA Highlands, Pu-Erh Yunnan, Assam Mokalbari, English Breakfast, Darjeeling, Honey Black, Bancha, Silver Needle …
- Bloemen: rozenblaadjes, lavendel, goudsbloemen, kamille, vlierbloesem, kittelbloem, kaasjeskruid bloem …
- Kruiden: munt, lemongrass, linde, honeybush, brandnetel, venkel, linde, paardenbloem, hibiscus, rosehip, sage, senna, valeriaan, verbena, zoethout, yerba maté (let op: bevat wél cafeïne), rozemarijn, citroenmelisse, griekse bergthee, rooibos, eucalyptus…
- Fruit: Orange Dream, Apple Spice …
3 Mogelijke methoden
Er zijn drie manieren om blends te maken, we hebben ze hieronder opgelijst. Kies de methode die het beste bij je (blend) past.
- Alle ingrediënten bij elkaar doen en thee zetten. Er is wel geen ruimte voor fouten. Eens geblend, is het niet mogelijk om de ingrediënten te scheiden als je toch geen fan bent van de blend.
- Eerst thee zetten van het 1ste ingrediënt (vb. pu-erh thee) en daarna deze thee gebruiken om het 2de ingrediënt (vb. rozenblaadjes) mee te infuseren. Ook bij deze methode is het zo dat het onmogelijk is om de ingrediënten te scheiden als je toch geen fan bent van de blend. Een bijkomend probleem is temperatuur. Als je eerst puerh thee zet op 95 °C en daarna de rozenblaadjes is de thee niet meer zo warm, terwijl rozenblaadjes best een temperatuur van 100 °C nodig hebben. Deze methode is ook moeilijker toe te passen als je blend uit heel veel ingrediënten bestaat.
- Thee zetten van alle aparte ingrediënten en daarna samenvoegen. Zo kan je elke thee apart proeven en inschatten welke ingrediënten en welke verhoudingen het beste gaan werken in de blend die je wil maken. Aanpassingen aan je blend zijn snel en eenvoudig te maken met deze methode. Tip: zet elke individuele thee iets sterker (gebruik meer grammage) dan je normaal zou doen, zodat de smaken goed doorkomen in de blend. Deze methode is wel iets moeilijker toe te passen als je blend uit heel veel ingrediënten bestaat.
Aan de slag
De lijstjes hierboven met mogelijk basis- en aanvullende ingrediënten zijn enkel ter inspiratie. Ze kunnen dienen als startpunt, maar laat je er zeker niet door beperken. Probeer alles wat je denkt dat lekker kan zijn in jouw blend. Je kan het eenvoudig houden en kiezen voor een blend met maar twee ingrediënten of je kan gaan voor complexe smaken door vele ingrediënten samen te combineren. De opties zijn eindeloos.
Kies één van de drie methode de we hierboven vermelden en gebruik kleine hoeveelheden om te testen.
Denk ook na over welke verhoudingen je zal toepassen. Kies je 50/50, 75/25, 25/25/50… Je kan een reeks doen met telkens andere verhoudingen totdat je komt bij dé ideale verhoudingen.
Er zijn geen regels, maak verrassende combinaties en experimenteer en wie weet wat voor unieke, heerlijke resultaten het zal geven.
Als je eenmaal een goede blend van ingrediënten en de goede verhoudingen hebt gevonden, kan je de blend in grotere hoeveelheden maken om te bewaren.
Zet je blend ook zeker eens koud. Misschien is die ook heerlijk als cold brew!
Enkele tips
- Gebruik onze handige tasting set om te experimenteren.
- Neem notities zodat je je blend kan recreëren.
- Ook leuk om samen met kinderen te doen, voorzie best wel alleen cafeïnevrije ingrediënten.
- Je hoeft geen nieuwe ingrediënten te kopen, je kan ook starten op basis van theetjes en kruiden in je eigen theecollectie.
- Ga op je gevoel af.
- Gebruik onze theedoos met blikjes om je zelfgemaakte blends overzichtelijk te bewaren.
- Wees geduldig, het vraagt tijd om tot een lekkere blend te komen. Het niet zeker dat de eerste paar tests/experimenten direct geslaagd zullen zijn. Pas ingrediënten en/of verhoudingen aan en probeer opnieuw.
- Have fun!
Voilà, al onze tips om zelf je eigen theeblends samen te stellen. Nu is het aan jullie. Laat ons weten in de comments hieronder wat jullie favoriete blend is en welke ingrediënten je gebruikt hebt!