steffi vertriest thee
Theesoorten, Theeblog

De drie favoriete winterthees van theesommelier Steffi Vertriest

In principe is mijn liefde voor thee vrij consistent door heen het jaar. Waarmee ik wil zeggen; het is niet zo dat bepaalde thees in een specifiek seizoen niet meer uit de kast komen ofzo. Mijn lievelingsthees die drink ik doorheen alle seizoenen. Toch merk ik dat ik in de winter wat vaker naar bepaalde theetjes grijp die in de zomer wat minder frequent in m’n kop belanden. En die theetjes zet ik graag even op een rijtje voor je.

Als theesommelier ligt mijn liefde natuurlijk vooral bij de échte thee, thee van de Camelia Sinensis. Hoewel ik zeker ook van kruidenthee of melanges houd, blijft pure orthodoxe thee de heilige graal voor mij.

jade sun moon lake wintertheeSun Moon Lake

Wat hebben we lang gezocht om deze thee te bemachtigen, maar sinds kort zit hij dus in ons JADE assortiment. Sun Moon Lake thee is een uiterst zeldzame cultivar die Taiwan ontwikkelde met oude inheemse theeplanten en door de Japanners geïmporteerde theeplanten. Het is een hele geschiedenis in een kop en daarnaast is het één van de meest bijzondere smaakprofielen die ik ooit gedronken heb. Sinds ik zelf in Taiwan thee ben gaan plukken, ben ik hier helemaal verliefd op geworden. De donkere ondertonen van deze zwarte thee maken dit dé ideale winterthee.

Dark Pearl oolong

Niet geheel toevallig ook uit Taiwain – ik ben grote fan van Taiwanese theetjes (stating the obvious). De Sun Moon Lake waar ik het over had is één van de weinige zwarte theeën uit Taiwan. Het land staat namelijk vooral bekend om zijn oolongs. Oolong kent een bijzonder lang productieproces waardoor de variëteit in smaken bijzonder groot wordt. Als je zoekt naar een complexe en gelaagde thee dan is dit het theetje bij uitstek. Deze Dark Pearl Oolong wordt geroosterd en mag dus vrij warm gezet worden. Het ideale theetje om in een mistige ochtend voor de raam te drinken.

Honeybush

Ik blijf in dezelfde kleurenpalet. Al reizen we voor deze wel naar een ander land, naar een ander continent zelfs. Honeybush is het minder bekende broertje van de Rooibos thee. Beiden komen uit Zuid-Afrika. Het gaat in dit geval niet om echte thee, maar wel om een infusie (juist is juist). Honeybush wordt namelijk gemaakt van een struik: de Cyclopia. Deze plant bevat, in tegenstelling tot de Camelia Sinensis, geen cafeïne waardoor het de ideale thee is om in de winter ’s avonds te drinken. Bovendien zit ook deze kruidenthee, net als de theetjes hierboven, boordevol goede stoffen. Lekker en goed voor lichaam en geest: perfection!

De producten in deze blogpost

  • Sun Moon Lake-thee is een bijzondere zwarte thee uit Taiwan, geteeld in de omgeving van het schilderachtige Sun Moon Lake in het centrale deel van het eiland. Deze thee staat bekend om zijn uiterst unieke, volle smaak en wordt vaak omschreven als lichtzoet met ondertonen...

  • Taiwan staat bekend voor zijn uitmuntende selectie oolong. Het land heeft als geen ander een gedetailleerd productieproces voor deze semi-gefermenteerde theeklasse. Deze specifieke Dark Pearl Oolong komt uit de Tai Tung regio en krijgt zijn unieke smaak door een langer fermentatieproces. De kleur van het...

  • 5,89

    Honeybush of honingbos thee is een ietwat minder bekende kruidenthee dan Rooibos, maar hij wint steeds meer aan populariteit en dat is helemaal terecht. Hij wordt geprezen voor zijn heilzame voordelen voor het lichaam en is heerlijk aromatisch met een zoete toets erbij. Honeybush komt...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *