Porseleinen theepotten zijn een zeer betrouwbare manier om je thee mee te zetten. Ze zijn stevig, behouden prima de smaak van de thee en komen in heel wat leuke variaties en kleuren. Naast ons standaard assortiment gaan we bij Thee.be steeds op zoek naar leuke nieuwe variaties.

Toont alle 11 resultaten

Show sidebar

Elegant, efficiënt en uiterst stijlvol… geen betere manier om keramische theepotten te omschrijven. Met hun tijdloze karakter en een geschiedenis die meer dan 11.000 jaar terug in de tijd loopt, moet je keramische theepotten op je theelijstje hebben staan. Ze passen zowel bij intieme knuffelmomentjes op koude winteravonden als bij gezellige familiebijeenkomsten waar iedereen wel een kopje thee wilt. Tea for two, ceramic for you!

De voordelen van keramische theepotten

Traditie

Met het kopen van een keramische theepot haal je een stuk Oosterse traditie en nostalgie in huis. Keramische theepotten worden al meer dan 11.000 jaar gebruikt en hebben nog niets van hun charme verloren. Ze worden vaak met bijpassende theekopjes verkocht die het plaatje der traditie helemaal compleet maken.

In alle geuren en kleuren

Surf maar even op het internet… keramische theepotten kom je in alle geuren en kleuren tegen. Van klassieke over strakke theepotten tot potten versierd met bloemen en allerhande andere decoraties. Van gele, over bruine tot zelfs felgekleurde theepotten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt er wel een keramische theepot voor. Dit maakt natuurlijk dat er steeds een theepot naar wens is en dat de keuze zo goed als eindeloos is. Het is een van de grote voordelen van deze soort.

Behoud van warmte

Het is niet voor niets dat keramiek al duizenden jaren voor het vervaardigen van theepotten wordt gebruikt. Keramiek heeft namelijk de eigenschap om warmte optimaal te behouden. Een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld glazen theepotten.

Tijdloos

Ondanks dat we al meer dan 11.000 jaar keramische theepotten gebruiken, is deze theepotsoort nooit uit de mode geweest. Je mag gerust zeggen dat ze een tijdloos design hebben en het feit dat ze in allerhande vormen, maten en kleuren te verkrijgen zijn, zal ook wel een handje helpen.

De nadelen van keramische theepotten

Fragiel en breekbaar

Hoe je het ook draait of keert, en je draait ze in dit geval best niet te veel, een keramische theepot is gemaakt van klei en dit betekent dat hij uiterst breekbaar en fragiel is. De kans is groot dat je al wel ergens een keramische theepot aan diggelen hebt zien vallen of dat je iemand kent met een theepot met een ‘hoekje’ af. Voorzichtigheid is in dit geval niet alleen de moeder van de porseleinkast, maar ook van de keramische kast.

Eén pot per theesoort

Sommige keramische theepotten zijn binnenin voorzien van een glazuurlaag en kunnen hierdoor voor verschillende theesoorten gebruikt worden. Andere theepotten, en zeker de traditionele, hebben deze glazuurlaag niet. Dit betekent dat na gebruik van een bepaalde theesoort de smaak en het aroma van de thee licht in de keramiek zal getrokken zijn. Men beweert zelfs dat het na jaren van gebruik voldoende is om gewoon heet water toe te voegen om het aroma te proeven. Van oudsher wordt per theesoort dan ook maar één keramische theepot gebruikt. Dus in de praktijk betekent dit dat je als bijvoorbeeld groene thee en zwarte theedrinker best twee keramische theepotten in huis haalt. Hecht je niet zoveel belang aan de smaak dan is dit natuurlijk geen noodzaak. Het gaat meestal slechts om subtiele smaakverschillen, maar bij het drinken van de meest exclusieve theesoorten draait het daar natuurlijk ook om.

Tips voor en weetjes over keramische theepotten:

  • Kijk bij het kopen van je keramische theepot naar de tuit van je pot. Vernauwd deze naar het einde toe dan is dit een goed teken en zal dit het gieten van de thee bevorderen. Een te brede opening levert je sowieso moeilijkheden op.
  • Controleer de binnenzijde van de theepot. Binnen de keramische theepotten bestaan er namelijk twee versies: geglazuurde theepotten en klassieke (lees niet-geglazuurde) theepotten. Wil je 1 theepot voor verschillende theesoorten gebruiken, kies dan voor een keramische theepot met een geglazuurde binnenwand. Gebruik je de theepot op traditionele wijze; wat betekent één keramische theepot per theesoort, dan kan je zowel voor een geglazuurde als voor een niet geglazuurde keramische theepot gaan. Wij zouden echter toch voor de niet-geglazuurde versie gaan.
  • Welke theepot je kiest, is afhankelijk van verschillende zaken. Een van de zaken waar je naar moet kijken, is de inhoud van de theepot. Ga je de theepot vaak gebruiken om grote groepen mensen mee te bedienen, kies dan voor een grotere inhoud. In alle andere gevallen raden wij aan om voor een kleine theepot te kiezen. We spreken uit ervaring als we jullie vertellen dat een kleinere keramische theepot het voordeel heeft dat je de temperatuur en de smaak van de thee beter onder controle en in balans kunt houden.
  • Keramische potten van de beste kwaliteit hebben in de tuit van de pot vaak een soort van zeef zitten. Hierdoor hoef je geen infuser te gebruiken en geef je de theebladeren de kans om hun aroma ten volle in het water te verspreiden. Het is natuurlijk geen must maar wel een leuk handigheidje.

Keramische theepotten proper maken

Voor we starten met te vertellen hoe je wel een keramische theepot moet reinigen, vertellen we eerst hoe het zeker niet moet. Ongeacht wat de fabrikant van je theepot zegt, was een keramische theepot nooit in de vaatwasser en ga hem ook niet met zeep, olie of andere reinigingsmiddelen te lijf. Het gaan niet alleen ten nadele van de keramiek, maar het gaat ook de smaak van je toekomstige koppen thee nadelig beïnvloeden.

Voor het proper maken van keramische theepotten na gebruik, raden wij steeds aan om de theepot gewoon met warm water uit te spoelen en vervolgens de lucht zijn werk te laten doen. Wil je het droogproces toch versnellen, kan je eventueel een droge, niet-pluizige doek gebruiken. Meer hoef je niet te doen om je keramische theepot te wassen.