Glazen theepotten zijn bijzonder populair bij zowel de beginnende als de ervaren theedrinker. Je kan de theeblaadjes mooi zien ontluiken en door het glas behoudt de thee al zijn kwaliteiten. We selecteerden de allermooiste exemplaren voor zij die een glazen theepot wensen te kopen. In verschillende formaten en vormen zodat iedereen zijn gading kan vinden.

Toont alle 9 resultaten

Show sidebar

Glazen éénpersoons theeset 0,45L

27,95

Glazen theepot 0,4L met glazen theefilter

25,95

Glazen theepot 1,2L met glazen theefilter

46,95

Glazen theepot 1,2L met inox theefilter

51,95

KINTO Cast theepot met filter 700 ml

37,00

KINTO One Touch theepot met filter 280ml

19,00

KINTO One Touch theepot met filter 450ml – RVS

29,50

KINTO One Touch theepot met filter 450ml – zwart

24,00

KINTO Cast theepot met filter 450 ml

32,50

Net zoals het drinken van bier uit het juiste glas moet gebeuren en je voor het maken van cocktails maar beter de juiste accessoires in huis hebt, geldt ook voor het schenken en bereiden van thee dat het ene accessoire het andere niet is. Een van de accessoires die we in dit artikel onder de loep willen nemen, zijn glazen theepotten. Stijlvol en trendy als ze zijn hebben ze heel wat voordelen, maar zouden er ook nadelen aan een glazen theepot verbonden zijn?

De voordelen van glazen theepotten

Visueel kunstwerk

Niets mooier dan de kunst der thee live te zien ontvouwen. Dit is zonder meer een van de grootste voordelen van glazen theepotten: de kans om het gehele en fascinerende theeproces met je eigen ogen te aanschouwen. Van het krullen van de theebladeren tot de donkere theevlek die zich als een kronkelende wolk doorheen het water worstelt. Je ziet het water als het ware smaak en aroma krijgen. Vooral bij kruidenthee is het soms bijzonder indrukwekkend om de levendige kleuren hun weg door het water te zien banen. Extra leuk is dat glazen theepotten je ook de kans geven om zelf ervaring en kennis op te doen in het zetten van thee en het herkennen van theesoorten. Door het bekijken van het sensuele spel der thee leer je de kleur van elke thee te herkennen en ook wanneer jouw thee op basis van de kleur de perfectie benadert.

Duurzaam

Je zou het misschien niet meteen denken maar glazen theepotten zijn over het algemeen toch duurzaam. En zeker als je voor theepotten van bijvoorbeeld gehard glas kiest. Door speciale chemische en thermische processen is dit glas tegen een serieus stootje bestand. Het kan de warmte van de thee perfect weerstaan en zal niet snel breken.

Een andere optie is om voor een glazen theepot gemaakt van borosilicaatglas te gaan. Dit hittebestendige glas is een stuk sterker dan andere glassoorten. Dit glas is zeer goed bestand tegen thermische veranderingen en krimpt ook een stuk minder bij afkoeling dan gewoon glas.

Tot slot, zie je steeds vaker de dubbelwandige glazen theepotten opduiken. Tussen de twee glazen wanden zit een isolatielaag waardoor je thee veel langer haar warmte behoudt. Dit is een andere duurzame glazen optie.

Ideaal om te gieten

Vele glazen theepotten zijn zo gemaakt dat het gieten van de thee naadloos verloopt. Er wordt geen thee verspild en er blijft ook geen thee hangen. Omdat het oog ook wat wil, zal je merken dat je allerlei soorten schenktuiten hebt… gaande van korte strakke tuiten tot lange, speels kronkelende tuiten.

Te combineren met de meeste thee infusers

Of je nu een moderne stalen thee infuser, een klassieke thee infuser of zelfs een bamboe model gebruikt, elke thee infuser past perfect in het glazen-theepot-plaatje. Zoals al aangehaald kan je door het glas ook toekijken hoe de theebladeren het water infuseren.

Flexibel en efficiënt

Glazen theepotten zijn zo gemaakt dat ze het aroma, de warmte en de smaak van je thee perfect weten te bewaren. Een dubbelwandige glazen theepot heeft bovendien het geweldige voordeel dat de warmte binnenin behouden blijft, maar dat je de theepot toch zonder angst voor brandwonden kunt verplaatsen. Een glazen theepot is tot slot zowel voor losse thee als voor theebuiltjes te gebruiken.

De nadelen van glazen theepotten

Fragiel

Ondanks dat glazen theepotten mits voorzichtige behandeling duurzaam zijn, blijven ze natuurlijk iets fragieler dan bijvoorbeeld gietijzeren of stalen theepotten. De kans dat de theepot breekt na een valpartij is net iets groter dan bij andere materialen.

Theevlekken

Glazen theepotten zijn gevoelig voor theevlekken die de wanden van de theepot vervuilen. Het is vaak moeilijk om deze vlekken weer te verwijderen. Op Internet vind je wel allerhande filmpjes en tips die je kunnen helpen bij het verwijderen van de vlekken. Zelf gebruiken we baking soda (zuiveringszout) in combinatie met witte azijn om de vlekken te verwijderen met een sponsje. Voorzichtigheid is hier wel prioriteit want je wilt geen krassen aanbrengen op de wanden van je theepot. Het is vanzelfsprekend dat groene thee vaak minder theevlekken nalaat dan oolong thee of zwarte thee; dus daar kan je natuurlijk rekening mee houden bij het gebruik van je glazen theepot!

Warmte

De warmte kan bij glazen theepotten een probleem vormen. We spreken wel degelijk van ‘kan’ aangezien je bij dubbelwandige glazen theepotten dit probleem niet hebt. Vaak is het handvat aan de glazen theepot gelukkig wel geïsoleerd zodat je hem zonder problemen kunt optillen en verplaatsen.

Glazen theepotten proper maken

Bij het kopen van een glazen theepot staat er vaak vermeld dat je hem in de vaatwasser mag plaatsen. Ondanks dit advies proberen wij dit zelf toch te vermijden. Wij zijn nog steeds voorstander van het met de hand reinigen van een theepot. Het is vaak moeilijk voor een vaatwasser om alle hoekjes en kantjes van de theepot goed te bereiken en er durven na een machinale wasbeurt nog weleens kalk- en zoutvlekken op het glas verschijnen. Om nog maar te zwijgen van de grote temperatuurverschillen die tijdens een vaatwasbeurt opduiken. Glas en extreme temperatuurverschillen… neen, dat gaat niet goed samen.

Vaak is het zelfs voldoende om de glazen theepot na gebruik gewoon met warm water te spoelen en hem nadien door de lucht te laten drogen. Bewaar hem vervolgens op een donkere en koele plek en klaar is Kees.

Het kiezen van glazen theepotten

Bij het kiezen van glazen theepotten moet je een aantal zaken in het achterhoofd houden.

  • Het materiaal: zoals als aangegeven zijn er verschillende soorten glas die elk hun voor- en nadelen hebben. Zo kan je uit veiligheidsoverwegingen kiezen voor een dubbelwandige glazen theepot, maar kan het ook zijn dat je de look van je theepot belangrijker vindt.
  • De inhoud: Ga je de theepot gebruiken om gezellig ’s avonds met zijn tweetjes een thee te drinken of moet de theepot ook dienstdoen tijdens je feestjes en meetings. Kies een theepot met een inhoud die je behoeften beantwoordt.