De traditionele gietijzeren theepot is de meest Oosterse theepot in ons assortiment. Je waant je meteen in Japan! We stelden een divers aanbod gietijzeren theepotten samen. In verschillende groottes, kleuren en vormen, wie een gietijzeren theepot wil kopen die vindt hier ongetwijfeld z’n ding.

Toont alle 6 resultaten

Show sidebar

Eerlijk… wij zijn grote fans van gietijzeren theepotten en we zijn heus niet alleen. Bij het maken van thee is het belangrijk om de juiste theepot voor je theeklus te vinden. Zaken als warmtebehoud, grootte en duurzaamheid spelen allemaal een belangrijke rol. Maar ook op esthetisch vlak wil je een theepot die oogverblindend is. Rekening houdende met al deze zaken zou je misschien denken dat het kiezen van de juiste theepot een utopie is… Utopie of niet, gietijzeren theepotten komen voor ons toch in de buurt van de perfecte theepot en we vertellen je graag waarom.

De voordelen van gietijzeren theepotten

De looks

Gietijzeren theepotten zijn niet alleen praktisch, zoals je later in dit artikel zelf zult kunnen ontdekken, maar ze zijn ook een streling voor het oog. Ze vormen een prachtige toevoeging aan je interieur en zullen ook door je gasten op de nodige wauw’s en oooh’s onthaald worden. Geen wonder dat gietijzeren theepotten ook veelvuldig hun weg naar de beste restaurants, hotels en andere eet- en drinkgelegenheden ter wereld vinden. De ontwerpen zijn bovendien eindeloos. Van strakke zwarte theepotten tot theepotten met Japanse of Chinese tekens, draken, Koi vissen, olifanten, libellen en andere Oosterse decoratie-elementen. Daarnaast is er ook de typische gietijzeren theepot met de kleine putjes. Onze favoriet, zeker wanneer we er een heerlijk kopje oolong thee kunnen uit opschenken!

Hittebestendig

De huidige gietijzeren theepotten zijn gemaakt volgens het ontwerp van de traditionele Japanse tetsubin die gebruikt werd om water te koken op houtskoolkachels. De gietijzeren theepot is qua hittebestendigheid dan ook door geen andere theepot te evenaren. Van oudsher werden deze theepotten dus gebruikt om het water op een kachel of stoof te laten koken. De theepot kan daardoor zowel dienstdoen als theepot en als waterketel. Wil je een gietijzeren theepot ook als waterkoker of waterketel gebruiken, zorg er dan voor dat je hem maximaal voor ¾ met water vult zodat de pot niet gaat overlopen. Zorg er bovendien voor dat eventuele vlammen de pot zelf niet raken. Tot slot moet je er rekening mee houden dat ook het handvat van een gietijzeren theepot warm kan worden.

Twee tips:

  • Om roest te voorkomen, zijn sommige moderne gietijzeren theepotten binnenin bekleed met emaille. Handig natuurlijk, maar in dit geval wel niet aangewezen om ze ook te gebruiken als waterkoker of om ze op warmtebronnen zoals een kachel of stoof te plaatsen.
  • Plaats de gietijzeren theepot nooit zonder vloeistof op een warmtebron.

Duurzaamheid

Hoeft het nog gezegd dat gietijzeren theepotten op vlak van duurzaamheid de beste van de theeklas zijn? We hebben allemaal wel een keramische theepot met een tuit of handvat dat afgebroken is en misschien ken je wel iemand die zijn glazen theepot al een keertje heeft laten vallen. Gietijzeren theepotten kunnen zo goed als alles en iedereen overleven. Je moet echt al je extreme best doen om schade te kunnen toebrengen aan deze theepotten.

Traditie en folklore

Met het bezitten van een gietijzeren theepot haal je ook een streepje Japanse traditie en folklore in huis. Deze theepotten, ook tetsubin genoemd, nemen je mee naar lang vervlogen tijden waarin theeceremonies nog volgens de regels van de kunst werden uitgevoerd. Gietijzeren theepotten worden dan ook sinds de 17de eeuw in Japan gebruikt. Je creëert op deze manier een nostalgische sfeer in je woning en bij je gasten. Een sfeer waarin je nog meer van de thee en van de rust rondom de theeceremonie zult kunnen genieten.

De nadelen van gietijzeren theepotten

Warmte

Zeker als je de gietijzeren theepot ook gaat gebruiken voor het laten koken van je water is het oppassen geblazen voor de opwarming van je theepot. Je wilt immers geen stel vingers verbranden als je de theepot van het vuur neemt. Soms wordt het handvat wel van een ander materiaal gemaakt om verbranding te voorkomen, maar dan neem je natuurlijk een stukje traditie weg. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Vorming van roest

Wie voor een echte traditionele gietijzeren theepot gaat, de tetsubin, moet er rekening mee houden dat deze geen emaillen binnenwand bevat om roest te voorkomen. Het constante contact met water en de temperatuurverschillen zorgen ervoor dat het metaal kan gaan roesten. Op zich is dit geen probleem aangezien de roest van je theepot niet giftig is en je thee perfect drinkbaar blijft.

Tip: Wil je toch van het roest af dan is het best om het verroeste deel met een zachte borstel te schuren. Vul de pot nadien met gebruikte theebladeren en kokend water en laat het mengsel een 20-tal minuten intrekken. Verwijder nadien de theebladeren en het water en spoel de pot uit. De tannine in de thee gaat een soort van natuurlijke beschermlaag creëren om de vorming van roest te voorkomen. Een andere manier om de roest te verwijderen, is het gebruik van een 50% azijn en 50% watermengsel of het gebruik van baking soda (zuiveringszout).

Afbladeren emaillen binnenwand

Kies je voor een gietijzeren theepot met een emaillen binnenwand dan zal je geen last hebben van roest, maar moet je er wel rekening mee houden dat de emaillen binnenwand na verloop van tijd kan beginnen afbladeren. Zeker als er op 1 plekje aan de binnenzijde een beetje van de beschermingslaag is afgebladerd, kan het snel gaan.

Gietijzeren theepotten proper maken

  • Laat de theepot volledig afkoelen voordat je hem gaat reinigen.
  • Neem een zachte spons en poets hiermee de binnen- en de buitenzijde van de pot. Gebruik hiervoor enkel en alleen warm water. Het gebruik van zeep of andere reinigingsmiddelen is uit den boze. Ook zout of oliën moeten vermeden worden.
  • Laat de pot volledig drogen door de buitenlucht.

Ondanks dat er bij sommige gietijzeren theepotten zal vermeld staan dat ze ook in de vaatwasser kunnen gereinigd worden, verkiezen wij nog steeds de klassieke methode en wassen we onze theepotten steeds met de hand.