Wil je Oolong thee kopen? Dan hebben we een prachtig assortiment in de aanbieding, zorgvuldig geselecteerd uit verschillende Aziatische landen. Een Oolong thee wordt geclassificeerd ergens tussen een groene en een zwarte thee. Een zwarte thee is 100% geoxideerd, een groene thee is 0% geoxideerd en een Oolong zit daar ergens tussen. Door creatief te spelen met de graad van oxidatie van de theebladeren krijg je een ongelooflijk ruime waaier aan smaakprofielen. Wij gingen op zoek naar de meest uitmuntende Oolong thee’s om jou mee te verbazen.

Toont alle 12 resultaten

Show sidebar

Da Hong Pao

Premium Oolong thee uit China
14,30

Dark Pearl Oolong

Exclusieve Oolongthee uit Taiwan
14,99

Fancy Oolong

Oolong thee uit Taiwan

Jinxuan Oolong

Oolong thee uit Thailand

Milky Oolong

Oolong thee uit China
10,50

Muscatel Dragon Oolong

Exclusieve oolong uit China
9,50

Oolongthee Ontdekkingspakket

65,00

Sticky Rice Oolong

Exclusieve oolong thee uit Thailand

Tie Guan Yin AMBAR

Oolong uit China

Tung Ting

Oolong thee uit Taiwan

Wonder Oolong India

Exclusieve oolongthee uit India

Oriental Beauty

Oolong thee uit Vietnam
8,95

Oolong thee… niet zwart, niet groen maar ook niet wit. Neen, deze thee heeft zo zijn unieke eigenschappen en eigen sublieme aroma. Het is een thee die je zal doen verbazen en verwonderen met zijn aroma, maar het is ook een thee die heel wat van de voordelen heeft die ook andere theesoorten hebben.

Geschiedenis van Oolong thee

Voor het ontstaan van Oolong thee an sich zijn er verschillende achterliggende theorieën. Het is immers onduidelijk hoe deze theesoort nu precies ontstaan is. Om je zelf de keuze te laten welk verhaal jij het meest fascinerend vindt, zetten we enkele van de meest voorkomende theorieën op een rij.

Volgens de Wuyi-theorie zou deze thee afkomstig zijn van de gelijknamige Wuyi bergachtige regio in China. Het verhaal gaat dat de thee de naam kreeg van de plek in de Wuyi-bergen waar de thee voor de eerste maal werd geproduceerd. Deze theorie wordt ondersteund door gedichten en verhalen uit de Qing-dynastie.

Een andere theorie brengt ons bij een man genaamd Sulong, zie je de link al met Oolong, die de theeplant Anxi zou ontdekt hebben.

Tot slot is er nog het verhaal van een andere man genaamd Wu Liang (later verbasterd naar Wu Long en zo naar Oolong) die eerder bij toeval Oolong thee ontdekte. De man werd opgeschrikt door een hert tijden het plukken van theebladeren. Toen hij na enige tijd besloot om naar de thee terug te keren, was deze al geoxideerd en had hij het oxidatiepercentage van Oolong bereikt.

Wat is Oolong thee?

losse oolong theeVele mensen kennen wel zwarte thee, groene thee en witte thee, maar Oolong thee klinkt toch iets minder bekend in de oren. Wel Oolong thee zou je kunnen klasseren tussen de twee eerdergenoemde theesoorten in. Het is geen groene thee, maar ook geen zwarte thee… hoewel de thee wel van dezelfde theeplant gemaakt wordt; namelijk de Camellia Sinensis theeplant. Wat Oolong thee anders maakt dan groene en zwarte thee is het oxidatiepercentage van de theebladeren. Bij deze theesoort schommelt het percentage tussen de 10 en de 80%. Hierbij is geen standaard vastgelegd waardoor Oolong thee die minder dan 50% oxideert, eerder neigt naar het aroma van groene thee terwijl Oolong thee die meer dan 50% oxideert zich qua smaak dichter bij zwarte thee bevindt. Men spreekt ook wel over een lichte en een donkere Oolong.

De thee wordt vooral gemaakt met de iets oudere bladeren van de theeplant omdat deze de juiste smaken en minder tannine bevatten. Zoals je in het volgende hoofdstuk kunt lezen, is het maken van deze thee een tijdrovend proces. Het gebeurt zelfs dat sommige van de stappen verschillende malen worden herhaald om toch maar de perfecte Oolong te kunnen produceren. Er wordt bij deze thee dus tijd noch moeite gespaard.

Binnen de Oolongsoort zijn er nog tal van varianten die elk subtiel van smaak verschillen. De meeste en bekendste Oolongsoorten worden nog steeds in China gemaakt. Om er enkele te noemen:

 • Da Hong Pao (grote rode mantel). Deze thee is een van de twee Oolongvariëteiten die de stempel ‘bekende Chinese thee’ mag dragen.
 • Tie Guan Yin (De ijzeren Godin van de genade): een van de bekendste Oolongsoorten ter wereld.
 • Dong Ding of Tung Ting: Een zeer lekkere thee vooral als de theebladeren goed werden geroosterd. Het geeft deze thee een nootachtige smaak.
 • Shui Jin Gui (Gouden waterschildpad)
 • Tieluohan
 • Bai Jiguan (Witte hanekam): een lichte thee gemaakt van lichte, geelachtige bladeren.
 • Rougui: een iets donkerdere thee met een krachtig en kruidig aroma.
 • Shui Xian: een zeer donkere en sterke thee.

Hoe wordt Oolong thee gemaakt?

oolong thee zettenHet maken van Oolong thee, en dan hebben we het over het verwerkingsproces, is een ingewikkeld en tijdrovend proces dat tot in de puntjes correct moet worden uitgevoerd om tot deze sublieme thee te komen. Dit zijn alle te volgen stappen in chronologische volgorde:

 • De vers geplukte bladeren worden in openlucht en in de zon gelegd, zo geven ze al een deel van hun vocht vrij. Op deze manier worden de bladeren ook zacht zodat ze niet breken tijdens het rollen. Na hun tijd in de zon, worden de theebladeren binnen gelegd om af te koelen van de warmte van de zon.
 • De bladeren worden in zakken gedaan en gerold tussen twee stenen. Dit zal zorgen voor de unieke vorm van Oolong thee. Door het licht kneuzen komen stoffen vrij die voor de unieke smaak van deze Oolong thee zorgen.
 • Vervolgens start het oxidatieproces. Hoe lang de theebladeren oxideren hangt af van de theemeester. Hij of zij houdt nauwlettend in het oog hoe ver de oxidatie is en zal het proces stopzetten wanneer de bladeren de gewenste oxidatie hebben. Dit zal uiteraard de smaak beïnvloeden.
 • Vervolgens wordt de thee geroosterd zodat de enzymen die voor de oxidatie verantwoordelijk zijn een halt worden toegeroepen. De typische fruitige smaak van de Oolong tee ontwikkelt zich door het feit dat de thee maar half geoxideerd is. Het roosteren zelf geeft op zijn beurt ook weer de typische Oolong smaak.
 • De thee wordt opnieuw gerold, zodat de oolong thee zijn unieke vorm krijgt.
 • Nu wordt de thee gedroogd. Hierbij is het belangrijk dat de thee volledig gedroogd wordt zodat deze goed bewaard kan worden.

Gezondheidsvoordelen van Oolong

Net zoals vele andere theesoorten is ook de Oolong thee met heel wat voordelen voor onze gezondheid gezegend. Deze thee drink je dus niet alleen voor de sublieme smaak, maar kan je ook drinken voor tal van andere zaken. Laten we de belangrijkste voordelen van deze thee even op een rijtje zetten:

 • Vermindert de kans op hartaandoeningen en cardiovasculaire aandoeningen
 • Heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Houdt je cholesterol in balans.
 • Is rijk aan antioxidanten die vrije radicalen een halt toeroepen.
 • Versterkt de dichtheid van je botten.
 • Bevat in vergelijking met haar zusjes zwarte en groene thee minder cafeïne.
 • Bevordert het verlies van gewicht. Dit voordeel moet nog wel iets grondiger onderzocht worden. De thee kan sowieso wel een belangrijke rol spelen aangezien het een caloriearme drank is.

Hoe maak je het perfecte kopje Oolong thee?

 • Idealiter werk je met een waterkoker op temperatuur en stel je deze in tussen de 85 en 90 graden Celsius. Je kan ook de thee verhitten, liefst niet over het kookpunt en even laten afkoelen tot de gewenste temperatuur. Deze laatste kan je meten met een thermometer. Bij voorkeur kiezen voor gefilterd water.
 • Verwarm je keramische theepot of gietijzeren theepot voor door deze te spoelen met warm water.
 • Vul de ketel nu met het gekookte water en voeg je theebuiltjes of je verse theebladeren (2 theelepels per kopje) aan het water toe.
 • Laat de thee enkele minuten trekken. Wij raden aan tussen de 2 en de 3 minuten.