Enig resultaat

Show sidebar

In de kunst van het theezetten – de ‘Gong Fu Cha’ in het Chinees – zijn er vier parameters waar rekening mee gehouden wordt: de kwaliteit van je losse thee, de temperatuur van je water, de hoeveelheid thee die je gebruikt en hoe lang je deze laat trekken. Stuk voor stuk zijn het variabelen die je thee kunnen kraken of doen smaken. Niks zo frustrerend dan een mooie thee kopen en er dan niet het beste uit halen.

Om een écht goede thee te schenken is behalve een kwalitatieve thee aanschaffen, het ook nodig om een aantal andere investeringen te doen. Die hoeven helemaal niet veel geld te kosten maar maken toch een wereld van verschil. Zo is onder andere een waterkoker die op de juiste temperatuur kan koken onmisbaar. Te heet water doet je thee bitter smaken en water dat al doorgekookt heeft en dan afgekoeld is verliest een deel van zijn aroma.

Een andere goede investering is een timer. Een timer zet je best in de buurt van je waterkoker, eventueel met een weegschaaltje erbij, en op deze manier heb je al je tools bij de hand om de beste thee te zetten. Je hebt verschillende soorten timers. Heel handig is een digitale timer, hierbij kan je elke gewenste trektijd ingeven. Maar er wordt ook heel vaak gekozen voor een zandlopertje. Een heel sympathieke manier om je timing in de gaten te houden. Het is ook leuk om dit zandlopertje bij het tasje van je gasten te zetten bijvoorbeeld, om ze op deze manier te betrekken bij het theeproces. Steeds meer sterrenrestaurants en andere horecazaken doen het op deze manier.

Hoe lang moet je thee trekken? Dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel gram losse thee je gebruikt. In de klassieke Westerse methode gebruikt men 12 gram losse thee op 1 liter en laat men de thee vervolgens 2 minuten trekken. In het Oosten daarentegen gebruikt men veel kleinere theepottende Yixing potjes bijvoorbeeld – van soms maar 100 of 150 ml. Toch gebruiken ze ongeveer 6 gram thee op zo’n potje. Hierdoor houden ze hun trektijd veel korter. In de traditionele theeceremonie wordt de thee meermaals opgeschonken en de trektijden variëren van 3 seconden tot 1 minuut. Vaak wordt er in de eerste opgieting 45 seconden getrokken, dan 30 seconden en daarna 1 minuut.

Bij Thee.be proberen we zoveel mogelijk verschillende timers aan te bieden zodat iedereen er zijn gading in vindt.