Wil je een infusie kopen? Dan laten we je graag kennis maken met onze ruime selectie infusies, gaande van fruitthee over kruidenthee alsook onze pure kruiden zoals verveine, munt en hibiscus. Bij infusies zitten er geen theeblaadjes (de blaadjes van de Camellia Sinensis) bij in de mix. Het resultaat is een breed gamma aan smaken zonder cafeïne.

Resultaat 1–24 van de 49 resultaten wordt getoond

Show sidebar

Innerlove AMBAR

Rooibosthee met vlierbloesem
7,50

Cosy Nights

Een kruidige mix met anijsondertonen
3,95

Apple Spice

Infusie van gember en appelthee
5,60

Fruit- en Kruidenthee Ontdekkingspakket

50,00

Fruitthee – Garden of Eden

6,00

Fruity Moringa Mix

Moringathee met vruchten
6,90

Gemberthee – Garden of Eden

Ginger Fresh

Een kruidige gemberthee
4,39

Griekse Bergthee

Pure infusie van Griekse Bergthee - Herdersthee
8,99

Honeybush

Zuid-Afrikaanse kruidenthee

Iced Tea Pakket

Innerpower

Ayurvedische Kruidenthee

Kamillebloemen

Pure kamillethee
4,40

Kruidenthee – Garden of Eden

Lavendelbloemen

Pure lavendelthee
2,95

Lavender Romance

Melange met essentiële olie van lavendel en citrus
6,89

Lindeblad

Luscious Lavender & Apricot

Fruitthee met lavendel en abrikoos
4,59

Moonlight AMBAR

Lavendel & kamillethee
6,50

Nana Muntthee

Spearmint, puur
5,19

Nettle Kettle

Pure brandnetelthee
6,95

Orange Dream

Een zoete & fruitige appelsienthee
4,89

Paardenbloem

Pure Ginger

Puur gesneden gemberthee

Naast wat men ook wel eens de orthodoxe, of ‘échte’ thee noemt, is er ook een immense variëteit aan theesoorten die als kruidenthee of ook wel tisane door het leven gaan. Met een zo goed als eindeloze lijst aan voordelen voor onze gezondheid en ons algemeen welzijn is kruidenthee tegenwoordig populairder dan ooit. Maar wat is kruidenthee precies, waar komt deze soort vandaan en hoe kan je het beste jouw kopje kruidenthee bereiden? Vragen waarop we in dit artikel een antwoord op proberen te bieden.

A herbal tea a day keeps the doctor away!

Wat is kruidenthee?

Als we het over thee hebben, denken we meteen aan de typische soorten zoals zwarte thee, groene thee, witte thee en Oolong. Al deze soorten thee hebben dezelfde theeplant als basis, namelijk de Camellia sinensis. Onder de noemer kruidenthee verstaan we echter een thee die niets met deze plant te maken heeft. De kruidige variant wordt immers bereid door water te infuseren met kruiden, bloemen, planten, zaden,… en ze zo een bepaald aroma te geven. In tegenstelling tot de klassieke thee bevat deze soort geen cafeïne. We kennen deze soort van thee allemaal als kruidenthee, maar theoretisch gezien is het dus geen echte thee aangezien er geen onderdelen van de theeplant gebruikt worden. Kruidenthee staat ook bekend onder een andere naam; namelijk tisane.

Een stukje kruidenthee geschiedenis

Duizenden jaren lang al serveert de mens zichzelf kruidenthee. Was en is het niet omwille van de talrijke voordelen die bepaalde kruiden, planten en bloemen met zich meedragen, dan is het wel om de uitzonderlijke smaken die met dit kruidige drankje gepaard gaan. In het oude Egypte en het oude China werden de medicinale eigenschappen van verschillende kruidendrankjes ook voor de eerste maal neergeschreven. Zo is er een Chinees farmacopee van ongeveer 3000 v.c. uit de tijd van keizer Shennong en beschreef de Griekse farmacoloog en wetenschapper Dioscorides in 600 v.c. maar liefst 600 medicinale planten die als infuus in bereidingen konden gebruikt worden. Dit waren duidelijk de eerste vormen van wat we vandaag de dag als kruidenthee kennen.

Voor het ontstaan en de geschiedenis van kruidenthee gaan we daarnaast even terug naar het ontstaan van de Ayurveda-wetenschap en filosofie in India. Volgens Ayurveda bevat ieder kruid bijzondere en unieke eigenschappen die onze gezondheid en ons welzijn een dienst kunnen bewijzen. Zeker als ze in de juiste combinatie gebruikt worden. Het is ook daar dat er geëxperimenteerd werd met het combineren van verschillende kruiden. Iets wat we vandaag de dag nog vaak terugvinden in het ingrediëntenlijstje van verschillende soorten kruidenthee. Zo zien we dat kruidenthee meestal is opgebouwd uit een kruid om de zinnen te strelen en de thee het nodige aroma te geven en een kruid dat een positieve invloed heeft op een bepaald onderdeel van onze gezondheid.

Net zoals vandaag de dag moet het woord kruidenthee trouwens in de ruimste zin van het woord worden geïnterpreteerd. Het zijn immers niet alleen kruiden die de basis van de thee vormen maar ook geneeskrachtige en medicinale zaden, bloemen, wortels, bladeren en zelfs boomschors.

De gezondheidsvoordelen van kruidenthee

Het is onmogelijk om alle soorten kruidenthee met hun specifieke voordelen voor onze gezondheid op een rij te zetten. Er worden honderden, ja misschien zelfs duizenden, planten, bloemen, fruit en kruiden gebruikt om deze populaire vorm van thee te maken. Om je toch een idee te geven van wat kruidenthee voor ons lichaam, ons welzijn en onze gezondheid kan betekenen zetten we enkele van de populairste kruidentheesoorten op een rij en voegen we er meteen hun voordelen aan toe.

Kamillethee: Misschien wel de bekendste en meest gedronken kruidenthee ter wereld. Deze aangenaam aromatische thee met fruitige toets wordt gemaakt van de bladeren en bloemen van het kammillekruid. Kamillethee helpt bij het versterken van het immuunsysteem, het verlichten van menstruale pijnen en krampen, het verminderen van ontstekingen, het verlichten van reumatische pijn en het verminderen van buikpijn.

Gemberthee: Gemberthee heeft een mild pittige smaak met een kleine zoete toets. Gember is een kruid dat bijvoorbeeld in de Chinese cultuur al duizenden jaren omwille van de medicinale eigenschappen wordt gebruikt. Het helpt bij allerhande vormen van duizeligheid en misselijkheid. Het vermindert ontstekingen en vermindert de symptomen van verkoudheid en griep. Het gaat ook de pijn aan spieren en reumatische pijn verlichten.

Rozenbottelthee: Rozenbottelthee heeft een milde, frisse smaak. Rozenbottel is een kruid dat heel wat vitamine C en antioxidanten bevat. Deze thee wordt vaak gedronken om de pijn en symptomen van verkoudheid en griep te verlichten. Daarnaast helpt de thee ook bij blaasontstekingen of het net voorkomen van deze ontsteking door de blaas te reinigen.

Muntthee: Iedereen kent wel de frisse smaak van munt. Het is echter niet alleen de smaak die deze thee zo populair maakt. Muntthee gaat spijsverteringsproblemen voorkomen en verlichten, je spieren ontspannen en allerhande vormen van hoofdpijn (door bijvoorbeeld migraine) verlichten. Tot slot heeft munt ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor kan deze thee helpen bij sinusproblemen door een verkoudheid of een allergische reactie. Een leuk extraatje van deze kruidenthee is dat je er ook een frisse mond en adem van krijgt.

Andere populaire soorten kruidenthee zijn: zoethoutthee, brandnetelthee, rooibosthee, vlierbloesemthee en lavendelthee.

Hoe kruidenthee bereiden?

Kruidenthee bereiden, is tamelijk eenvoudig. Veel hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeur en wensen.

  • Start met het verwarmen van water (bij voorkeur gefilterd water) tot het kookpunt of idealiter net daaronder.
  • Verwarm vervolgens een keramische, glazen of gietijzeren theepot voor door hem te spoelen met warm water. Je kan ook rechtstreeks met een kopje werken door een thee-ei of theefilter te gebruiken.
  • Vul de theepot met het gekookte water.
  • Neem een paar gram kruidenthee (afhankelijk van je voorkeur) en voeg deze aan het water toe.
  • Laat de kruiden 5 tot 7 minuten trekken.