Schrijf je in op de nieuwsbrief
Blijf als eerste op de hoogte van onze laatste aanbiedingen en nieuwtjes!
Wil je losse witte thee kopen? Dan gidsen we je graag doorheen ons assortiment witte thee. Ooit mocht enkel de Keizer witte thee drinken en door het delicate productieproces van de theeblaadjes heeft deze ook de dag van vandaag een flair van luxe over zich hangen. Samen met de steeds meer beschreven gezondheidsvoordelen zorgt het ervoor dat witte thee bijzonder in trek is. We selecteerden heel specifiek deze prachtige varianten om je een mooie waaier aan kwalitatieve witte thee te kunnen aanbieden.
Witte thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis plant, de enige échte theeplant. Het proces om witte thee te produceren is vrij eenvoudig. Eens de blaadjes geplukt zijn, worden ze enkele dagen gewithered en daarna eventueel nog gedroogd. Dit maakt van witte thee de minste bewerkte theesoort. De meeste witte thee is afkomstig van China, hoewel er ook een aantal kleinere theelanden zijn die heerlijke witte thee afleveren. Witte thee heeft een erg zachte en delicate smaak met hints van bloemen en hooi. De milde en frisse smaak van witte thee leent zich ook goed voor het maken van iced tea en cold brew.
In deze blog gaan we dieper in op welke landen witte thee produceren en hoe het productieproces verloopt. Ook ontdekken we welke types witte thee er bestaan en hoe sommige witte theeën in theecakes worden geperst.
China is de belangrijkste en grootste producent van witte thee. Vele Chinese provincies, zoals onder andere Yunnan, Hunan, Fujian producerende deze heerlijke theesoort. Denk maar aan Pai Mu Tan, Silver Needle of Cui Min, allemaal traditionele witte theeën die geproduceerd worden in China.
Wel zijn er enkele nieuw opkomende theelanden die ook gestart zijn met de productie van witte thee. Elk van deze opkomende theelanden heeft z’n een eigen, unieke terroir die zorgt voor prachtige witte theeën met verrassende smaken en aroma’s. Nepal bijvoorbeeld heeft zich sinds kort ook toegelegd op de productie van hoogwaardige witte thee, de met de hand geplukte Shangri-La van AMBAR is hier een goed voorbeeld van. Ook Malawi, Rwanda, Sri Lanka, Thailand, Taiwan en Vietnam zijn enkele voorbeelden van theelanden die gestart zijn met de productie van premium witte theeën. Meer theelanden zullen ongetwijfeld nog volgen.
Recent geplukte theeblaadjes bevatten veel water. Echter zodra ze gepluk zijn, beginnen ze dit water te verliezen. Dit proces noemt men ‘wither’. Bij de productie van witte thee duurt deze ‘withering’ fase erg lang. De withering fase is een belangrijke stap in het productieproces, want het verlies aan water staat gelijk aan een verandering in de chemische samenstelling. Hoe langer dit ‘witheringproces’ zal duren, hoe meer aroma en smaak zich zal ontwikkelen. Vaak legt men de theeblaadjes eerst buiten op bamboe matten in mild zonlicht, alvorens deze binnen verder te laten ‘witheren’. Het gehele ‘witheringproces kan tot enkele dagen duren, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheidsgraad. In koude, vochtige klimaten ondergaan de theeblaadjes soms nog een finale droging. Dit gebeurt in een kamer waar een zeer zachte omgevingstemperatuur langzaam het overtollig vocht uit de theebladeren verwijderd. Dit laatste droogproces kan ook worden uitgevoerd door de theebladeren in een bamboemand boven een smeulend, rookvrij vuur te plaatsen.
Witte thee is uniek in vergelijking met de andere theetypes, omdat de naam van de witte thee verwijst naar de plukwijze. Bij elke andere theesoort verwijst de naam naar de herkomst, de cultivar of de manier van verwerking.
Er kunnen 4 standaard types van witte thee onderscheiden worden op basis van de plukwijze. De plukwijze wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid ‘buds’ dat de thee bevat en in welke periode de theeblaadjes geplukt worden. ‘Buds’ zijn de nog ongeopende, nieuwe knopjes van de theeplant die bedekt zijn met heel fijne, witte, donzige haartjes. Deze haartjes beschermen de buds tegen insecten, koude wind, fel zonlicht of zware regenval.
Needle-style thee bestaat enkel uit de ongeopende, nieuwe blaadjes van de theeplant, ook wel buds genoemd. Meestal wordt deze thee met de hand geplukt in de lente, tijdens de maanden maart of april. Een voorbeeld hiervan is een Silver Needle of een Cui Min. Dit type witte thee wordt soms ook ‘first grade’ witte thee genoemd, dit omdat de theeblaadjes geplukt worden tijdens de allereerste oogst van het seizoen, in de vroege lente. Dit alles maakt dat dit type witte thee vaak erg prijzig is.
Voor Bai Mu Dan type thee wordt telkens één bud en twee à drie blaadjes geplukt. Dit type thee wordt ook gedurende de lente geplukt, maar enkele weken na de needle style thee. Wist je dat de ‘Bai’ uit Bai Mu Dan verwijst naar de kleur wit?
Gong Mei thee heeft een gelijkaardige plukwijze als Bai Mu Dan, maar wordt geoogst tijdens de herfst. Deze thee bevat dus ook telkens één bud en twee à drie blaadjes. De buds zijn wel veel dunner dan buds geplukt in de lente en de theeblaadjes zijn groter.
Shou Mei thee bestaat enkel uit theeblaadjes en bevat weinig tot geen buds. Dit type thee wordt meestal geplukt tijdens de tweede of derde oogst van het jaar. Na de oogst van Yin Zhen wachten de theeboeren tot de nieuwe buds volledig opengegaan zijn, alvorens de theeblaadjes te plukken. Theeboeren moeten dus de keuze maken tussen het produceren van Bai Mu Dan of het produceren van Shou Mei.
In China, meer bepaald in de provincie Yunnan, zijn in 2005 enkele producenten gestart met het maken van witte thee cakes. Vroeger werd dit enkel met post-gefermenteerde thee gedaan, maar sinds de ontdekking dat witte thee hier ook voor geschikt is, wordt dit meer en meer gedaan. Meestal worden enkel theeblaadjes van oude theebomen gebruikt, theebomen van 100 tot 300 jaar oud. Nadat de theeblaadjes het normale witte thee productieproces hebben doorlopen, worden ze geperst in ronde thee cakes. De cakes worden in speciale opslagruimte bewaard, waar ze gedurende enkele jaren ‘rijpen’. Door de rijping en de ronde, geperste vorm veranderd de thee van smaak. Elk van de 4 types witte thee kan gebruikt worden voor het maken deze theecakes. Wel zijn witte theecakes door de jarenlange rijping erg prijzig.
Bij Thee.be hebben we een aantal heerlijke witte theetjes in ons aanbod. Ook zijn we volop nieuwe theeën aan het proeven zodat we ons assortiment kunnen uitbreiden met enkele witte theetjes uit nieuwe theelanden.
Witte thee is voor velen de verpersoonlijking van echte thee… thee in zijn puurste vorm, gebrouwen van jonge theeblaadjes en -knoppen die nog volop in ontwikkeling zijn. Het jonge en pure karakter van de thee zorgt voor delicate aroma’s en bijzondere voordelen voor onze gezondheid en ons algemeen welzijn. Maar laten we beginnen bij het begin…
Wie het verhaal achter het ontstaan van de huidige witte thee wil kennen, nemen we mee naar de Chinese Keizerlijke Dynastieën van 600 – 1300 na Christus. In deze tijd was het drinken van thee al lange tijd een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven in China. Niet alleen de gewone man, maar ook de keizer zelf was een grote liefhebber van dit wonderlijke drankje. Het ging zelfs zo ver dat de Chinese burgers elk jaar een soort van belasting aan de keizer moesten betalen. Deze belasting werd geheel in de Chinese traditie vaak in thee betaalt. Neen, geen gewone thee natuurlijk. Het moest dan wel om unieke, zeldzame en verrassende thee gaan. Het is op deze wijze dat ook witte thee haar weg naar de mond van de keizer en zijn gevolg vond. Witte thee werd namelijk gemaakt van de jongste en meest smaakvolle knoppen van de theeplant. De witte thee viel al gauw zo in de smaak van de keizer dat hij besloot om deze unieke thee in zijn eigen keizerlijke tuinen te gaan kweken. Enkel de beste jonge knoppen werden geplukt en verwerkt tot heerlijke witte thee. Een delicate en tijdrovende taak waardoor het drinken van witte thee in deze dagen enkel was weggelegd voor de keizer en zijn hofhouding. Het verhaal gaat zelfs dat de witte thee enkel aan de keizer mocht geserveerd worden door maagden die witte handschoenen droegen. Het was de ultieme vorm van respect en eer voor de leider van het volk.
Net zoals Champagne enkel Champagne kan genoemd worden als het uit de Champagnestreek komt, vinden de Chinezen dat witte thee enkel het label witte thee mag dragen als het uit het Chinese district Fujian komt. Al vind je ondertussen ook prachtige witte thee in vele andere landen. Nepal bijvoorbeeld blinkt steeds meer uit in zijn productie van uitzonderlijk kwalitatieve witte thee’s. De jonge theebladeren en toppen mogen slechts enkele weken per jaar geplukt worden en dan nog op dagen dat het niet regent of niet te vochtig is. Ondertussen is het verwerkings-, opslag- en oxidatieproces sterk verbeterd waardoor witte thee toegankelijk is geworden voor iedereen en waardoor ook op andere plekken witte thee wordt gemaakt zoals in Sri Lanka, India, Malawi en Kenia. Omdat er in vergelijking met andere theesoorten maar weinig verwerkingsprocessen aan te pas komen, wordt witte thee als de echte, pure thee beschouwd.
Witte thee is de trend van het moment… en dat heeft alles te maken met het feit dat bekend is geworden dat deze thee meer antioxidanten bevat dan de al antioxidantenrijke groene thee. Kleine kanttekening, witte thee bevat inderdaad meer polyfenolen waaronder flavonoïden (stoffen die ook aanwezig zijn in groenten en fruit) maar groene thee heeft dan weer meer catechines die ook een vorm van flavonolen zijn. Wit of groen… beide theesoorten werden overvloedig bedeeld met deze antioxidanten en hebben dan ook een zeer positieve invloed op onze gezondheid. En ook zwarte thee hoeft niet onder te doen, we zouden soms vergeten dat ook zwarte thee ook een arsenaal aan voordelen heeft.
Er zijn de afgelopen jaren heel wat studies geweest naar de invloed van thee in het algemeen, en witte thee in het bijzonder, op onze gezondheid. Sommige zaken, zoals het remmende effect op osteoporose, moeten nog verder onderzocht worden, maar in andere gevallen zijn er al wel veelbelovende resultaten of zelfs vastgestelde positieve effecten. Zo zou het drinken van minstens 3 koppen witte thee per dag de kans op een hartaanval met 11 procent verminderen. Daarnaast is uit dierenproeven ook gebleken dat witte thee bescherming kan bieden tegen verschillende kankers. Ook de groei van tumoren zou dankzij groene en witte thee vertraagd kunnen worden.
Witte thee bevat naast een grote hoeveelheid antioxidanten, die trouwens ook antibacterieel en ontstekingsremmend werken, ook fluoride. Fluoride is een bestanddeel dat onze tanden beschermt tegen gaatjes. Uit een studie is gebleken dat theedrinkers veel minder kans maken op tandproblemen dan mensen die geen thee drinken. Zeker als het dan gaat om theesoorten zoals witte thee die in de meeste gevallen zonder suiker of andere zoetstoffen worden gedronken.