Wil je losse witte thee kopen? Dan gidsen we je graag doorheen ons assortiment witte thee. Ooit mocht enkel de Keizer witte thee drinken en door het delicate productieproces van de theeblaadjes heeft deze ook de dag van vandaag een flair van luxe over zich hangen. Samen met de steeds meer beschreven gezondheidsvoordelen zorgt het ervoor dat witte thee bijzonder in trek is. We selecteerden heel specifiek deze prachtige varianten om je een mooie waaier aan kwalitatieve witte thee te kunnen aanbieden.

Toont alle 5 resultaten

Show sidebar

Cui Min

Witte thee uit China

Pai Mu Tan

Witte thee uit China

Shangri-La AMBAR

Premium witte thee uit Nepal
9,95

Silver Needle

Knopjes van witte thee uit China
12,99

Rose Quartz AMBAR

Premium witte theeblend met bloemen
4,00

Witte thee is voor velen de verpersoonlijking van echte thee… thee in zijn puurste vorm, gebrouwen van jonge theeblaadjes en -knoppen die nog volop in ontwikkeling zijn. Het jonge en pure karakter van de thee zorgt voor delicate aroma’s en bijzondere voordelen voor onze gezondheid en ons algemeen welzijn. Maar laten we beginnen bij het begin…

Een stukje witte thee geschiedenis

Wie het verhaal achter het ontstaan van de huidige witte thee wil kennen, nemen we mee naar de Chinese Keizerlijke Dynastieën van 600 – 1300 na Christus. In deze tijd was het drinken van thee al lange tijd een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven in China. Niet alleen de gewone man, maar ook de keizer zelf was een grote liefhebber van dit wonderlijke drankje. Het ging zelfs zo ver dat de Chinese burgers elk jaar een soort van belasting aan de keizer moesten betalen. Deze belasting werd geheel in de Chinese traditie vaak in thee betaalt. Neen, geen gewone thee natuurlijk. Het moest dan wel om unieke, zeldzame en verrassende thee gaan. Het is op deze wijze dat ook witte thee haar weg naar de mond van de keizer en zijn gevolg vond. Witte thee werd namelijk gemaakt van de jongste en meest smaakvolle knoppen van de theeplant. De witte thee viel al gauw zo in de smaak van de keizer dat hij besloot om deze unieke thee in zijn eigen keizerlijke tuinen te gaan kweken. Enkel de beste jonge knoppen werden geplukt en verwerkt tot heerlijke witte thee. Een delicate en tijdrovende taak waardoor het drinken van witte thee in deze dagen enkel was weggelegd voor de keizer en zijn hofhouding. Het verhaal gaat zelfs dat de witte thee enkel aan de keizer mocht geserveerd worden door maagden die witte handschoenen droegen. Het was de ultieme vorm van respect en eer voor de leider van het volk.

Net zoals Champagne enkel Champagne kan genoemd worden als het uit de Champagnestreek komt, vinden de Chinezen dat witte thee enkel het label witte thee mag dragen als het uit het Chinese district Fujian komt. Al vind je ondertussen ook prachtige witte thee in vele andere landen. Nepal bijvoorbeeld blinkt steeds meer uit in zijn productie van uitzonderlijk kwalitatieve witte thee’s. De jonge theebladeren en toppen mogen slechts enkele weken per jaar geplukt worden en dan nog op dagen dat het niet regent of niet te vochtig is. Ondertussen is het verwerkings-, opslag- en oxidatieproces sterk verbeterd waardoor witte thee toegankelijk is geworden voor iedereen en waardoor ook op andere plekken witte thee wordt gemaakt zoals in Sri Lanka, India, Malawi en Kenia. Omdat er in vergelijking met andere theesoorten maar weinig verwerkingsprocessen aan te pas komen, wordt witte thee als de echte, pure thee beschouwd.

De gezondheidsvoordelen van witte thee

Witte thee is de trend van het moment… en dat heeft alles te maken met het feit dat bekend is geworden dat deze thee meer antioxidanten bevat dan de al antioxidantenrijke groene thee. Kleine kanttekening, witte thee bevat inderdaad meer polyfenolen waaronder flavonoïden (stoffen die ook aanwezig zijn in groenten en fruit) maar groene thee heeft dan weer meer catechines die ook een vorm van flavonolen zijn. Wit of groen… beide theesoorten werden overvloedig bedeeld met deze antioxidanten en hebben dan ook een zeer positieve invloed op onze gezondheid. En ook zwarte thee hoeft niet onder te doen, we zouden soms vergeten dat ook zwarte thee ook een arsenaal aan voordelen heeft.

Er zijn de afgelopen jaren heel wat studies geweest naar de invloed van thee in het algemeen, en witte thee in het bijzonder, op onze gezondheid. Sommige zaken, zoals het remmende effect op osteoporose, moeten nog verder onderzocht worden, maar in andere gevallen zijn er al wel veelbelovende resultaten of zelfs vastgestelde positieve effecten. Zo zou het drinken van minstens 3 koppen witte thee per dag de kans op een hartaanval met 11 procent verminderen. Daarnaast is uit dierenproeven ook gebleken dat witte thee bescherming kan bieden tegen verschillende kankers. Ook de groei van tumoren zou dankzij groene en witte thee vertraagd kunnen worden.

Witte thee bevat naast een grote hoeveelheid antioxidanten, die trouwens ook antibacterieel en ontstekingsremmend werken, ook fluoride. Fluoride is een bestanddeel dat onze tanden beschermt tegen gaatjes. Uit een studie is gebleken dat theedrinkers veel minder kans maken op tandproblemen dan mensen die geen thee drinken. Zeker als het dan gaat om theesoorten zoals witte thee die in de meeste gevallen zonder suiker of andere zoetstoffen worden gedronken.

De voordelen van witte thee op een rij:

 • Verminderde kans op cardiovasculaire aandoeningen
 • Extra bescherming tegen kanker en remmende werking op groei tumoren
 • Rijk aan antioxidanten: antibacterieel en ontstekingsremmend
 • Minder kans op tandproblemen (gaatjes)
 • Mogelijk minder kans op osteoporose
 • Rijk aan polyfenolen

Hoe maak je het perfecte kopje witte thee?

 • Witte thee bereiden, start met het koken van water. Witte thee is fragiel en kan bitter worden wanneer je temperatuur te hoog laat worden. We raden daarom aan om met een waterkoker op temperatuur te werken en te verwarme tot zo’n 85 graden Celcius.
 • Het perfecte kopje thee bereiden kan je doen met behulp van een keramische, glazen of gietijzeren theepot of gewoon rechtstreeks in een kopje natuurlijk.
 • Als je werkt met een theepot, warm deze dan op door hem uit te spoelen met warm water.
 • Gebruik ongeveer 12 gram per liter water.
 • Giet nu het warme water over de theebladeren en laat het water enkele minuten infuseren. Hoeveel minuten is afhankelijk van je eigen voorkeur. Witte thee kan en mag je iets langer laten trekken dan bijvoorbeeld groene thee. Denk aan 2 tot 6 minuten.