Thee producerende landen
Algemene theekennis

Thee producerende landen: de meest bekende & de beste theelanden

Thee wordt tegenwoordig in bijna elk land geproduceerd. Zelfs in België en Nederland zijn er sinds enkele jaren theeplantages. In deze blog gaan we het hebben over de grootste en bekendste thee producerende landen, namelijk China, Japan, Taiwan, India, Sri Lanka, Nepal en Vietnam.

Thee wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. Het zijn enkel de échte pure theeën, groene, witte, gele, zwarte, oolong en post-gefermenteerde thee, dat van deze theeplant gemaakt worden. Andere theeën, zoals rooibos of rozenbottel, zijn eigenlijk geen echte thee, maar een infusie. In deze blog gaan we het hebben over de theelanden die thee produceren van de Camellia Sinensis theeplant. We ontdekken hoelang deze landen al thee produceren, in welke thee ze gespecialiseerd zijn en wat de belangrijkste theeregio’s van het land zijn.

China TheelandenChina

China is het oudste en meest gekende theeland. De geschiedenis van thee gaat terug tot het oude China, bijna 5.000 jaar geleden. Volgens de legende ontdekte keizer Shen Nung in 2732 B.C. thee toen bladeren van een wilde boom in zijn ketel kokend water waaiden. Aanvankelijk werden theebladeren gegeten als groenten of gebruikt als medicijn, het was pas tijdens de Tang dynastie dat thee aanzien werd als iets om te drinken. Tot het midden van de 17de eeuw was alle Chinese thee groene thee. Zwarte thee is ontdekt dankzij de toenemende buitenlandse handel toen Chinese theeboeren ontdekt hebben dat de theebladeren beter bewaren konden worden met een speciaal oxidatieproces. Tegenwoordig produceert China zowel groene, witte, gele, zwarte, oolong en post-gefermenteerde thee. De provincie Yunnan is wel de enige plaats waar pu-erh, een soort van post-gefermenteerde thee, geproduceerd mag worden. In China vind je ook veel ambachtelijke thee die met de hand gemaakt wordt. De belangrijkste Chinese theeproducerende regio’s liggen in de provincies Anhui, Fujian, Guangxi en Yunnan.

Enkele van onze Chinese theeën zijn Cui Min, Lung Jing, Milky Oolong, Golden Yunnan en Huang Ya.

Cui Min

Japan

Japan staat gekend als hét groene theeland. Vroeger werd thee enkel gedronken door monniken die het meenamen van hun reizen naar China. Thee hielp hen kalm en alert te blijven tijdens lange meditatiesessies. In 1192 nam een monnik theezaadjes mee uit China en plantte de zaadjes naast zijn tempel in Kyoto en zo ontstond de eerste echte Japanse thee. In die tijd werd enkel matcha thee geproduceerd. Tot een theeboer ontdekte dat in de plaats van de theebladeren te malen tot poeder, het ook mogelijk is om de theebladeren te stomen, te rollen en te drogen. Dit was de ontdekking van Sencha thee, wat vandaag de dag nog steeds de populairste groene thee uit Japan is. Ondertussen bestaan er nog vele andere soorten Japanse groene thee, zoals Gyokuru, Bancha en Genmaicha. Nog steeds is bijna alle thee die in Japan geproduceerd wordt, groene thee, hoewel het land nu ook kleine hoeveelheden zwarte en gefermenteerde thee begint te produceren. De regio’s waar de meeste thee wordt geproduceerd zijn Shizuoka, Kyoto en Kagoshima.

Vele van onze groene theeën komen uit Japan, zoals onze Genmaicha, Ceremional Matcha, Kukicha, en Sencha Fukujyu.

Genmaicha Japan

Taiwan

Taiwan, vroeger gekend als Formosa, is gespecialiseerd in het maken van Oolong thee. Ongeveer 200 jaar geleden werden er enkele theebomen van China naar Taiwan gebracht, wat het startschot gaf voor de productie van Oolong in het land. Later in 1926 werd door Japan de Assam thee variëteit geïntroduceerd en begon Taiwan te experimenteren met zwarte thee. Door de competitieve theemarkt zet Taiwan vooral in op de productie van hoogkwalitatieve oolong thee. Taiwan heeft ook zijn eigen gevestigde productiemethodes, aangepast aan de lokale omstandigheden. De theeregio’s in Taiwan worden geassocieerd met bergen, ‘shan’, dat in veel namen van de regio’s voorkomt, betekent ‘berg’ of ‘bergketen’. Enkele belangrijke productieregio’s zijn Alishan, Li Shan, Nantou en Taipei. Elke regio is gekend voor zijn eigen theesoorten. In het noorden van Taiwan wordt vooral Amber Oolong geproduceerd, terwijl in de zuidelijke en centrale regio vooral Tung Ting geproduceerd wordt. De regio Tao-Chu-Miao staat gekend voor de productie van Oriental Beauty. Jade Oolong wordt in al deze drie regio’s geproduceerd.

Tung Ting, Dark Pearl Oolong, Fancy Oolong en Honey Black zijn enkele van onze Taiwanese theeën.

Dark Pearl Oolong

India

De eer voor het ontstaan van India’s enorme thee-imperium gaat naar de Britten, die thee in India ontdekten en het in enorme hoeveelheden verbouwden en verbruikten tussen het begin van de 19de eeuw en India’s onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947. In het begin waren er experimenten met zowel Chinese theezaadjes als wilde Indische theeplanten. De inheemse theeplanten groeide goed, terwijl de Chinese zaailingen moeite hadden om te overleven in de intense hitte van Assam. Uiteindelijk werd besloten om enkel nog maar thee te maken van inheemse theestruiken. Vandaag is India een van de grootste theeproducenten ter wereld. De bekendste Indische theeën zijn zwarte theeën, namelijk Darjeeling en Assam. Beide zijn ze genoemd naar de regio waar ze geproduceerd worden. Darjeeling thee bevat complexe smaken en mooie aroma’s. Assam thee is sterker van smaak en moutig en wordt gebruikt als basis voor het maken van ‘chai’.

Enkele van onze Indische theeën zijn Wonder Oolong India, Darjeeling en Assam Mokalbari.

Assam Mokalbari

Sri Lanka

De productie van thee in Sri Lanka, vroeger gekend als Ceylon, is ook te danken aan Engeland. In 1824 brachten de Britten een theeplant uit China naar Ceylon en plantten deze als experiment in de Koninklijke Botanische Tuin in Peradeniya. Nog meer experimentele theeplanten werden in 1839 en in de jaren daarna door de Oost-Indische Compagnie vanuit in India naar Sri Lanka gebracht. In 1867 symboliseerde James Taylor de geboorte van de thee-industrie in Ceylon door een theeplantage te beginnen op het landgoed Loolecondera in Kandy. Sri Lanka werd een belangrijke speler in de theeproductie nadat hun koffieoogst mislukte in 1869. Het eiland produceert vandaag nog steeds voornamelijk zwarte thee dat gekend staat voor z’n kenmerkende smaak en aroma. De thee wordt geteeld zowel op zeeniveau als op hoogtes tot 3000 meter, waarbij de verschillende hoogtes verschillende kenmerken geven aan de thee. De meest gekende theeregio’s van Sri Lanka zijn Dimbulla, Eliya, Uva en Nuwara.

We hebben ook enkele theetjes uit Sri Lanka, namelijk Ceylon Pettiagalla en Ceylon Pekoe UVA Highlands.

Ceylon Pekoe UVA Highlands

Nepal

Nepal is een nieuw theeland. De eerste theestruiken zouden een geschenk geweest zijn van een Chinese keizer aan Jung Bahadur Rana, de toenmalige eerste minister van Nepal. In 1863 bezocht kolonel Gajraj Singh Thapa, de schoonzoon van Jung Bahadur Rana, Darjeeling en vond hij de thee zo lekker dat hij besloot in zijn eigen land een theeplantage op te zetten. En zo ontstond de eerste theeplantage Ilam Tea Estate in de heuvels van het Ilam-district in Nepal in 1863. In 1982 verklaarde de Nepalese regering de districten Jhapa, Ilam, Panchthar, Dhankuta en Terhathum tot ‘Tea Zones’. Het land produceert vandaag de dag een aantal uitstekende gedeeltelijk geoxideerde zwarte theeën die qua smaak vergelijkbaar zijn met die van buurtregio Darjeeling. Ook produceert het land enkele handgemaakte én zeldzame witte en groene theesoorten van bijzondere kwaliteit.

We hebben een paar Nepalese theetjes in ons assortiment, namelijk Shangri-La AMBAR en Golden Nepal.

Shangri-La AMBAR

Vietnam

Vietnam heeft een lange geschiedenis met thee, aangezien de theeplant inheems is en veel gebieden uiterst geschikt zijn voor de productie ervan. Reeds vroeg in de Vietnamese geschiedenis, ver voor de periodes van Chinese overheersing, werd thee uitsluitend geoogst voor eigen gebruik. De start van de grootschalige theeproductie is te danken aan Frankrijk dat vanuit koloniale doeleinden een interesse nam in de Vietnamese landbouw. De Fransen kochten in de 19de eeuw kleine hoeveelheden Vietnamese thee en brachten de geschikte gebieden voor de theeproductie in kaart. Ze stichtten uiteindelijk de eerste theeplantage van Vietnam in de provincie Phu Tho in 1890. De Fransen zetten hun theeproductie in Vietnam voort tijdens de volgende decennia van kolonisatie. Ze stichtten ook theeplantages in het noorden en zuiden van Vietnam en startten met de export van groene thee, zwarte thee en premium Vietnamese theeën naar Frankrijk, andere landen in West-Europa, Hong Kong, Singapore en China. Vietnam heeft lange tijd standaard zwarte thee geproduceerd, maar is recent gestart met de productie van enkele hoogwaardige groene, zwarte en oolong theeën.

Onze Oriental Beauty en Golden Tippy AMBAR zijn afkomstig van Vietnam.

Oriental Beauty

Al deze landen hebben hun eigen thee geschiedenis en unieke specialiteiten. Ontdek het zelf en proef de heerlijke theetjes uit deze theelanden.

 

De producten in deze blogpost

  • 5,95

    Een gele thee behoort tot de meer unieke thee’s en dit omwille van zijn speciale productieproces. Na het zogenaamde “pan-firing”, waarbij de thee lichtjes geroosterd wordt om zo de enzymes die verantwoordelijk zijn voor de fermentatie te inactiveren, wordt de thee afgedekt waardoor er meer...

  • 8,99

    Japan heeft het grootste thee productiecijfer per hectare van de ganse wereld en Sencha is één van de populairste theetjes die er geteeld worden. Omdat Japanners zoveel thee drinken wordt er maar weinig thee geëxporteerd, 99% van alle thee die er geteeld wordt blijft in...

  • Deze thee uit het Noorden van India wordt ook wel eens Wonder Tea Gopaldhara F.F genoemd. Gopal was een zeer gewaardeerd man in de Hindu mythologie en Dhara betekent "stromend en puur water". En deze naam is zeker verdiend voor deze oolong. Een uitzonderlijk mooie...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *