teapairing tips
Theeblog

Teapairing tips: passende gerechten voor bij elke thee

De naam zegt het al, bij teapairing combineren we thee met een lekker hapje of gerechtje. Goede foodpairing combinaties versterken elkaar en halen het beste uit zowel de thee als het hapje of gerechtje. Bij klassieke combinaties wordt thee gecombineerd met desserten en dan vooral met chocolade. Meer moderne combinaties zijn bijvoorbeeld de pairing van thee met kaas of oesters. De algemene regel is dat lichtere thee past bij minder intense smaken en donkere thee bij rijkere, volle smaken. We gaan hieronder verder in detail en ontdekken welke combinaties passen bij elke theesoort.

Witte thee

Witte thee is de minst bewerkte theesoort en heeft een subtiele, lichtzoete smaak. Passende gerechten bij witte thee zijn taarten en allerhande zoetigheden. Echter om de delicate smaken van witte thee volledig tot hun recht te laten komen, wordt deze theesoort wel best op zichzelf geserveerd.

Gele thee

Gele thee is een zeldzame theesoort die hoofdzakelijk in China geproduceerd wordt. Deze thee heeft een mooie delicate smaak en een bloemig en mild aroma. Bij het drinken van deze gele thee is het beter deze niet te combineren en te genieten van de pure smaak.

tea pairing tips Groene thee

Groene thee is heel divers, er zijn honderden verschillende soorten allemaal met hun eigen smaken en aroma’s. De plantaardige smaaktonen van sommige artisanale groene theesoorten combineren goed met zachte kazen zoals camembert, terwijl de meer grassige groene theeën goed passen bij Aziatische gerechten. Gunpowder tea vormt de basis voor Marokkaanse munt en past heel goed bij gegrild vlees. Jasmijnthee gaat dan weer uitstekend bij vers fruit en zachte kaas en Japanse Matcha is heerlijk te combineren met pure chocolade en visgerechten.

Oolong thee

Oolong thee is gedeeltelijk geoxideerd en heeft complexe smaken en een zeer rijk aroma. Oolong is heerlijk bij varkensvlees, kip, Aziatische gerechten en kruidig eten. Lichte oolongs hebben een lage oxidatiegraad en helpen bij het reinigen van de mond bij een pittige maaltijd. Rock oolongs zoals Da Hong Pao zijn zwaarder geoxideerd en hebben een warme, aardse smaak. Ze passen goed bij rijke, vette, kruidige gerechten en romige desserts.

Zwarte thee

Zwarte thee is volledig geoxideerd en gaat goed samen met rood vlees vanwege het hoge tanninegehalte. Assam thee uit India past goed bij gerookte gerechten en ook bijzonder goed bij Mexicaanse gerechten. Zwarte thee uit Sri Lanka heeft een sterkte, volle smaak en gelaagd aroma en combineert heerlijk met bijna alle vleessoorten en ook met voedsel op basis van melk. Darjeelings uit India hebben een verfijnde smaak die niet met melk moeten worden geserveerd, maar die bijzonder lekker is met fruit.

Post-gefermenteerde thee

Post-gefermenteerde thee, zoals Pu-Erh, is de enige theesoort waarbij fermentatie optreedt. Deze theesoort wordt geprezen voor zijn complexe, unieke aroma’s en digestieve kwaliteiten. Post-gefermenteerde thee heeft een aardse, rijke smaak en is uitstekend geschikt als thee na het eten vanwege zijn zuiverende eigenschappen.

Met dit mooi overzicht is het eenvoudig om zelf op ontdekking te gaan in de wondere wereld van teapairing en te experimenteren tot je dé perfecte thee vind voor bij elk van je gerechten.

Bronnen voor deze teapairing tips

Gascoyne, K., Marchand, F.,  Desharnais, J., & Americi, H. (2018). TEA: History, Terroirs, Varieties (third edition). Canada: Firefly Books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *