Chinese groene thee vs. Japanse groene thee
Theesoorten

Chinese groene thee vs. Japanse groene thee

Zowel in China als Japan zijn er wel duizenden theeproducenten en al even veel verschillende theeën. We proberen in deze blog een algemeen overzicht te geven van de verschillen tussen Japanse groene thee en Chinese groene thee. Dit doen we door beide landen te vergelijken op gebied van onder andere productiehoeveelheid, productiemethode en standaardisatie. Het resultaat van de vergelijking van deze aspecten geeft ons een duidelijk en algemeen beeld over beide theelanden.

Productiehoeveelheid

In 2021 produceerde Japan ongeveer 80 000 ton groene thee. China daartegenover produceerde in 2021 maar liefst 1850 miljoen ton groene thee. Echter als we kijken naar de verhouding groene thee versus totale thee productie, ligt het aandeel veel hoger in Japan dan in China. In China is 58 % van de geproduceerde thee groene thee, terwijl Japan bijna uitsluitend groene thee produceert.

Theelanden China en JapanHoogte

Ook de hoogte van de theevelden verschilt tussen beide landen en heeft een grote impact op hoe de thee geproduceerd wordt en de smaak ervan. Theevelden in Japan zijn steeds lager gelegen dan theevelden in China. Bij lagere hoogte groeien de theeplanten op meer vlakke gebieden waardoor ze meer direct zonlicht krijgen gedurende de dag en er meer kans is op insecten. Japanse theeboeren moeten dus extra inspanning leveren om het zonlicht en de insecten onder controle te houden.

Chinese theevelden zijn veel hoger geleden. Sommige theevelden liggen zelfs op hoogtes van 3000 meter. Hoe hoger de theevelden, hoe lager de temperaturen zijn en hoe trager de theeplanten groeien. Deze trage groei geeft de thee een vollere smaak omdat de theeplanten meer tijd hebben om allerlei voedingsstoffen en mineralen op te nemen. Wel hebben hoge theeplantages vaak ook een rotsachtige bodem en omdat het regenwater bergafwaarts stroomt, is er minder water beschikbaar voor de theeplanten aan de top.

Beïnvloeden van de smaak

Theeblaadjes voor groene thee worden meestal geoogst in de lente. Echter de lente oogst in Japan vindt typisch later plaats dan in China. Dit omdat Japanse boeren graag hebben dat de theebladeren al iets groter zijn. Ook kenmerkend aan Japan is dat ze de smaak van de thee proberen te beïnvloeden al tijdens de groeifase. Dit doen ze door veel meststof te gebruiken en de theeplanten te beschaduwen met behulp van grote doeken. In China gebeurt dit minder en vertrouwen ze meer op de natuurlijke omgeving. Na de oogst doen Japanse boeren er alles aan de theeblaadjes hun opgebouwde concentratie aan smaken en mooie groene kleur te doen vasthouden. Hun productiemethode is hier ideaal voor. In China gebeurt de manipulatie van de smaak dan weer na het oogsten tijdens het complexe productie proces.

Productiemethode

In Japan is de productie van thee veel meer geïndustrialiseerd, de thee gaat er via transportbanden doorheen een reeks van theemachines. Het gehele productieproces is erg precies en computer gestuurd. Er is ook wel handgemaakte thee, maar veel minder in vergelijking met China. In China heerst er echt een cultuur van handgemaakte thee. Er is ook wel Chinese thee dat gemaakt wordt met machines, maar in verhouding veel minder dan in Japan. En ander groot verschil is dat Japanse thee meestal gestoomd wordt, terwijl Chinese thee meestal verhit wordt in een hete wok. Dit heeft ook een grote invloed op de smaak.

productiemethode chinese groene thee en japanse groene thee

Standaardisatie & kwaliteit

Doordat Japanse theeproductie meer geïndustrialiseerd is, is het ook meer gestandaardiseerd. Er is minder variatie wat betreft de kwaliteit in vergelijking met China. China kent dan weer meer variatie in kwaliteit, juist omwille van de vele handgemaakte theeën. Je vindt dus thee van extreem hoge kwaliteit in China, maar ook groene thee van heel lage kwaliteit. Standaardisatie brengt dus zowel voordelen als nadelen met zich mee.

thee zetten met gaiwanZetmethode

Het grote verschil wat betreft de zetmethode is dat de Gong Fu Cha methode zich beter leent voor Chinese groene thee. Dit houdt in dat er een zeer kleine theepot, idealiter een gaiwan, gebruikt wordt van 80 à 150 ml en een hoger thee per water ratio. Tegenover een iets grotere theepot, zoals een kyusu, van 300 ml en een iets lager thee per water ratio voor Japanse groene thee. Dit omdat Japanse theeën veel geconcentreerder zijn qua smaak door de vele ingrepen tijdens de groeifase van de theeplant en dus voor het zetten een lagere hoeveelheid thee voldoende is om alle smaken eruit te halen. Chinese theeën zijn iets zachter van smaak en hebben daarom een hogere thee per water ratio nodig.

Smaakprofiel & kleur

Japanse groene thee is sterk en geconcentreerde van smaak. Japan legt ook veel meer de focus op het verkrijgen van Umami en grassige tonen. De umami smaak is te danken aan de hoge concentratie theanine, het resultaat van het beschaduwen van de theeplant. Chinese groene theeën zijn over het algemeen iets zachter van smaak en bevatten weinig tot geen umami. China tracht dan weer meer bloemige en fruitige tonen uit hun groene thee te halen.

Nog een belangrijk verschil is de kleur van de thee zelf eens die gezet is. Japanse groene theeën hebben een veel fellere, groene kleur. Chinese groene thee is dan weer veel zachter en lichter van kleur.

Traditionele groene theeën uit beide landen

Dragon Pearls, Gunpowder Temple of Heaven, Lung Jing en Mao Feng zijn enkele van onze typische Chinese groenen theeën. Bancha, Matcha poeder (BIO), Genmaicha Japan, Kukicha en Sencha Fukujyu zijn de Japanse groene theeën uit ons assortiment.

Wij bij thee.be zijn fan van beide landen. Ze produceren beide heerlijke, unieke theeën. Ga zelf op ontdekking en proef de groene theetjes uit beide landen. Welk theeland heeft jouw voorkeur?

Bronnen voor dit artikel over Chinese groene thee en Japanse groene thee

https://www.nippon.com/en/japan-data/h01318/

https://www.statista.com/statistics/1032953/china-tea-production-volume-by-type/

https://www.statista.com/statistics/275639/tea-production-in-china/

Pettigrew, J. (2018). World of Tea: Discovering producing regions and their teas. USA: 83Press

De producten in deze blogpost

  • 13,95

    De befaamde Jasmijn parels of Dragon Pearls zijn één van de meest gegeerde van de theewereld. De thee wordt in zuid-oost China geteeld in de bergen en enkel de meest kwalitatieve blaadjes worden gebruikt. Wanneer de blaadjes nog lichtjes vochtig zijn worden ze tot wel...

  • 8,69

    Japan heeft het grootste thee productiecijfer per hectare van de ganse wereld en Sencha is één van de populairste theetjes die er geteeld worden. Omdat Japanners zoveel thee drinken wordt er maar weinig thee geëxporteerd, 99% van alle thee die er geteeld wordt blijft in...

  • De wondere wereld van groene thee is bijzonder ruim. Niet enkel heb je prachtige groene thees van de Camelia Sinensis, groene thee leent zich ook perfect om mooie blends mee te maken. Je hebt daarom heel veel verschillende smaken in groene thee en daar willen...

  • 15,00

    Een gaiwan is een leuke en handige manier om thee te zetten volgens de Gong Fu Cha methode. Deze gaiwan is wit van kleur en werd vervaardig uit porselein. Details: Capaciteit: 100 ml Materiaal: porselein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *