theepot kiezen
Algemene theekennis

12 Thee begrippen om een échte theekenner te worden

De wondere wereld van thee is groot, heel groot. Als beginnende theedrinker is het niet eenvoudig het hoofd koel te houden bij het horen van allerhande thee begrippen. In deze blog gaan we enkele thee begrippen uitleggen. Wat is een cold brew? Hoe werkt de Gong Fu Cha methode? Wat wordt bedoeld met de terroir van een thee? Je komt het allemaal, en nog veel meer, te weten in deze blog.

Blend

Een blend is een mengeling van échte theeblaadjes met allerlei kruiden, vruchten en/of specerijen. De meeste blends zijn op basis van zwarte thee of groene thee. Aangezien er in een blend echte theeblaadjes zitten, bevat een blend dus ook cafeïne. Enkele klassieke voorbeelden van blends zijn Black Chai, Earl Grey en Minty Green.

Camellia Sinensis

Camellia Sinensis is dé enige echte theeplant. Thee die niet van deze plant gemaakt wordt, is geen echte thee. De meeste thee wordt gemaakt van de blaadjes van deze plant. Wel zijn er enkele speciale theeën die niet van de blaadjes, maar van takjes van de theeplant gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan is Kukicha.

Ceylon

Ceylon is de voormalige naam van Sri Lanka. De naamsverandering dateert al van 1972, maar de thee-industrie in het land koos ervoor om de bekende Ceylon naam te houden voor marketing- en publiciteitsdoeleinden. Denk maar aan onze Ceylon Pekoe UVA Highlands en Ceylon Pettiagalla, beide theeën uit Sri Lanka met nog de oude Ceylon naam.

Chá

Chá is de Chinese vertaling van het woord thee en betekend eigenlijk ‘een bitter kruid’. Vele theenamen hebben ook ‘cha’ in de naam, zoals onder andere matcha, sencha of bancha. Zelfs Kombucha, een gefermenteerde drank dat zijn oorsprong kent in China, bevat het woord ‘cha’. Ook de benaming chai, de bekende Indische thee, is hiervan afgeleid.

Coldbrew van witte thee met een Shimeji hapjeCold brew

Cold brew is thee die gezet wordt met koud water. Het verschil met iced tea is dat bij iced tea de thee eerst met warm water gezet wordt en dan enkele uren in de koelkast geplaatst wordt om af te koelen. Temperatuur heeft een grote impact op de smaak van thee. Bij koud gezette thee krijg je een andere smaak die vaak ook iets zoeter is en minder bitter.

Cultivar

Cultivar staat voor ‘cultivated variety’, wat verwijst naar een plant variëteit die opzettelijk gecreëerd werd door wetenschappers. Wetenschappers creëren nieuwe cultivars van de Camellia Sinensis theeplant om een plant te krijgen die bijvoorbeeld in bijzondere omstandigheden kan groeien, een specifieke smaak geeft aan de thee geven of hoog rendement heeft.

Gaiwan

Gaiwan betekend ‘lidded bowl’ en bestaat uit een deksel, kommetje en schoteltje. Met een gaiwan kan thee worden gezet volgens de Gong Fu Cha methode. Een gaiwan kan best gebruikt worden voor échte pure thee, want infusies, blends en zeer fijne thee zijn er minder geschikt voor. Gaiwans worden meestal vervaardigd uit Porselein, maar ook soms uit glas of klei.

Gong Fu Cha

Gong Fu Cha is de Oosterse manier van thee zetten waarbij er een hoger thee per water ratio, kortere trektijden en kleinere theepotten worden gebruikt in vergelijking met de westerse manier van theezetten. Een gaiwan of yixing theepot zijn ideaal om thee met te zetten volgens deze methode. Onze Gong Fu Cha starter kit helpt je op weg!

Infusie

Thee die niet gemaakt wordt van de Camellia Sinensis theeplant, maar van andere planten, kruiden, specerijen of fruit noemen we een infusie. Gekende voorbeelden hiervan zijn kamille, pepermunt of verveine. Een infusie bevat geen échte theeblaadjes en is dus volledig cafeïnevrij. Ook een mengeling van verschillende planten, kruiden, specerijen en/of fruit samen, noemen we een infusie.

pu-erh cakePu-Erh

Pu-Erh thee is post-gefermenteerde thee uit de provincie Yunnan in China. Er zijn 2 types pu-erh: cooked pu-erh en raw pu-erh. ‘Cooked’ pu-erh ondergaat een versneld fermentatieproces en is afkomstig van jonge theestruiken, terwijl bij ‘Raw’ pu-erh de fermentatie en rijping vele jaren in beslag neemt en enkel oude theebomen gebruikt worden.

Terroir

Terroir verwijst naar de set van individuele en unieke, natuurlijke factoren die een essentiële rol spelen bij de ontwikkeling en de kenmerken van een bepaalde thee. De terroir van een thee omvat de geografische ligging, klimaat, weerpatronen, hoogte, terrein, bodem, plaatselijk ecosysteem en de andere planten die tussen en rond de theeplanten groeien.

Yixing

Een Yixing theepot wordt gebruikt voor het zetten van oolong en post-gefermenteerde thee volgens de Gong Fu Cha methode. Yixing verwijst naar het soort klei waarvan de theepot gemaakt wordt, deze klei is afkomstig uit de stad Yixing, gelegen dicht bij de oost kust van China. Yixing klei bestaat in vele kleuren, zoals onder andere rood, paars, wit, geel, bruin en oranje.

 

De producten in deze blogpost

  • 74,95

    Lang werden deze cakes of tegels van post-gefermenteerde thee gebruikt als betaalmiddel. Maar het samenpersen van deze cakes of tegels had ook het voordeel dat ze makkelijk getransporteerd konden worden. Al sinds de Han Dynastie wordt dit toegepast en ook vandaag nog zal je in...

  • 15,00

    Een gaiwan is een leuke en handige manier om thee te zetten volgens de Gong Fu Cha methode. Deze gaiwan is wit van kleur en werd vervaardig uit porselein. Details: Capaciteit: 100 ml Materiaal: porselein

  • Cold Brew is steeds populairder aan het worden. Het is makkelijk te maken, gezond én haalt bovendien heel wat nieuwe smaken uit je thee. Vooral échte theeën, gemaakt van de Camelia Sinensis theeplant, werken heel goed als cold brew. Hoewel we ook enkele kruiden- en...

One thought on “12 Thee begrippen om een échte theekenner te worden

  1. Hilde Op de Beeck schreef:

    Leuke blog, heel interessant en duidelijk geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *