cold brew thee
Overige

Cold Brew Thee: wat is het & hoe maak je het?

Thee wordt al gauw gelinkt aan de warme drankenkaart, maar daar hoeft het helemaal niet bij te blijven. Thee is namelijk ook koud heel lekker en nee dan heb ik het niet per se over een iced tea – ook lekker maar hier even niet wat ik bedoel. Ik heb het over thee die koud gezet wordt en waar dus geen heet of kokend water aan te pas komt. Indien je nog nooit van cold brew thee gehoord hebt, dan zeg ik je nu al: deze moet je echt geprobeerd hebben!

De invloed van temperatuur op smaakbeleving

Golden Tippy Cold Brew Thee Een koud gezette thee kan een geheel andere dimensie geven aan je drank. Op het eerste zicht denk je misschien dat puur de temperatuur niet zoveel uitmaakt maar niets is minder waar. Ten eerste is er de temperatuur zelf waarvan je verbaasd zou zijn hoe sterk dit je beoordeling van smaak beïnvloed. Bij de teatastings die we bij Thee.be doen laten we de theetjes die we testen altijd afkoelen. Er worden bij een tasting vele theetjes naast elkaar geproefd in tastingcups en we willen ons niet laten leiden door de temperatuur. Want iedereen heeft een andere voorkeur van temperatuur waarop ze hun thee het liefst drinken en we willen toch vooral de smaak beoordelen. Om maar te zeggen dat een cold brew ook heel sterk je thee-ervaring zal beïnvloeden.

Ten tweede is er een verschil in wat je uit de thee kan halen op deze manier. Door de theebladeren niet bloot te stellen aan hitte verkrijg je een iets andere smaak. De thee zal iets zoeter smaken en doordat er geen hitte aan te pas komt er ook geen of minder tannine vrij die verantwoordelijk is voor de bittere smaken.

Hoe maak je een cold brew thee?

Voor het maken van een coldbrew voeg je gewoon theebladeren toe aan koud water en laat die een nachtje infuseren. De hoeveelheid hangt af van je thee en van wat je prefereert maar een gouden standaard is: 12 gram op 1 liter. Wil je een sterkere thee dan kan je die hoeveelheid zelfs verdubbelen. Bovendien kan je met een kwalitatieve thee het water voor een lange tijd blijven aanvullen. Zet een fles coldbrew thee in de koelkast en telkens je een glaasje neemt kan je het daarna weer bijvullen. Kwalitatieve thee zal vele malen aangevuld kunnen worden alvorens smaak te verliezen. We hebben enkele mooie en handige cold brew flessen van het merk Hario om je cold brew thee in te maken.

Welke thee leent zich voor een coldbrew?

Op zich kan je elke thee – van echte theebladeren – coldbrew schenken. Vruchtenthee of beter gezegd infusies, zijn vaak iets moeilijker omdat die vooral smaak afgeven dankzij de hitte maar bloemen zoals kamille, rozen of lavendel gaan dan weer wel goed.

Ambar Shangri-La Cold Brew Thee Kies je ervoor om “echte” thee cold brew te zetten dan is zwarte thee de minst geschikte. Het fruitige karakter van een zwarte thee gaat een beetje verloren wanneer hij koud gezet wordt. Ik hou meer van koude zwarte thee wanneer hij als iced tea wordt gezet en eventueel gecombineerd met fruit.

Witte thee is mijn absolute favoriet als het op cold brew aankomt. Het is delicaat, aromatisch en ongelooflijk verfrissend. Witte thee die een heel mooi aroma geeft coldbrew is bijvoorbeeld onze Pai Mu Tan, de silver needle en mijn all-time favorite om koud te schenken is de Shangri-La van mijn AMBAR collectie.

Het grassige karakter van groene thee gaat bijzonder goed in een cold brew thee. Vooral Japanse thees zijn er uitermate geschikt voor. Het vegetale karakter past perfect bij een heerlijk koude drank. Verfrissend, mooi groen, gezond en ook goed als teapairing. Mijn favoriet voor een groene coldbrew? Onze Sencha Fukujyu.

Ook oolongs doen hun werk als het op coldbrews aankomt. Geroosterde en iets donkerdere oolongs geven over het algemeen iets meer dan lichtere oolongs. Een goede kandidaat, die bovendien een heel origineel en mineraal aroma geeft is de Da Hong Pao.

We hebben ook een cold brew theepakket waarin we onze 6 favorieten theetjes om cold brew van te maken gebundeld hebben.

Hario cold brew fles 800ml – licht roze

Cold Brew theepakket

 

De producten in deze blogpost

  • Nepal is een prachtig opkomend theeland. Lang was het het kleine broertje van de Indische markt maar in de laatste decennia werd er een heel eigen kwaliteit van thee ontwikkeld. Nepal is vooral gespecialiseerd in hoog kwalitatieve witte thee. Deze Shangri La witte thee wordt...

  • Cold Brew is steeds populairder aan het worden. Het is makkelijk te maken, gezond én haalt bovendien heel wat nieuwe smaken uit je thee. Vooral échte theeën, gemaakt van de Camelia Sinensis theeplant, werken heel goed als cold brew. Hoewel we ook enkele kruiden- en...

  • Een mooie en handige cold brew fles van het Japanse merk Hario. Cold brew is het zetten van thee met koud water. Het resultaat is een gezond en verfrissend drankje. Er zit een ingebouwde filter in de dop zodat de theeblaadjes niet in je glas...

One thought on “Cold Brew Thee: wat is het & hoe maak je het?

  1. Janneke schreef:

    Heel leuk. Ik heb je tip om Shangri-La als Cold Brew te maken gevolgd en is inderdaad anders van smaak én toch superlekker! Ik zet vanaf nu een litertje koud in de ijskast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *