Thee wordt al gauw gelinkt aan de warme drankenkaart, maar daar hoeft het helemaal niet bij te blijven. Thee is namelijk ook koud heel lekker en nee dan heb ik het niet per se over een iced tea – ook lekker maar hier even niet wat ik bedoel. Ik heb het over thee die koud gezet wordt en waar dus geen heet of kokend water aan te pas komt. Indien je nog nooit van cold brew thee gehoord hebt, dan zeg ik je nu al: deze moet je echt geprobeerd hebben!
De invloed van temperatuur op smaakbeleving
Ten tweede is er een verschil in wat je uit de thee kan halen op deze manier. Door de theebladeren niet bloot te stellen aan hitte verkrijg je een iets andere smaak. De thee zal iets zoeter smaken en doordat er geen hitte aan te pas komt er ook geen of minder tannine vrij die verantwoordelijk is voor de bittere smaken.
Hoe maak je een cold brew thee?
Voor het maken van een coldbrew voeg je gewoon theebladeren toe aan koud water en laat die een nachtje infuseren. De hoeveelheid hangt af van je thee en van wat je prefereert maar een gouden standaard is: 12 gram op 1 liter. Wil je een sterkere thee dan kan je die hoeveelheid zelfs verdubbelen. Bovendien kan je met een kwalitatieve thee het water voor een lange tijd blijven aanvullen. Zet een fles coldbrew thee in de koelkast en telkens je een glaasje neemt kan je het daarna weer bijvullen. Kwalitatieve thee zal vele malen aangevuld kunnen worden alvorens smaak te verliezen. We hebben enkele mooie en handige cold brew flessen van het merk Hario om je cold brew thee in te maken.
Welke thee leent zich voor een coldbrew?
Op zich kan je elke thee – van echte theebladeren – coldbrew schenken. Vruchtenthee of beter gezegd infusies, zijn vaak iets moeilijker omdat die vooral smaak afgeven dankzij de hitte maar bloemen zoals kamille, rozen of lavendel gaan dan weer wel goed.
Witte thee is mijn absolute favoriet als het op cold brew aankomt. Het is delicaat, aromatisch en ongelooflijk verfrissend. Witte thee die een heel mooi aroma geeft coldbrew is bijvoorbeeld onze Pai Mu Tan, de silver needle en mijn all-time favorite om koud te schenken is de Shangri-La van mijn AMBAR collectie.
Het grassige karakter van groene thee gaat bijzonder goed in een cold brew thee. Vooral Japanse thees zijn er uitermate geschikt voor. Het vegetale karakter past perfect bij een heerlijk koude drank. Verfrissend, mooi groen, gezond en ook goed als teapairing. Mijn favoriet voor een groene coldbrew? Onze Sencha Fukujyu.
Ook oolongs doen hun werk als het op coldbrews aankomt. Geroosterde en iets donkerdere oolongs geven over het algemeen iets meer dan lichtere oolongs. Een goede kandidaat, die bovendien een heel origineel en mineraal aroma geeft is de Da Hong Pao.
We hebben ook een cold brew theepakket waarin we onze 6 favorieten theetjes om cold brew van te maken gebundeld hebben.
Heel leuk. Ik heb je tip om Shangri-La als Cold Brew te maken gevolgd en is inderdaad anders van smaak én toch superlekker! Ik zet vanaf nu een litertje koud in de ijskast!