Re-Vitalizer Ambar Groene Rooibosthee
Gezondheid

Groene Rooibosthee: wat is het en wat zijn de voordelen?

Rooibos kent zowat iedereen, de populaire infusie wordt al jaren gedronken in het Westen en zeker na het eten op restaurant wordt wel vaker een heerlijke rooibos thee besteld. Veel minder bekend is de groene rooibos en in deze blogpost willen we je dan ook kennis laten maken met deze groene rooibosthee die heel wat te bieden heeft

De Rooibos plant

Om te beginnen komt alle rooibos uit Zuid-Afrika en komen zowel de rode als de groene variant van dezelfde plant, of struik beter gezegd, namelijk de Aspalathus Linearis. Een rooibos komt dus niet van de Camellia Sinsensis, de theeplant, en is in theorie dus eigenlijk geen thee maar een infusie. Omdat het in de volksmond wel vaker een ‘rooibos thee’ genoemd wordt, gebruiken wij bij Thee.be de termen wel eens door elkaar.

Wat is het verschil tussen rode rooibos en groene rooibos?

rode rooibosBeide varianten komen dus van dezelfde struik, maar hebben wel een verschillende productiemethode. Nadat de rooibos gekapt is wordt de rode variant gefermenteerd en geoxideerd, terwijl de groene variant gestoomd wordt om op deze manier het oxidatieproces te stoppen. Zo blijft ook de groene kleur behouden. Eigenlijk is het zeer gelijkaardig aan het verschil tussen zwarte thee en groene thee, die ook beiden van dezelfde plant komen en waar net als bij de Rooibos het productieproces het verschil maakt in welke thee je zal verkrijgen.

Ook de smaak verschilt. Waar rode rooibos over het algemeen iets kruidigs heeft, is de groene variant iets minder uitgesproken en iets grassiger van smaak. Al zou ik zelf het als minder grassig dan een groene thee omschrijven. De groene rooibos heeft ook van nature een lichte zoete smaak en omdat het geen tannine bevat is hij ook niet bitter, noch astringent in de mond.

Anders dan bij groene thee mag je de groene rooibos dan ook gewoon op 100 graden schenken.

Zit er cafeïne in rooibos thee?

Rooibos – zowel de rode als de groene variant – komt van de Aspalatus Linearis die van nature uit geen cafeïne bevat. Dat wil dus ook zeggen dat je zorgeloos rooibos kan drinken in de avond of zelfs voor het slapengaan.

De voordelen van groene rooibosthee?

In Zuid-Afrika wordt rooibos al eeuwen medicinaal ingezet. Zowel de rode als de groene variant bevatten heel wat voordelen voor het lichaam. Zo zit het boordevol antioxidanten en groene rooibosthee zelfs nog net iets meer dan de rode variant – omdat, net als bij groene thee het geval is, er meer van de antioxidanten bewaard worden.

Er is ook al heel wat research gedaan dat in de richting wijst van positieve effecten op het hart, een protectieve werking tegen kanker en het terugdringen van insuline resistentie waardoor het ook positief zou zijn voor mensen met diabetes type 2. Het is niet zo evident een goede eigenschap van een product aan te tonen en dus is nog meer research nodig om concrete uitspraken te doen maar het onderzoek dat er al is wijst alleszins in de goede richting.

Re-Vitalizer Groene Rooibos AmbarDe Re-Vitalizer

Ik ben zelf heel grote fan van groene rooibos. Ben ik al sinds ik jaren geleden een doosje groene rooibos kreeg van iemand die een reis naar Zuid-Afrika maakte – ik was meteen verkocht! Daarom wilde ik ook in mijn eigen premium theelijn AMBAR een melange met groene rooibos maken. Ik heb hierbij gekozen voor nog extra boosters.

Zo combineer ik de groene rooibosthee met moringa, ook wel eens de wonderboom genoemd, dewelke ook een mooie bron van antioxidanten en anti-inflammatoire stoffen is. Besjes en sinaasschilletjes maken deze melange ook heerlijk fruitig. Een ideale thee om de ganse dag door te drinken, maar omdat er geen cafeïne in zit ook prima in de avond te schenken. Ontdek de Re-Vitalizer hier!

De producten in deze blogpost

  • Deze groene rooibosthee van de AMBAR theelijn is een avontuurlijke thee die de typische rijkelijke en toch zachte smaak van groene rooibos uit Zuid-Afrika combineert met frisse en fruitige ondertonen en moringa. Moringa wordt ook wel eens de wonderboom genoemd en dat om zijn veelzijdige...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *