cafeinevrije thee
Algemene theekennis, Gezondheid

Cafeïnevrije thee: welke opties zijn er en wat moet je zeker weten?

Misschien ben jij ook wel zo’n geweldige theeliefhebber die niet alleen ’s morgens dit warme goud tot zich neemt, maar zich ook ’s avonds voor het slapen gaan nog snel een kopje thee meester maakt. In dat geval weet je misschien ook dat de cafeïne in sommige theesoorten tot een slechte slaap kan leiden. Het is immers algemeen geweten dat cafeïne en slaap niet echt de beste vrienden zijn.

Daarnaast zijn sommige mensen gewoon hypergevoelig voor cafeïne. Maar gelukkig kan voor het slapen gaan nog steeds van een kopje genieten, al categoriseren we dat dan eigenlijk niet meer onder thee maar onder infusies. Al worden de termen in de volksmond door elkaar gebruikt. Zo spreken we ook van een verse muntthee of een verse gemberthee terwijl hier over het algemeen geen theeblaadjes mee in zitten.

Sunset Glow Ambar TeaThee met cafeïne: Dit zou je ook de echte thee kunnen noemen. Het is immers de thee gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. Alle bekende theesoorten zoals daar zijn groene thee, zwarte thee, witte thee, pu-erh thee en oolong thee hebben als basis deze theeplant. Aangezien de bladeren van deze plant natuurlijke cafeïne bevatten en thee hoofdzakelijk van de theebladeren wordt gemaakt, bevatten deze theesoorten ook cafeïne. Alle varianten van deze theesoorten zoals Ceylon, Earl Grey en ga zo maar door zijn dus thee met cafeïne.

Kruidenthee: In principe geen “echte” thee en daarom ook cafeïnevrij. Toch in 99% van de gevallen. In plaats van theebladeren vormen andere planten, kruiden, bloemen of zaden het hoofdingrediënt van deze thee. Kruidenthee is dus perfect voor mensen die last hebben van cafeïne en sommige soorten zoals kamillethee helpen zelfs bij het in slaap vallen. De kruidenthee die wel cafeïne bevat zijn guaranathee, guayusathee en yerba mate.

Vruchtenthee: Hierbij worden ook geen blaadjes van de Camellia Sinensis gebruikt, waardoor ook deze over het algemeen geen cafeïne bevat. Wel bevat het gedroogde vruchten. De bekendste soorten zijn een rode vruchtenthee en een appelthee.

Infusies: In principe is alle thee en ook de kruiden- en de vruchtenthee, een infusie. Alleen wordt over het algemeen kruidenthee en vruchtenthee meer gezien als een droge melange. Verse kruiden zoals een muntthee bijvoorbeeld of een gemberthee wordt vaker gelabeld als infusie.

Gedecafeïneerde thee: Zoals de naam al aangeef, gaat het hier om klassieke ‘echte’ thee waar de cafeïne is uitgehaald. Er bestaan namelijk enkele chemische processen waardoor het mogelijk is om de cafeïne uit de thee te halen. Wij hebben een Green Deca en Black Deca in ons aanbod. Let wel op: er blijven altijd wel sporen van cafeïne in de thee achter en bovendien worden ook enkele gezonde en aromatische stoffen op deze wijze uit de thee verwijderd.

Soorten cafeïnevrije thee

Graag stellen we jullie enkele van onze cafeïnevrije favorieten voor. Het gaat hier natuurlijk maar om een kleine greep uit een zo goed als eindeloos aanbod.

Gemberthee: Een thee die gemaakt wordt van de wortel van de gemberplant en die een pittige smaak heeft met een subtiele zoete toets. Voor sommige mensen is de smaak iets te intens, maar voor de liefhebbers van net iets meer is deze thee perfect. Toch te sterk? Voeg dan wat schijfjes citroen toe. Gemberthee kan helpen bij allerhande vormen van duizeligheid en misselijkheid en heeft ook de kracht om ontstekingen te remmen en pijnklachten te verminderen. Probeer zeker onze Ginger Fresh, een frisse en kruidige gemberthee die bij onze klanten erg populair is!

Kamillethee: Misschien wel de populairste kruidenthee en volledig cafeïnevrij. Wereldwijd bestaat deze cafeïnevrije thee bekend om zijn kalmerende werking en voor miljoenen mensen vormt het de perfecte drank voor het slapen gaan. Je wordt er helemaal relaxed van. Kamillethee heeft een fruitige toets en is daarom ook bij kinderen populair. De meest populaire kamillethee uit ons assortiment is zeker en vast de prachtige Moonlight van Ambar Tea die kamille combineert met lavendel. Heerlijk!

Innerlove Ambar RooibosTheeRooibosthee: Rooibosthee mag je gerust de populairste thee van Afrika noemen. Gemaakt van de bladeren van de rooibosplant in de Cederberg Bergen in Zuid-Afrika groeit deze cafeïnevrije thee ook in Europa aan populariteit. Deze thee is bovendien perfect als ijsthee te drinken met een schijfje citroen of appelsien. Het is een bron van antioxidanten die je tegen vrije radicalen beschermt. De smaak van deze thee heeft iets weg van de smaak van cranberries. Probeer zeker uit ons gamma de Innerlove rooibosthee en de groene rooibosthee Re-Vitalizer!

Pepermuntthee: Hoeven we de smaak van pepermunt nog te omschrijven? Fris met een licht pittige toets zal deze smaak bij de meeste mensen wel bekend zijn en dan hebben we het nog niet over het heerlijke aroma gehad dat de neusvleugels doet opengaan. Positief is dat pepermuntthee tot de cafeïnevrije theesoorten behoort. Pepermunt staat er ook om bekend antibacterieel en ontstekingsremmend te zijn.

Dit zijn zoals al gezegd maar enkele soorten cafeïnevrije thee. Er bestaat misschien wel duizenden soorten die elk hun eigen aroma en voordelen hebben. Bij onze infusies vind je allerhande cafeïnevrije thee.

De producten in deze blogpost

  • Deze fruitthee van AMBAR geeft een heel exotische smaak in het kopje. Gecombineerd met kruiden zoals kaneel en zoethoutwortel is het ook de perfecte thee voor kids, die deze infusie ook zeker als iced-tea zullen smaken! Deze fruitthee komt uit de premium theelijn van Steffi...

  • 7,50

    Deze rooibosthee van AMBAR wordt gecombineerd met heerlijke vlierbloessem en roosjes. Het resultaat is een lichtfruitige, maar vooral bloemige melange die je doet wegdromen. In de ondertonen vind je een licht kruidige afdronk. Het is een thee die zeer zacht is voor het spijsverteringsstelsel, wat...

  • Deze groene rooibosthee van de AMBAR theelijn is een avontuurlijke thee die de typische rijkelijke en toch zachte smaak van groene rooibos uit Zuid-Afrika combineert met frisse en fruitige ondertonen en moringa. Moringa wordt ook wel eens de wonderboom genoemd en dat om zijn veelzijdige...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *