Japanse Groene Thee
Theesoorten

Japanse groene thee: een overzicht

In China, de befaamde bakermat van de thee, vind je letterlijk alle soorten thee. Vele manieren van het bewerken van de Camellie Sinensis bladeren (de bladeren van de theeplant) werden ontdekt in China en ze resulteerden in de verschillende soorten thee. Je vindt in China zowel witte thee, groene thee, oolong thee, gele thee, zwarte thee en postgefermenteerde thee. Japan kent veel meer een cultuur van groene thee. Wat ook perfect samengaat met de typische Japanse keuken. Een kleine tip voor wie houdt van ‘teapairing’, thee bij gerechten!

Groene Sencha Thee JapanJapan heeft een gematigd zeeklimaat en de soort theeplant die er gebruikt wordt is de Camillia Sinensis Sinensis – dat lees je juist zo, met de dubbele Sinensis. Met een theeproductie van 100.000 ton per jaar en nog veel verbluffender: een productie van 2040 kg thee per hectare, heeft Japan het hoogste productiecijfer per hectare. Dit komt omdat Japanners een kei zijn in het bestuderen van hun eigen productiemethoden. Zo implementeerden ze technieken zoals het afgerond snoeien van de theeplanten, dit omdat je zo het plukopppervlak vergroot. Maar ook het efficiënt indelen, bemesten en natuurlijk hun zachte klimaat, dragen bij aan de optimale pluk. 99% van alle Japanse thee blijft in Japan en om aan de grote vraag te voldoen wordt sommige Japanse thee zelfs in andere landen verbouwd. Zo komt veel Sencha en Bancha tegenwoordig uit China, hoewel het wel als Japanse groene thee verkocht wordt.

Wij hebben in ons aanbod een heel mooie en lekkere Sencha en Bancha die beiden van Japanse bodem komen. Bijna alle thee in Japan wordt machinaal geplukt, zo’n 98%, enkel de Gyokuro wordt met de hand geplukt en is dan ook vaak een stuk prijziger. Enkele bekende gangbare Japanse thee’s zijn: Sencha, Bancha, Tamaryokucha, Kamairicha, Matcha en Fukamushicha.

Daarnaast is er ook nog ‘schaduwthee’. Japan is één van de enige landen ter wereld die hun theeplanten gaat overschaduwen. Dit doen ze om de fotosynthese te minderen. Het gevolg daarvan is dat het aminozuur L-theanine, dat rijkelijk aanwezig is in de theeplant en geproduceerd wordt in de wortels, minder wordt omgezet naar catechine. Catechine zorgt voor astringentie in de thee en wanneer minder L-theanine daarin omgezet wordt dan krijgt de thee dus meer zoetheid en ook een heel mooie groene kleur. Enkele voorbeelden daarvan zijn Shincha, Tencha en Gyokuro. Het overschaduwen van de thee is de reden waarom je op vele theeplantages de planten bedekt met zwarte of witte plastiek zal zien. Het is een vrij typisch beeld op de theevelden in Japan.

Matcha Thee en benodigdhedenEn de bekende matcha uit Japan hoor ik je al denken? Matcha is ook een schaduwthee, het is eigenlijk Tencha die heel fijn gemalen wordt. Het matchapoeder wordt opgeklopt met een chasen en al dan niet met melk erbij gedronken uit een chawan drinkkom.

De vele gezondheidsvoordelen van matcha deden de vraag naar matcha sterk stijgen in de afgelopen jaren en het is ook in het Westen nu enorm populair. Zowel het matcha poeder als alle benodigdheden om de beste matcha te zetten vind je uiteraard ook in ons aanbod.

De producten in deze blogpost

  • 8,69

    Japan heeft het grootste thee productiecijfer per hectare van de ganse wereld en Sencha is één van de populairste theetjes die er geteeld worden. Omdat Japanners zoveel thee drinken wordt er maar weinig thee geëxporteerd, 99% van alle thee die er geteeld wordt blijft in...

  • 8,29

    Een Sencha en een Bancha stammen af van dezelfde Japanse theeplant. Nadat de thee geplukt wordt, wat in Japan quasi altijd machinaal gebeurt, worden de blaadjes handmatig gesorteerd. De jongere theeblaadjes worden over het algemeen gebruikt voor Sencha en de grotere, iets robuustere bladeren voor...

  • Dit groene matcha poeder komt uit Kawane, regio Shizuoka in Japan. Daar wordt de meest verfijnde tencha geteeld, de thee die vermalen wordt tot het befaamde matcha poeder. Tencha is een schaduwthee, wat wil zeggen dat de planten overschaduwt worden tijdens hun groei. Doordat ze...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *