Cold brew thee recept kukicha met rozenblaadjes
Recepten

Experimenteren met rozenblaadjes in je thee

Bij Thee.be experimenteren we graag met thee. Bij één van onze laatste experimenten combineerde we rozenblaadjes met Golden Nepal. Het resultaat was overheerlijk. Het was de start van een reeks tests om te ontdekken met welke thee we rozenblaadjes nog konden combineren. Onze conclusie: rozenblaadjes zijn zo veelzijdig en kunnen met bijna alles gecombineerd worden. We inspireren je dan ook graag!

Losse Rozenblaadjes puurPuur

Vooraleer we in de vele combinaties met rozenblaadjes duiken, staan we graag even stil bij de pure infusie. Puur zijn rozenblaadjes een heerlijke, zachte bloemeninfusie. Een infusie van pure rozenblaadjes bevat bovendien géén cafeïne en heeft ook een rustgevend effect. Ideaal dus om ’s avonds te drinken.

Bij pure thee

Zoals de intro al vermeld, combineren rozenblaadjes heel goed met pure thee. Witte thee, groene thee, zwarte thee, oolong thee en zelfs post-gefermenteerde thee zijn heerlijk in combinatie met rozenblaadjes. Ze geven een extra dimensie en gelaagdheid aan de thee. Experimenteer en test om te ontdekken met welke pure thee je graag rozenblaadjes combineert.

Onze favoriete combinaties: Bai mu Dan, Mao Feng, Tie Guan Yin AMBAR, Golden Nepal en Pu-erh Yunnan.

Lekker in blends

Ook in reeds bestaande blends kunnen rozenblaadjes een lekkere toevoeging zijn. Zo voeg je extra kleur én een heerlijk rozensmaak toe aan je blends. Rozenblaadjes werken het beste bij subtiele blends zonder al té sterke smaken. Als de blend al heel wat componenten bevat, zal de smaak van de rozenblaadjes niet voldoende doorkomen. Bij de test met Minty Green bijvoorbeeld overheerste de munt volledig de rozenblaadjes.

Onze favoriete combinaties: Dragon Pearls, Jasmijnthee en Green Wakame.

Kukicha Cold Brew Recept RozenblaadjesLekker in cold brew

Rozenblaadjes werken ook goed als koude infusie, meer bepaald in cold brew en iced tea. Zowel op zichzelf als in combinatie met andere thee.  Zo ontdekte we vorige zomer een heerlijk cold brew recept dat rozenblaadjes combineert met Kukicha. 

Minder lekker bij kruiden

Bij sterke kruiden, zoals gember en verveine, passen rozenblaadjes minder goed. Sterke, kruidige smaken kunnen de rozenblaadjes overheersen. Bij kruiden met een zachte en subtiele smaak passen rozenblaadjes wel bij.

Onze favoriete combinaties: Rooibos en Pure Rosehip.

Lekkere aanvulling bij andere bloemen?

Of rozenblaadjes ook goed passen bij andere bloemen is afhankelijk van bloem tot bloem. Uit onze tests kwam bijvoorbeeld dat rozenblaadjes goed samengingen met vlierbloesem, maar minder goed met lavendel bijvoorbeeld. Een combinatie van verschillende bloemen mist vaak een beetje body. Wil je toch een overvloed aan bloem in je kopje, voeg dan ook écht theeblad toe. De smaak zal voller en ronder worden op die manier.

Verhouding

Of een thee goed past bij rozenblaadjes hangt voor een groot stuk af van de gebruikte verhoudingen. Te weinig rozenblaadjes en je proeft ze misschien niet. Te veel en de smaak van de andere thee verdwijnt.

Om de goede verhouding tussen de rozenblaadjes en de andere thee te vinden, doe je best enkele tests. Start met enkele blaadjes en proef of de smaak rozenblaadjes goed doorkomt. Heb je graag een subtiele, zachte rozenblaadjes smaak? Of proef je de rozenblaadjes liever sterker? Zo kan je nadien meer of minder rozenblaadjes gebruiken afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Alles wat we hierboven vermelden zijn suggesties. Smaken zijn persoonlijk, dus laat je vooral niet tegenhouden als je een bepaalde combinatie niet (of juist wél) lekker vindt. We willen inspiratie geven om zelf mee aan de slag te gaan.

We hebben binnenkort ook een eigen blend waar rozenblaadjes reeds toevoegt zijn aan zwarte thee. Idéaal als je geen zin hebt om zelf te experimenteren. Deze Black Rose komt weldra online, dus hou onze nieuw pagina zeker goed in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *