Gaiwan
Thee zetten

Thee zetten met een Gaiwan: alles wat je moet weten!

Wat is een Gaiwan?

Gaiwan Yue Bone ChinaGaiwan betekent ‘lidded bowl’ en bestaat uit 3 delen: een deksel, een kommetje en een schoteltje. Het gebruik ervan dateert uit de Ming dynastie toen porselein uitgevonden werd. Het was rond dezelfde tijd dat ook de theepot werd uitgevonden. Het gebruik van de theepot werd snel overgenomen door het Westen, maar het gebruik van de gaiwan bleef in China. Een gaiwan is niet alleen een handige manier om thee te zetten, het is ook een fantastische manier om thee echt te waarderen. Gebruik de gaiwan vooral voor échte thee van de Camellia Sinensis theeplant. Infusies, blends en fijne thee zijn er minder geschikt voor.

Tegenwoordig bestaan gaiwans in allerlei verschillende groottes, kleuren en materialen. Porselein wordt het meest gebruikt om gaiwans mee te maken, maar er bestaan ook glazen en zelfs kleien gaiwans. Glazen gaiwans gebruikt je best enkel voor groene thee, want glas wordt snel warm bij hoge temperaturen.

Een gaiwan is eigenlijk een soort van een mini theepot. Perfect om voor jezelf thee te zetten, maar het kan ook dienen om thee mee te maken voor meerdere personen. Om thee te zetten met een gaiwan gebruik je best de gong fu cha methode.

Gaiwan

Gong fu cha methode

Gong fu cha gebruikt een veel hogere thee per water ratio en kortere trektijden dan de Westerse manier van theezetten. De temperatuur waarop je de thee zet, is hetzelfde dan met de Westerse methode. Met de gong fu cha methode kan je de theeblaadjes ook meerdere keren infuseren. Groene, witte en gele thee kan je tot 5 keer opnieuw infuseren. Oolong & zwarte kan je ongeveer 7 keer opnieuw opschenken. En pu-erh kan je zelfs tot 20 keer opnieuw opgieten.

Voor een gaiwan van 100 ml kan je je baseren op onderstaand overzicht. Is je gaiwan groter of kleiner, pas dan de grammage een beetje aan.

thee per 100 ml water Trektijd Extra trektijd bij volgende infusies
Groene thee 3 tot 3,5 gram 15 seconde + 3  seconde
Witte thee 3,5 tot 4 gram 20 seconde + 10 seconde
Gele thee 3,5 tot 4 gram 15 seconde + 5 seconde
Oolong 4,5 tot 6,5 gram 20 seconde + 5 seconde
Zwarte thee 4 tot 4,5 gram 10 seconde + 5  seconde
Post-gefermenteerde thee 5 gram 10 seconde + 3 seconde

Neem nu bijvoorbeeld groene thee. De 1ste infusie heeft een trektijd van 15 seconde, de 2de infusie een trektijd van 18 seconden, de 3de infusie laat je 21 seconde infuseren enzovoort.

Hoe de gaiwan gebruiken?

thee zetten met gaiwanVoor wie niet bekend is met gaiwans lijken ze misschien intimiderend, maar eigenlijk is een gaiwan helemaal niet moeilijk in gebruik. Al vereist het wel enige soepelheid in je pols en vingers. Hoe vaker je een gaiwan gebruikt, hoe handiger je ook wordt in het gebruik ervan.

De vingerzetting is cruciaal. Zet je duim en middenvinger beide aan weerzijde op de rand van het gaiwan-kommetje en plaats je wijsvinger op het midden van het deksel. Zorg bij het uitgieten dat er telkens maar een kleine opening is tussen het gaiwan-kommetje en het deksel. Zo niet zullen alle theeblaadjes mee in je tas belanden.

De 1ste stap is om je water op te warmen op de juiste temperatuur. Eens je water warm is, giet je een beetje in de gaiwan om deze te laten opwarmen en zet het dekseltje erop. Na 20 seconde is de gaiwan warm genoeg en kan je het water weggieten. Weeg dan de juiste hoeveelheid thee af en doe dit in de gaiwan. Nu kan je al het aroma van de thee ruiken. Doe weer een beetje water in de gaiwan en giet af na 5 seconde weer af. Dit om de theeblaadjes ‘te spoelen’, op te warmen en de gebroken theeblaadjes eruit te halen. Nu is je gaiwan helemaal klaar om thee te zetten. Vul de gaiwan tot bijna aan de rand met water, zet het dekseltje erop en laat trekken voor het nodige aantal seconde. Giet de thee dan af in een gong dao bai of rechtstreeks in het kopje of glas waaruit je wilt drinken. Het is belangrijk om het deksel van de gaiwan daarna eraf te laten. Laat je het deksel er toch opzitten, zal de thee beginnen te stomen en dat is niet wenselijk.

We hebben momenteel een mooie witte gaiwan in ons assortiment en binnenkort zullen we nog meer gaiwans toevoegen.

De producten in deze blogpost

  • 15,00

    Een gaiwan is een leuke en handige manier om thee te zetten volgens de Gong Fu Cha methode. Deze gaiwan is wit van kleur en werd vervaardig uit porselein. Details: Capaciteit: 100 ml Materiaal: porselein

  • Een prachtige, grote gaiwan waar je instant verliefd op wordt. Details Materiaal: porselein Kleur: wit/blauw Inhoud: 275 ml

  • Details Materiaal: klei Inhoud: 100 ml Kleur: yixing-look

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *