gele thee
Theesoorten

Gele thee: alles wat je moet weten

Iedereen kent wel groene en zwarte thee, maar vandaag stel ik graag gele thee voor. Deze theesoort bestaat al enkele eeuwen, maar kende een enorme toename aan populariteit in recente jaren.

Gele thee is, net als groene en zwarte thee, gemaakt van de Camellia Sinensis theeplant. Het verschil zit er echter in het productieproces. Qua smaak zit gele thee tussen witte thee en groene thee. Gele thee heeft een prettige milde smaak en is licht geoxideerd. In China is deze theesoort gekend als ‘huángchá’. ‘Huang’ betekend geel en ‘Cha’ is het Chinese woord voor thee.

Productie van gele thee

Gele thee wordt enkel in China geproduceerd, in de provincies Hunan, Anhui, Sichuan, Guangxi en Zhejiang. Het productieproces is erg uitgebreid en arbeidsintensief, waardoor niet veel boeren deze thee nog produceren. Hierdoor wordt er jaarlijks maar een heel beperkte hoeveelheid  gemaakt, wat de prijs omhoog duwt. Enkel de ongeopende knopjes van de theeplant worden geplukt. En om thee van de hoogte kwaliteit te verkrijgen, worden de knopjes geoogst voordat er dauw of regen op komt. Gele thee is dus een erg exclusieve theesoort.

Het proces om deze thee te maken bevat 4 stappen: fixeren, rollen in een hete wok, verzegelde vergeling en drogen. De speciale stap in het productieproces is de ‘verzegelde vergeling’ ofwel ‘men-huang’ in het chinees. Deze stap zorgt voor verhoogde oxidatie en verwijderd de typische grassige geur. Tijdens dit vergelingproces worden de theebladeren blootgesteld aan hoge temperaturen en luchtvochtigheid. En dit terwijl de theebladeren, die nog warm zijn van in droger, in een vochtige doek of dik papier gewikkeld worden. Hierdoor veranderd het water dat nog aanwezig is in de bladeren langzaam in stoom. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de gewenste smaakprofiel blijven de theebladeren 4 tot 10 uur in de vochtige doek gewikkeld. Hierdoor krijgen de theebladeren een gele tint en krijgt de thee zijn unieke, zoete, milde smaak. Soms worden de theebladeren opnieuw opgewarmd en een tweede keer ingepakt in een vochtige doek. Het gehele proces wordt door de theemeester bepaald en kan wel vier tot vijf dagen in beslag nemen.

Visualisatie
gele thee visualisatie

Voorbeelden van enkele gele theeën

Huang Ya Gele TheeMeng Ding Huang Ya is afkomstig van de Meng Ding Mountain, Sichuan province in China. Deze thee wordt al gemaakt sinds de Tang dynastie. Het oogstseizoen is van eind februari tot begin maart en enkel de allerkleinste knopjes worden gebruikt. Voor 500 gram thee moeten de theeplukkers 45 000 tot 50 000 theeknopjes plukken. Het vergelingsproces wordt drie keer herhaald. Dag en nacht zijn de productie medewerkers bezig, want de vochtige doeken met thee moeten elke 30 minuten even opengemaakt worden om de theebladeren door elkaar te halen. Qua smaak is deze thee heel zoet, mild en romig met een hint van hazelnoot.

Junshan Yin Zhen is een gele thee van Junshan Island, Hunan province in China. Dit eiland ligt midden in het Dongting Lake en is vaak gehuld in mist vanwege de stijgende vochtigheid afkomstig van het meer. De ongeopende knopjes worden geplukt als ze een lengte hebben van nog geen 30 millimeter. Als de thee gezet wordt in een hoog glas, nemen de buds water op en zakken ze naar de bodem met de tip naar boven gericht. Hierdoor wordt deze thee ook soms ‘white crane tail feathers’ of ‘silent bamboo forest’ genoemd.

Huoshan Huang Ya, ofwel yellow flower genoemd, groeit op de Huo Mountain, Anhui province in China. Deze thee werd al sinds het jaar 618 gemaakt, maar jammer genoeg is de productietechniek verloren gegaan in de jaren 40’. Gelukkig zijn ze erin geslaagd om deze recreëren in 1972. Hele kleine hoeveelheden worden elk jaar geproduceerd door gekwalificeerde theemeesters. Het vergelingsproces wordt drie maal doorlopen. Deze gele thee heeft een rijk, nootachtig aroma en een licht geroosterde, plantaardige smaak.

Mo Gan Huang Ya is afkomstig van Mo Gan Mountain, Zhejing province in China. De theestruiken zijn omringd door watervallen, laaghangende wolken, mist en bamboe wouden. In deze schaduwrijke en mistige omstandigheden groeien de theeplanten goed. De theeblaadjes worden rond 20 april geplukt. Eens de theeblaadjes ingepakt zijn in doeken worden ze in een bamboe mand gelegd die boven houtskool hangt. Eens klaar hebben de theeblaadjes een geel/groenachtige kleur en zijn ze licht gekruld. De thee zelf heeft een geel/goudachtige kleur en een zoete nasmaak.

Kenmerken van gele thee

Het aroma wordt omschreven als zoet, fruitig en bloemig. Des te langer het vergelingsproces hoe minder de umami en groene thee smaak wordt en hoe meer de zoete, milde smaak en aroma’s van gele thee tevoorschijn komen.

Gezondheidsvoordelen van gele thee

Net zoals andere thee, bied gele thee ook verscheidene gezondheidsvoordelen. Volgens onderzoekt heeft gele thee ontstekingsremmende eigenschappen. Dit komt doordat het ‘vergeling’ proces de bioactieve bestanddelen van de thee beïnvloed. De duur van het vergelingsproces heeft een groot effect of de hoogte van de gezondheid voordelen. Volgens een onderzoek zou een vergelingsproces van 12 uur de grootste impact hebben.

Op thee.be kan je ook deze unieke thee kopen, wij hebben een zeer lekkere Huang Ya in onze assortiment.

Huang Ya

Bronnen

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643820317813

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643820317813#bib35

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6526664/

https://www.mdpi.com/1420-3049/27/3/940/htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33746266/

Gascoyne, K., Marchand, F.,  Desharnais, J., & Americi, H. (2018). TEA: History, Terroirs, Varieties (third edition). Canada: Firefly Books.

Pettigrew, J. (2018). World of Tea: Discovering producing regions and their teas. USA: 83Press

De producten in deze blogpost

  • 5,95

    Een gele thee behoort tot de meer unieke thee’s en dit omwille van zijn speciale productieproces. Na het zogenaamde “pan-firing”, waarbij de thee lichtjes geroosterd wordt om zo de enzymes die verantwoordelijk zijn voor de fermentatie te inactiveren, wordt de thee afgedekt waardoor er meer...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *