thee voor beginners
Thee drinken

Thee voor de beginnende theedrinker: onze tips

Als beginnende theedrinker is het niet eenvoudig om een keuze te maken tussen het enorme aanbod aan thee. Kies je voor een pure thee (witte, gele, groene, oolong, zwarte & pu-erh) of voor een blend? Kies je voor een fruitthee of voor een kruidenthee?

Daarom hebben we hieronder een handig overzicht gemaakt om je op weg te helpen in je ontdekkingstocht:

Pure thee
(thee gemaakt van de Camellia Sinensis plant, de échte theeplant)

pure thee blaadjesIn het pure theeassortiment heb je een aantal verschillende ‘theeklassen’. Sommige theeklassen zijn al wat bekender dan andere. Zo heeft iedereen al wel eens gehoord van zwarte en groene thee, maar is gele of post-gefermenteerde thee veel minder bekend.

Tot welke klasse een thee behoort heeft alles te maken met het productieproces na de pluk van de theeblaadjes. Je leest het dus goed, elke échte thee komt van hetzelfde blaadje, het blad van de Camelia Sinensis.

 • Witte thee: Een silver needle is ideaal als je op zoek bent naar een lichte en bloemige smaak.
 • Groene thee: Dragon Pearls is een jasmijn thee met een delicate en zachte smaak. Wel belangrijk om deze te zetten met niet-kokend water (75-80°).
 • Gele thee: Een Huang Ya heeft een unieke smaak, die ergens tussen een groene en een witte thee zit.
 • Oolong thee: Een Milky Oolong is de perfecte introductie tot Oolong, die qua smaak tussen een groene thee en een zwarte thee zit.
 • Zwarte thee: De Golden Tippy van AMBAR kan velen bekoren. Het is een neutrale thee met veel smaak.
 • Post-gefermenteerde thee: Een thee die als luxegoed gezien wordt in Azië, maar bij ons relatief onbekend is. Het is het fermentatieproces dat deze thee zijn unieke, zacht aardesmaak geeft. Deze thee wordt vaak in blokken geperst, maar kan je ook gewoon los vinden. Een Pu-erh Yunnan is een goede keuze om mee te starten.

Blend
(mix van theeblaadjes met allerlei kruiden, specerijen en/of vruchten)

Gingerally Ambar TeaHeel populair zijn ook de blends, waarbij niet enkel de blaadjes van de theeplant gebruikt worden maar ook andere smaakgevers. Het zal dus niet verbazen dat de mogelijkheden hier oneindig groot zijn.

Voor de echte startende theedrinkers kan het een stuk makkelijker zijn om met blends te beginnen, aangezien de smaak meer verwijzingen heeft naar bekende smaken.

 • Minty green: Deze thee combineert de frisse smaak van pepermunt, met de sterke smaak van groene gunpowder.
 • Lemon Sencha: Deze thee zorgt voor de ideale mix van frisse groene thee en een touch van citroen.
 • Fruity Flower: Dit theetje combineert zwarte en groene thee met fruit en bloemen voor een momentje van zen. Wel belangrijk om deze te zetten met niet-kokend water (90°).
 • Forest Walk: In deze thee zorgen verschillende bosvruchten voor de perfecte aanvulling op zwarte theeblaadjes.

Fruitthee
(infusies met fruit, zonder échte theeblaadjes, dus zonder cafeïne)

Ook fruitthee is immer populair. Vooral de zoete toets valt in de smaak en maakt deze soort ook erg geschikt voor iced of cold brew thees bijvoorbeeld. Doordat een infusie geen theeblaadjes bevat, heeft deze drank ook geen cafeïne.

 • Strawberry & Lime Sunrise: Een fruitmelange op basis van aardbei en limoen aangevuld met stukjes appel, hibiscusbloesem, vlierbes, rozenbottelblaadjes en zuringkruid (10%).
 • Orange Dream: Een fruitige en zoete thee op basis van appelsien.

Kruidenthee
(infusies met kruiden, zonder échte theeblaadjes, dus zonder cafeïne)

Ook een kruidenthee is een infusie waar geen echte theeblaadjes aan te pas komen, wat wederom resulteert in een cafeïnevrije drank. Ook hier zijn tal van mogelijkheden en is het smaakpalet groot. Bovendien hebben verschillende kruiden een heilzaam effect en kan je dus bijvoorbeeld kiezen voor specifieke kruiden die je lijf ondersteunen.

 • Verbena Verveine thee: Een kruidige, krachtige infusie van verveine thee, ook wel citroenverbena genoemd. Deze is ideaal voor een donkere herfstdag.
 • Kamillebloemen: Een rustgevende infusie van mooie kamillebloemen, ideaal als ‘slaapthee’ of om tijdens de dag mee tot rust te komen.

En nu is het aan jou. Laat je leiden door bovenstaand overzicht en ga op ontdekkingstocht in de wondere wereld van thee.

De producten in deze blogpost

 • 14,25

  De silver needle uit Guanxi, China, is een heel bijzondere thee. Hij kan slechts een paar dagen per jaar geplukt worden en de oogst vindt meestal plaats tussen maart en begin april. Omdat de oogst gelimiteerd is en omdat ook het gebied waar hij geteeld...

 • 4,49

  Een klassieker! Deze melange bevat een hoogkwalitatieve gunpowder als basis. De combinatie met pittige pepermunt geeft deze thee een heerlijk frisse ondertoon met toch een stevige kick dankzij de sterke groene thee die ermee gepaard gaat. Munt en gunpowder wordt gebruikt om de traditionele Marokkaanse...

 • Een populaire kruidenthee die al jaren veel fans heeft. De gedroogde verveine bladeren – ook wel citroenverbena genoemd – geuren sterk en dankzij de etherische olie die in de bladeren te vinden is. Verschillende helende eigenschappen worden toegeschreven aan verveine met steeds meer wetenschappelijke studies...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *