koude thee maken
Overige

3 Manieren om koude thee te zetten

Dat thee heerlijk is om warm te drinken dat weten we allemaal wel. Wie houdt er niet van een heerlijk warme kop in de ochtend of op een koude winterdag. Maar ook koud heeft thee heel wat te bieden. Bij Thee.be zijn we fan van thee in al zijn facetten en de eindeloze mogelijkheden om thee ook koud te serveren die mogen best wat meer in de kijker komen te staan. In deze blogpost focussen we daarom op de verschillende zetmethodes voor koude thee.

Welke thee gebruik je best? In principe kan je met elke thee theezetten. Het maakt dus niet uit of het nu over echte thee – diegene van de theeplant of de Camelia Sinensis – gaat of over fruit- en kruidenthee, of zelfs een melange van beiden. Alles kan! Alleen zul je afhankelijk van je gekozen thee beter voor de ene of de andere zetmethode kiezen. Zo is in het algemeen fruitthee beter om heet te laten trekken bijvoorbeeld. Om de simpele reden dat de warmte ervoor gaat zorgen dat het fruit zijn smaak en aroma afgeeft. Een fruitthee koud laten trekken zou een flauwe smaak geven. Uiteraard kan het wel om een warme infusie te trekken en deze dan te laten afkoelen.

iced tea zettenIced tea

In ons aanbod zijn Apple Spice, Orange Dream, Innerlove en Rose Hip Symphony bijvoorbeeld ideale fruitthees om iced tea mee te maken. We hebben ook een heus iced tea pakket waarin we onze 8 favorieten theetjes voor iced tea gebundeld hebben. Voor een iced tea van kruiden- of fruitthee breng je water aan de kook in een grote pot. Zodra het water kookt zet je het vuur af en doe je je losse thee er in. Voor een iced tea van infusies laat je de kruiden, bloemen of het fruit best zo’n 10 tot 15 minuten trekken. Wanneer deze klaar is zet je een zeef in een andere pot en giet het mengsel over.

Gebruik je ‘echte thee’, met andere woorden thee van de Camellia Sinsensis, diegene die we kennen als witte, groene, oolong of zwarte thee? Dan kan je best je water op exacte temperatuur koken. Bij Thee.be zetten we steeds de aangeraden temperatuur op de verpakking. Ook wanneer je een iced tea maakt, houd je hier best rekening mee. Hiermee zul je vermijden dat je iced tea wrang of bitter smaakt.

Cold brew

Bij een cold brew gaan we, in tegenstelling tot bij de iced tea, geen hitte gebruiken maar een koude infusie trekken. Ideaal hiervoor zijn witte, groene en oolong thees. In ons aanbod zijn de Bai Mu Dan, de Shangri La, de Sencha Fukujyu en de Lung Jing hier ideaal voor. Onze favorieten theetjes voor cold brew hebben we gebundeld in een cold brew pakket.

Bij een cold brew reken je zo’n 12 gram per liter, of nog net iets meer wanneer je een stevigere afdronk wil. Vul een fles met een grote opening met 1 liter water, voeg 12 gram thee toe en laat minimaal 8 uur trekken. Wanneer je een glas schenkt van je cold brew, giet dan doorheen een theefilter of een zeefje. Bewaar in de koelkast.

Bij bepaalde thees kan je makkelijk een glas van je coldbrew mengsel drinken en het weer aanlengen met water. De theeblaadjes blijven namelijk smaak afgeven. Je kan op deze manier makkelijk meerdere dagen genieten van je cold brew. Ook hebben we handige cold brew flessen van Hario om je cold brew in te maken.

shock brew theeShock Brew

Bij een shockbrew gaan we de thee eerst heet laten trekken. Hierbij geldt hetzelfde advies: fruit- en kruidenthee op 100 graden Celsius, echte thee of melanges waar echte thee in zit van witte of groene thee, die zet je best op exacte temperatuur. Neem vervolgens zo’n 20 gram losse thee op 1 liter. Laat de thee zo’n 15 minuten stevig trekken en giet dan de hete thee of infusie over 1 liter ijsblokken en geniet onmiddellijk van je shockbrew!

Voor de shockbrew zijn bijvoorbeeld Ruby, Sunset Glow, Orange Dream, Strawberry Kiss en Turkish Orchard ideaal.

Voilà. Drie makkelijke manieren om thee ook als koude drank te serveren en/of te drinken. Heel verfrissend na het sporten, zoveel beter dan frisdranken te consumeren en vooral heerlijk lekker. Ook on-the-go kan je makkelijk je iced tea, coldbrew of shockbrew meenemen, in een leuke FlowTea fles bijvoorbeeld.

 

De producten in deze blogpost

 • Cold Brew is steeds populairder aan het worden. Het is makkelijk te maken, gezond én haalt bovendien heel wat nieuwe smaken uit je thee. Vooral échte theeën, gemaakt van de Camelia Sinensis theeplant, werken heel goed als cold brew. Hoewel we ook enkele kruiden- en...

 • 46,00

  Op warme dagen is er niets leuker dan zelf iced tea maken. In dit pakket zitten verschillende blends en infusies die stuk voor stuk heerlijk zijn als iced tea. In principe kan van elke thee iced tea gemaakt worden, maar sommige lenen zich er beter...

 • Cold brew is een verfrissend drankje dat wordt bereid door thee gedurende enkele uren te infuseren in koud water. Deze cold brew fles van Hario is speciaal ontworpen in Japan om het proces van cold brew eenvoudig én efficiënt te maken. De dop van de...

2 thoughts on “3 Manieren om koude thee te zetten

 1. lydia jansen schreef:

  ik zou cold brew willen maken in liter flessen voor verkoop koude thee is dit mogelijk om lang houdbaar te maken?

  1. Melissa Hapers schreef:

   Hi Lydia, het belangrijkste is om de flessen koel en steriel te houden en de theeblaadjes er niet in te laten zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *