theepot kiezen
Overige

Zo onderhoud je je gietijzeren theepot: 6 tips

Gietijzeren theepotten zijn geweldig, want ze houden de thee langer warm. Kenmerkend zijn de Japanse gietijzeren theepotten die omwille van de warmte het best op een gietijzeren onderzetter geplaatst worden. Hoe onderhoud je het best je gietijzeren pot?

Zo houd je je gietijzeren theepot lang gezond

Gietijzeren Theepot DenguriEen gietijzeren theepot is duurzaam en kan je jarenlang gebruiken. Op thee.be vind je er in allerlei kleuren en formaten, zoals de grijze ‘Denguri’ van 0,8 liter, de zwarte ‘Aracha’ van 1,2 liter of de nog iets grotere zwarte ‘Kamairichia’ van 1,6 liter.

De potten vergen op zich niet veel onderhoud, maar blijven wel langer goed als je rekening houdt met deze tips:

  1. Bij een eerste gebruik spoel je de pot het best eerst met kokend water. Gebruik geen zeep.
  2. Na gebruik spoel je de theepot ook weer het best met warm water uit, opnieuw zonder zeep. Droog de pot goed af, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.
  3. De binnenkant van gietijzeren theepotten wordt op den duur donkerbruin door de theeaanslag, afhankelijk van de thee die je er meestal in zet. Geen nood, want dat komt de smaak van je thee juist ten goede. De Japanners vinden theedrinken uit een verroeste theepot zelfs lekkerder, raar maar waar. Toch is het best dat je die laag regelmatig verwijdert, zeker omdat vruchtentheesoorten soms bepaalde zuren bevatten die de emaillaag zouden kunnen kapotmaken. Je kan dat doen met een zachte doek. De binnenkant is geëmailleerd om roestvorming te voorkomen, wat maakt dat je absoluut geen harde borstels zoals schuursponsjes of staalwol en felle producten zoals chemicaliën mag gebruiken.
  4. Het kan zijn dat een gietijzeren theepot na een tijd gaat roesten, meestal rond het deksel of rond de tuit. Wil je dit voorkomen, dan kan je altijd op die plekken wat olie over wrijven met een zachte doek, denk bijvoorbeeld aan slaolie of olijfolie. Wrijf de olie zeker niet aan de binnenkant van de theepot.
  5. Laat de pot na gebruik, als je hem met water hebt uitgespoeld, op een zachte doek drogen of droog hem helemaal met een zachte doek en zet hem weg zonder deksel, zo voorkom je roesten. Je kan eventueel ook een papieren doek tussen deksel en theepot steken.
  6. Steek de theepot zeker nooit in de vaatwasser of in de magnetron.

Je kan onze hele selectie gietijzeren theepotten hier terugvinden. Heb je nog vragen? Stel ze zeker via WhatsApp aan Steffi of één van onze andere collega’s! 🙂

 

 

 

 

De producten in deze blogpost

  • Een mooie, donkergrijze gietijzeren theepot met een capaciteit van 0,8 liter. Perfect om je thee extra lang warm te houden. Ook zeer duurzaam, want een goed onderhouden gietijzeren theepot gaat jaren mee. Ook aan de binnenkant geëmailleerd en met theefilter geleverd. De theepot is niet...

  • Een gietijzeren theepot houdt je thee lang warm en is daarom de perfecte theepot om meerdere kopjes uit te schenken. Deze muntgroene versie is een variant op de traditionele zwarte gietijzeren theepot. Tip: Een gietijzeren pot wordt heel heet. Het is daarom aangeraden de pot...

  • Een tetsubin wordt het ook wel eens genoemd, deze typische Japanse gietijzeren theepotten. Deze heeft een geëmailleerde binnenkant waardoor de smaak van je thee niet beïnvloed wordt door het ijzer van de pot. Kies een lage temperatuur wanneer u verwarmt op een kookplaat. Verwarm de...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *