Ayurvedische thee
Gezondheid

Ayurvedische thee: Wat is het? Wat maakt het speciaal?

Ayurveda ontstond bijna 5000 jaar geleden in India met één duidelijke invalshoek: mensen zo gezond en evenwichtig mogelijk houden. Om dat te doen, volg je een bepaald voedingspatroon dat het best past bij jouw categorie of ‘dosha’: vatha, pitha of kapha. De kruiden in de ayurvedische thee ondersteunen je hierbij.

Innerpower

Spirit Guide

Wat is ayurveda?

Ayurveda draait om een complete, holistische visie op het leven. Het omvat zowel een voedingspatroon als kruiden, maar evengoed een volledige levensstijl en yoga. Je geneest jezelf van binnenuit en werkt dus proactief en preventief aan je mentale en fysieke gezondheid, in tegenstelling tot onze westerse manier van denken, waarbij we (vaak) pas in actie schieten als we ons ziek voelen. Naargelang welk type je overwegend bent volg je een bepaald voedingspatroon met bestanddelen die beter bij je type lichaam, vertering en persoonlijkheid passen.

Iedereen heeft een categorie waarin hij meer thuis is, maar vaak zijn we een mengeling van meer dan één dosha.

 • Vatta-mensen zijn zoals de wind. Ze zijn heel actief, mager, rusteloos en hebben de neiging om af te dwalen, net als de wind. Ze slapen weinig, eten slecht en hebben geen goede spijsvertering.
 • Pitha-mensen zijn heel vurig. Hun emoties laaien snel op. Ze zijn erg sociaal en opgewekt. Ze kunnen niet tegen honger en hebben een goede spijsvertering.
 • Kapha-mensen zijn erg kalm en beheersd en zelfgenoegzaam. Ze maken een sterk oordeel. Ze zijn traag en ontspannen.

Naargelang je type kan je ayurverdische thee drinken ter ondersteuning. Vatta-thee bevat onder meer kaneel, venkel, kruidnagel, gember en zoethout, terwijl pitha-thee onder meer gember, kardemom, venkel, rozen en zoethout bevat. Kapha-thee bevat ingrediënten zoals kruidnagel, zwarte peper, gember en kaneel.

Gezien je meer dan één dosha kan zijn, kan je meerdere soorten ayurvedische thee drinken. Je kan het ook drinken als je last hebt van bepaalde kwaaltjes, zoals een zware maag, constipatie, een opgezwollen gevoel of diarree.

 • Bepaalde ayurvedische kruiden zijn ook erg goed voor de huid, zoals komijn, fenegriek, zwarte peper en kurkuma. Kurkuma in het bijzonder is een erg sterk antioxidant met zuiverende eigenschappen en kan heel goed zijn voor de huid. Je laat kurkuma, gember en kaneel gedurende een paar minuten koken. Doe er nog een beetje citroensap en honing bij. Deze thee kan je zowel koud als warm drinken.
 • Komijn, venkel, steranijs, limoengras en koriander zijn de perfecte kruiden voor een detox en heel ondersteunend voor de lever. Laat gedurende 10 minuten geroosterde venkelzaden, komijnzaden en korianderzaden koken in heet water en giet de infusie af doorheen een zeef. Je kan er altijd een beetje honing aan toevoegen voor een zoet smaakje.
 • ‘Kadha’ is een ayurvedisch drankje dat helpt om je weerstand op te krikken, ideaal voor als je vaak ziek wordt. Het bevat kardemom, kaneel, gember en zwarte peper. Kardemom en zwarte peper zijn trouwens ook erg goed in het genezen van de griep en allergieën.

Innerpower

Spirit Guide

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151377/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4719489/

De producten in deze blogpost

 • 4,99

  Deze thee heeft zijn naam niet gestolen. De verhouding van dit recept, volgens de Ayurvedische leer, gaat al eeuwen terug in de geschiedenis. In deze infusie worden zeer verrassende ingrediënten samen gevoegd en die zorgen dan ook voor een uniek smaakprofiel. Een bijzonder gelaagde kruidenthee...

 • 4,50

  Deze 'Spirit Guide' is een thee uit onze Ayurvedische theelijn. Het bevat een uiterst pure mengeling van kruiden, bloemen en appelstukjes, waarbij vooral de citroengras en de eucalyptus centraal staan. Een zalig frisse infusie is het resultaat. In de Ayurveda draait het allemaal om een...

 • 8,25

  Deze thee valt onder onze "Ayurvedische theelijn", waarbij de holistische Ayurvedische manier van leven en de daarbij horende eetpatronen geëerd worden. Een unieke melange met een perfecte Ayurvedische balans. Kruiden staan hier centraal. De Innerpower heeft zijn naam niet gestolen want met heel wat krachtige...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *