het perfecte kopje thee
Thee zetten

Het perfecte kopje thee zetten: hoe doe je dat?

Er is een kunst aan het zetten van thee want net zoals een barista een koffie subliem kan doen smaken, kan ook een theesommelier je favoriete warme drank naar nieuwe hoogten brengen. Dat doet hij door te spelen met enkele belangrijke parameters. En die kan jij ook leren. Ik beloof je nu al, de juiste trucjes maken écht een groot verschil.

Thee wordt al duizenden jaren gedronken en over al die jaren heen is men steeds meer gaan experimenteren met de drie voornaamste parameters om zo de perfecte kop thee te creëren. Het gebiedt me wel te zeggen dat er geen één juiste manier bestaat om thee op te schenken, maar wel verschillende.

Verschillende methodes voor het perfecte kopje thee

methodes voor het perfecte kopje theeIn de theewereld wordt vaak stevig gedebatteerd over de verhoudingen van de parameters. Argumenten zoals ‘zo doen ze het in China’ of ‘zo moet het echt’ worden geregeld aangehaald. Ik denk echter dat er veel beweringen naast elkaar bestaan. Want je hebt aan de ene kant traditie, maar aan de andere kant ook beleving en voorkeur. Bovendien hebben deze twee kanten ook nog eens heel wat laagjes. Zo kent zelfs de traditie veel varianten, over de verschillende Aziatische landen heen worden verschillende accenten gelegd. In China wordt er gretig gesmost bij de Gong Fu Cha (de traditionele Oosterse zetmethode) terwijl het kleinste druppeltje meteen weggevaagd werd bij de ceremonies die ik volgde in Taiwan bijvoorbeeld. Maar zelfs binnen China zelf zijn er veel verschillen in hoe men de thee opschenkt

In het Westen leven we anders dan in de meeste Aziatische landen. Zo zullen we verderop zien dat je je water best nooit boven het kookpunt brengt, om het verlies van zuurstof te vermijden, terwijl in China dit standaard gedaan wordt omdat ze daarmee eerst de bacteriën doden die in het water zitten, aangezien het water daar vaak minder zuiver is.

Ook hebben ze in Azië andere voorkeuren en een andere smaakbeleving. Zo vinden ze over het algemeen bitters niet zo erg en zijn ze meer geneigd eten en drinken op de nasmaak te beoordelen. Wij Westerlingen gaan eerder op de initiële smaak voort.

Maar weet je wat het mooie eraan is? Met onderstaande parameters kan je zelf gaan experimenteren. Kan je zelf een pro worden. Met onderstaande parameters heb je alle tools in handen voor de perfecte kop thee te zetten. Misschien nog even verduidelijken dat het in dit artikel gaat over de “échte thee”, met blaadjes van de Camellia Sinensis. Wie een kruidenthee opschenkt of een infusie die vooral uit kruiden bestaat, die laat zijn infusie bijvoorbeeld beter wat langer trekken. Meer daarover – soon – in een ander artikel. Wil je weten hoe je je witte, groene, oolong, zwarte of pu-erh thee opschenkt? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Welk water gebruik je?

Thee blijft een infusie van blaadjes in… water. Je water is dus van groter belang dan je zou vermoeden. Het allerbeste blijft flessenwater of gefilterd water van de kraan. De reden hiervoor is de droogrest. De hoeveelheid mineralen die overblijft als je het water compleet zou laten opdrogen. Deze waarde blijft idealiter onder de 50 mg/L. Je vindt deze waarde steeds op het etiquette van je fles. Voor het beste kopje thee gebruik je dus best water dat zo mineraalarm als mogelijk is.

theebladerenWelke temperatuur?

Waarschijnlijk is dit de allerbelangrijkste parameter die je wil controleren. Het maakt echt een wereld van verschil. Meer nog, ik hoor wel eens mensen zeggen dat ze graag groene thee zouden drinken (omwille van de vele gezondheidsvoordelen) maar dat ze het veel te bitter vinden. Wel dit is makkelijk op te lossen door de juiste temperatuur te gebruiken.

Voor je water op de perfecte temperatuur te krijgen kan je gebruik maken van een thermometer of een waterkoker op temperatuur.

Hoeveel gram theebladeren en hoe lang laten trekken?

Ook hier zijn grote verschillen tussen en alles hangt af van de zetmethode en wat je eruit wil halen. Wil je het aantal goede stoffen echt maximaliseren dan volg je eerder de methode van de herboristen en neem ja 2 gram thee op een liter water die je vervolgens een kwartier laat trekken, hiervoor zet je best je pot op een onderzetter met een kaarsje. De traditionele Westerse zetmethode is eerder om 10 tot 12 gram theebladeren op 1 liter te zetten en dit 2 a 3 minuten te laten trekken. En dan is er nog de traditionele Oosterse manier of de ‘Gong Fu Cha’ waarbij men tot 6 gram per 150 ml gaat en vervolgens de thee 30 tot 45 seconden laat trekken. Vaak kan je thee ook meermaals opschenken.

Wat je moet gebruiken in je theetas of theemok? Een theelepeltje! Deze laat je 2 tot 5 minuten trekken in een thee-ei of een theefilter.

De producten in deze blogpost

  • Grote waterkoker met meerdere temperatuurinstellingen mogelijk van 40 tot 100°C, steeds in stapjes van 5 graden, en daarom ideaal voor het zetten van het perfecte kopje thee. De temperatuur stel je digitaal in en kan je aflezen op het LCD scherm. De inhoud van deze...

  • Maak thee als een echte Chinese tea master met deze Gong Fu Cha starter kit. De Gong Fu Cha methode is ideaal voor kwalitatieve losse thee, maar is minder geschikt voor blends, infusies en heel fijne thee. Bij Gong Fu Cha gebruik je een hogere...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *