thee drinken vasten
Gezondheid

Mag je thee drinken tijdens je vasten?

We willen allemaal gezond zijn en het beste uit onszelf én uit het leven halen. In een tijd waar zelfhulpboeken glorie maken en je tips en tricks van inspirerende mensen van over de ganse wereld in minder dan een seconde op je scherm kan toveren, hebben we meer dan ooit het gevoel van empowered te zijn als het op onze gezondheid aankomt. En zo ondervonden al heel wat mensen de kracht en het fantastische gevoel van empowerment door het vasten – waarmee dan vooral intermitterend vasten (of ‘intermittent fasting’ in het Engels) bedoeld wordt.

intermitterend vastenHet hoeft niet te verbazen dat dit op korte tijd zo populair geworden is want het heeft namelijk een heel arsenaal aan voordelen voor ons lijf in petto. Bij intermitterend vasten ga je een bepaalde periode van de dag niet eten en heb je een ‘window’ waarin je wel eet. De uren en verdelingen hiervan verschillen wel eens maar de populairste is ongetwijfeld de ‘16/8 vast’ waarbij je 16 uren niet eet en dan je maaltijden (1,2 of 3) in de 8 resterende uren eet. Je wil daarmee eigenlijk een metabole switch maken. Dit gaat ontsteking tegen, kan je helpen afvallen en het doet heel wat risicofactoren dalen voor chronische ziekten als diabetes, alzheimer en hart- en vaatziekten. Bovendien geeft het heel veel energie en kan het ook bijdragen aan mentale rust.

Voor wie het nog nooit gedaan heeft, klinkt het als een kwelling, maar wie er mee vertrouwd is wil vaak niet meer anders. Gelukkig zijn er ook enkele dingen die je kan doen om het vasten makkelijker te maken en eentje daarvan is theedrinken. En dat is uiteraard ook onze favoriet!

Wat mag je drinken tijdens je vasten?

Tijdens je vast mag je wel drinken. Alleen blijft de vraag bestaan wat je mag drinken, want niet alles is toegestaan. In principe is er de regel dat alles onder de 50 calorieën je vast niet doorbreekt. Maar dat is een arbitrair getrokken grens. Over het algemeen wordt er aangeraden vooral water of thee te drinken en je calorie-input zo dicht mogelijk bij de nul te houden.

Mag je elke thee drinken tijdens het vasten?

Het is deels een kwestie van hoe streng je wil zijn. Maar eerst en vooral moet gezegd worden dat alle thee met melk of met suiker uit den boze is. Dat wil ook zeggen alle soorten lattés, of dat nu met koemelk, havermelk, amandelmelk of eender welk ander alternatief gemaakt is of niet. Ook bullet-tea (met kokosolie) is niet toegelaten.

Binnen de suiker- en melkloze thees en infusies is het dan een kwestie van te weten wat er juist in zit. Wil je echt op veilig spelen? Kies dan voor pure theeblaadjes, de “echte” thee zoals ze die noemen. Dit zijn aftreksels van pure theeblaadjes van de Camellia Sinensis of de theeplant. In welke vorm maakt niets uit. Je kunt tijdens het window van je vasten alle theeklassen (witte thee, groene thee, oolong thee, postgefermenteerde thee,…) nuttigen. Het is ook fijn af te wisselen tussen een paar thees. Zo kun je toch genieten van verschillende smaaksensaties.

Kies je voor fruit- en kruidenthee dan kun je best even extra nauwkeurig de ingrediënten lezen. Tijdens je vast wil je namelijk liever geen gekonfijte stukjes fruit in je thee bijvoorbeeld – want die bevatten suiker. Gewoon gedroogd fruit of gevriesdroogd fruit geven over het algemeen minder calorieën af, al kan ook dat sterk variëren.

Wil je toch echt iets met wat fruitstukjes erin? Kies dan eerder voor een blend met groene thee met citrus bijvoorbeeld of groene thee met munt, of een infusie met gember. Dat is op veiliger spelen dan een blend boordevol met vruchten te consumeren.

Green Medley AMBAR

Is theedrinken aangeraden tijdens het vasten?

Absoluut! Theedrinken wordt sterk aangeraden tijdens het vasten omdat het een grote hulp is om het vol te houden. De urge om te eten of te snacken wordt door thee onderdrukt. Thee (en dan vooral groene thee) helpt ook om de bloedsuikerspiegel te reguleren en dus je cravings beter te managen – al moet ik erbij zeggen dat het vasten heel snel went, het is heus niet een eeuwige torture.

Wie bovendien de échte thee drinkt die krijgt ook nog een beetje cafeïne binnen, wat je een boost van energie kan geven in de ochtend.

En zo heeft thee al heel wat mensen geholpen om te starten met vasten én om het vol te houden. Bovendien is thee gezond en draagt het dus alleen maar bij aan je doelstelling!

Onze aanraders: thee om te drinken tijdens het vasten:

De producten in deze blogpost

  • Deze groene jasmijnthee is bijzonder populair. Dankzij de zachte smaak van de groene thee gecombineerd met het heerlijke bloemenaroma is dit een echte doordrinker doorheen de ganse dag. Groene thee heeft een kalmerend effect door zijn L-theanine, de totaal beleving van een bloemengeur geeft daarbij...

  • 4,49

    Een klassieker! Deze melange bevat een hoogkwalitatieve gunpowder als basis. De combinatie met pittige pepermunt geeft deze thee een heerlijk frisse ondertoon met toch een stevige kick dankzij de sterke groene thee die ermee gepaard gaat. Munt en gunpowder wordt gebruikt om de traditionele Marokkaanse...

  • Nepal is een prachtig opkomend theeland. Lang was het het kleine broertje van de Indische markt maar in de laatste decennia werd er een heel eigen kwaliteit van thee ontwikkeld. Nepal is vooral gespecialiseerd in hoog kwalitatieve witte thee. Deze Shangri La witte thee wordt...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *