gewone matcha vs ceremoniele matcha
Theesoorten

Wat is het verschil tussen gewone en ceremoniële matcha?

Ben je al eventjes of nog maar net een matchalover geworden, dan is het je misschien wel opgevallen dat er wordt gesproken van matcha van ‘ceremoniële kwaliteit’ en van ‘culinaire kwaliteit’. Maar wat is nu het verschil?

Matcha Thee en benodigdhedenWat is matcha?

Matcha is een groen fijn poeder gemaakt van groene theebladeren en is al lang populair bij mensen die wel van een gezonde levensstijl houden. Het is een gezonde energiebooster en vermindert tegelijk stress en angsten. En daar waar groene thee al een echte antioxidantenbom is, bevat matcha nog veel meer antioxidanten, omdat het een heel erg geconcentreerde vorm van groene thee is. Het is ook goed voor je metabolisme en voor het hart en ondersteunt je immuunsysteem. Het bevat wel een veel hoger cafeïnegehalte dan groene thee en de smaak is ook anders, geconcentreerder met zoete en licht bittere tonen.

Je kan matcha puur drinken in warm water, waarbij je het met de nodige zorg en toebehoren moet klaarmaken aan de juiste temperatuur. Hiervoor is de ceremoniële matcha het best geschikt: de smaak van deze matcha is toch iets subtieler en genuanceerder dan die van de culinaire matcha die doorgaans wordt verwerkt in lattes of smoothies. Deze matcha is ook iets duurder dan de culinaire matcha, maar daarom niet gezonder dan de goedkopere variant.

Er hangt een hele lange traditie aan matcha vast. De groene thee in poedervorm werd voor het eerst gemaakt in China tijdens de Tang-dynastie. In de twaalfde eeuw brachten de Chinese monniken niet alleen het boeddhisme, maar ook matcha naar Japan. Het werd al snel een populair drankje bij de Japanse monniken en drie eeuwen later vond het ook zijn weg naar de hogere klassen. Doorheen de eeuwen werd er een hele ceremonie ontwikkeld rond matcha.

ceremoniele matchaHoe maak je ceremoniële matcha?

Er komen zoals je misschien al gemerkt hebt best wat toebehoren kijken bij het maken van ceremoniële matcha. Je maakt niet zomaar eventjes snel matcha, maar je bereidt het met veel liefde. Op onze site vind je alle info over wat je nodig hebt, maar hier nog even een overzichtje:

 • Je verwarmt het water tot ongeveer 75 graden.
 • Je schept eerst het matchapoeder in een zeef (ongeveer twee scheppen met een matchalepel of één theelepel matchapoeder per kom). Zeef het poeder in een matchakom.
 • Voeg er een klein beetje warm water bij en klop met je matchaklopper tot een gladde vloeistof.
 • Doe er dan weer 12 eetlepels water (175 ml) bij en klop tot het groene goedje mooi schuimt.

Je kan uiteraard zelf een beetje spelen met de hoeveelheden als je de smaak liever meer of minder uitgesproken hebt.

koken met matchaHoe maak je culinaire matcha?

De kwaliteit van deze matcha is dus een klein beetje minder goed en wordt daarom toegevoegd aan lattes, gebak of smoothies en andere receptjes. De smaak van de matcha wordt hierbij beïnvloed door de andere ingrediënten die je gebruikt en neemt dus zeker niet de bovenhand. Hoe je het verwerkt is easy peasy.

Voor een latte meng je een lepel matcha met gestoomde plantaardige melk en een zoetmaker naar smaak zoals honing of esdoornsiroop. Probeer het ook zeker eens in gebak zoals in cake of taart. Je krijgt een leuk funky groen kleurtje.

Matcha is echt heerlijk in combinatie met witte of pure chocolade, frambozen, citrusvruchten, cacao of amandelen!

De producten in deze blogpost

 • Ceremoniële matcha is diegene die traditioneel ingezet wordt bij Japanse theeceremonies en waarbij enkel de hoogste kwaliteit wordt gebruikt. Onze ceremoniële matcha komt uit de Japanse regio Kagoshima die bekend staat voor zijn uitermate kwalitatieve tencha, de thee waarvan matcha gemaakt wordt. Vooral het mixen...

 • Dit groene matcha poeder komt uit Kawane, regio Shizuoka in Japan. Daar wordt de meest verfijnde tencha geteeld, de thee die vermalen wordt tot het befaamde matcha poeder. Tencha is een schaduwthee, wat wil zeggen dat de planten overschaduwt worden tijdens hun groei. Doordat ze...

 • Oorspronkelijke prijs was: €17,95.Huidige prijs is: €15,95.

  Een matcha klopper, of chasen, wordt vervaardigd uit bamboe en is essentieel voor het maken van een lekkere matcha. Met deze matcha klopper creëer je een heerlijke schuimende matcha. Details 80 borstelharen Materiaal: bamboe Lengte: 11 cm Diameter: 6 cm

1 thoughts on “Wat is het verschil tussen gewone en ceremoniële matcha?

 1. Lea Ribbens schreef:

  Eindelijk een duidelijke en verstaanbare uitleg over het verschil in matcha , en het gebruik ervan,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *