voordelen van rooibosthee
Gezondheid

De vier voordelen van rooibosthee

Voor wie het graag cafeïnevrij houdt, is rooibosthee een erg gezond alternatief. De typisch roodbruine kruidenthee is een echte antioxidantenbom en is goed voor je hart. Dit is wat de wetenschap al weet over rooibos.

  • rode rooibosRooibos bevat veel antioxidanten zoals aspalathine en quercetine die kunnen beschermen tegen beschadigende vrije radicalen in onze cellen. Op lange termijn zou het je risico op hartziektes en kanker kunnen verminderen.
  • Rooibos bevat naast de antioxidanten quercetine ook luteoline, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat ze kankercellen kunnen doden en tumorgroei kunnen voorkomen. Hier moeten we wel vermelden dat rooibos niet zoveel van deze antioxidanten bevat als sommige groenten (olijven) of fruit (druiven) en dat het ook nog niet duidelijk is of ze efficiënt worden opgenomen door je lichaam om er echt voordeel uit te kunnen halen. Er is dus nog extra onderzoek nodig.
  • Rooibos is goed voor het hart. Het remt de aanmaak van het zogenaamde angiotensine-omzettend enzym ‘ACE’ af dat de bloeddruk verhoogt en de bloedvaten doet samentrekken. Een andere studie bij 40 volwassenen met overgewicht toonde aan dat zes koppen per dag gedurende zes weken ook de goede HDL-cholesterol deed verhogen en de slechte LDL-cholesterol deed verminderen. Dat effect werd wel niet gezien bij mensen met een gezond gewicht en geldt dus alleen voor mensen die al een risico lopen op een hartziekte zoals een hartaanval of beroerte.
  • Rooibos bevat in tegenstelling tot groene of zwarte thee geen cafeïne en weinig tannine. Op zich is een matig gebruik van cafeïne zeker niet ongezond en kan het de concentratie en prestaties verbeteren. Een teveel aan cafeïne kan daarentegen leiden tot hartkloppingen, verhoogde angst, hoofdpijn en slaapproblemen. Tannine kan er dan weer voor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer minder goed worden opgenomen in je lichaam. Er zit in rooibosthee ook geen oxaalzuur of zuringzuur, een stof dat het risico op nierstenen kan verhogen.

Andere voordelen van rooibos vragen nog meer wetenschappelijk onderzoek. Zo zou het goed zijn voor onze botten en voor de vertering. Het zou ook mensen met diabetes 2 kunnen helpen, omdat het de bloedsuikerspiegel zou helpen regelen en de insulineresistentie zou verminderen, maar daarover is alleen nog maar onderzoek gevoerd bij muizen.

Wat je dus vooral moet onthouden is dat het een heel lekker en gezond drankje is zonder cafeïne, arm aan tannine en rijk aan antioxidanten.

Rooibosthee is heerlijk

Innerlove Ambar TheeblikAls dat nog niet voldoende incentive is om af en toe een kopje te drinken dan kan je het ook gewoon drinken omdat het heerlijk smaakt.  In ons gamma hebben we twee prachtige melanges van de AMBAR collectie die rooibos bevatten. Onder andere de ‘Innerlove’, een combinatie van rode rooibos met vlierbloessem, rozenblaadjes en citroengras. Een heerlijk zachte thee die perfect is om de ganse dag door te drinken maar ook specifiek z’n werk doet na de maaltijd of voor het slapen gaan – aangezien het geen cafeïne bevat.

Een andere rooibos uit ons assortiment is de Re-Vitalizer van AMBAR. Dit is een groene rooibos. Het verschil tussen groene en rode rooibos is hetzelfde als het verschil tussen groene en zwarte thee, het gaat om een verschillende bewerking van de plant, respectievelijk de Aspalathus Linearis en de Camelia Sinensis. In de Re-Vitalizer wordt de groene rooibos gecombineerd met moringa en bessen.

Wetenschappelijke bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11170567/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22571468/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x

https://link.springer.com/article/10.1007/BF02858780

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19156714/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25338943/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8105262/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17080260/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20144258/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20833235/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12168845/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11920648/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23238530/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711308002213

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996913000653

De producten in deze blogpost

  • 7,50

    Deze rooibosthee van AMBAR wordt gecombineerd met heerlijke vlierbloessem en roosjes. Het resultaat is een lichtfruitige, maar vooral bloemige melange die je doet wegdromen. In de ondertonen vind je een licht kruidige afdronk. Het is een thee die zeer zacht is voor het spijsverteringsstelsel, wat...

  • Deze groene rooibosthee van de AMBAR theelijn is een avontuurlijke thee die de typische rijkelijke en toch zachte smaak van groene rooibos uit Zuid-Afrika combineert met frisse en fruitige ondertonen en moringa. Moringa wordt ook wel eens de wonderboom genoemd en dat om zijn veelzijdige...

  • De immer populaire rooibos gaat de fruitige toer op in deze blend. De van nature kruidige ondertoon van deze Zuid-Afrikaanse rooibos vormt een perfecte harmonie met de zoete tonen van de sinaasappel. Ook vind je een toets van vanille terug in deze combinatie. De combo...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *