Shock Brew Thee Recept
Recepten, Thee zetten

Shock brew thee recept: Jasmijn met vlierbloesem en munt

De zon is er eindelijk, hoogtijd dus voor een zomers shock brew receptje. Shock brew is een soort van iced tea, maar met het voordeel dat het veel sneller klaar is. Bij iced tea zet je de thee enkele uren in de ijskast om te laten afkoelen. Bij shock brew gebruiken we ijsblokjes om de warme thee snel te laten afkoelen. Ideaal dus als je graag onmiddellijk geniet van een heerlijk verfrissend drankje.

De shock brew methode kan toegepast worden op elke thee – zowel pure theetjes als fruitthee. Én omdat je het vrij snel kan drinken, vermijd je ook dat de thee een deel aroma en mineraliteit verliest tijdens het lange afkoelproces in de ijskast. Het resultaat is een frisse, aromatische koude thee boordevol smaak.

Een variant hiervan is flash chilled tea. Dit is thee dat met ijsblokjes geschud wordt (een beetje zoals een cocktail) tot het ijs volledig verdwenen is en de thee instant koud is.

Dit shock brew recept gebruikt groene jasmijn thee als basis. We kozen voor de Jasmin Green van de AMBAR theecollectie van theesommelier Steffi Vertriest. De bloemige smaak van jasmijn past ideaal bij de aromatische vlierbloesem en enkele frisse muntblaadjes.

jasmine green shock brew

Benodigdheden voor 1  à 2 glazen

Jasmijn met vlierbloesem en munt Shock BrewWerkwijze

Start met het zetten van de vlierbloesem thee. Het is belangrijk om de thee sterker te zetten dan normaal. Dit omdat door het gebruik van de ijsblokjes, de thee erg verdunt wordt. Gebruik daarom 12 gram vlierbloesem op 500 ml water. Zet de thee op 95 °C en laat 3 à 5 minuten infuseren. Als je fan bent van zoet, kan je ook 1 à 2 lepels honing toevoegen. Je voegt de honing best toe als de thee nog warm is. Als de thee al koud is, mengt de honing niet meer goed.

Zet daarna de jasmijn thee. Ook hier zetten we de thee iets sterker omwille van de ijsblokjes. Gebruik 8 gram Jasmin Green AMBAR op 500 ml water. Zet de thee op 80 °C en laat 2 à 3 minuten infuseren.

Vul je cold brew fles voor ongeveer de 1/3 met ijsblokjes en voeg ook 1 à 2 takjes munt toe. Kneus de munt voordat je deze toevoegt zodat alle aroma’s goed vrijkomen. Giet nu 100 ml van de vlierbloesemthee en 200 ml van de jasmijnthee in de cold brew fles.

Nog even goed schudden met de cold brew fles en klaar is je shock brew. Heb je je drankje graag super koud? Zet de fles dan 30 minuten in de ijskast of serveer met nog enkele ijsblokjes in een mooi glas. Door de cold brew fles nog even te laten staan, mengt de smaak van munt zich ook nog beter met de rest.

Normaal heb je nog genoeg thee over, van zowel de vlierbloesem als de jasmijnthee, om nóg een heerlijk glas shock brew te maken. Fantastisch, toch?

Dit een basisrecept dat volledig aanpasbaar is aan je persoonlijke voorkeur. Fan van munt? Voeg dan meer munt toe. Of ben je een echte zoetekauw? Voeg dan suikerwater of extra honing toe. Dit recept is trouwens ook zeer lekker met witte jasmijnthee als basis. Experimenteer er oplos en geniet van een heerlijk instant koud drankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *