thee en kaas pairing
Thee drinken

Thee en kaas combineren: tips van Steffi

Move over ‘kaas en wijn avond’, thee neemt het over vanaf nu! Dat ik overal thee bij drink dat wist je waarschijnlijk al. Dat thee veel beter dan alcoholhoudende dranken bij gerechten past, daarvan heb ik je hopelijk al overtuigd in mijn blogpost “waarom thee beter bij gerechten past dan wijn”. In deze blogpost ga ik de uitdaging aan om bij je volgende kaasplankje een keertje thee te serveren.

De afgelopen tijd heb ik me wat verdiept in de kaaswereld. Dit omdat thee er fantastisch goed mee samen gaat. Daar wilde ik dus wel wat mee experimenteren en ik moet zeggen het resultaat is fe-no-me-naal! Kaas is het perfecte target om de smaak van de thee als de kaas zelf sterker (of zachter) te laten uitkomen. Ook hitte speelt hierbij een rol trouwens. Wie al eens een keertje de vergelijking maakte tussen de smaak van kaas hard of verhit, gegrild of gesmolten, die weet dat er sterke verschillen kunnen opduiken. Ook hier speelt thee dus een rol, in zijn temperatuur. Daardoor kan je niet enkel experimenteren met welke thee bij welke kaas gaat, maar dus ook of je hem er warm of koud (of lauw) bij serveert.

Wat ik zelf ook heel boeiend vind, is om twee theetjes bij een kaas te schenken, want zo worden de verschillen tussen de thees nog extra in de verf gezet. Een ware ontdekking voor de fijnproevers!

Voor de combinatie met kaas kiezen we vooral pure thees. Dit omdat we de complexe ondertonen van thee er willen uithalen – door de combinatie met kaas gaan deze meer naar de voorgrond treden. Hoewel sommige blends en infusies ook wel bij kaas gaan zijn het toch voornamelijk de ‘echte thees’, van de Camelia Sinensis, die hier uitblinken.

thee en kaas combinerenZachte kazen:

Voor deze kiezen we even een Camenbert en liefst nog een Camentbert di Bufala. Bij deze licht zoute smaak gaan we florale noten gebruiken in onze thee. Vooral witte thee doet het hier heel goed. Perfecte combinaties zijn hier: Bai Mu Dan en Shangri La.

Schenk de witte thee op 80 graden. Zowel pas gezet als afgekoeld werken deze theetjes mooi harmonisch met de kaas.

Semi zachte kaas:

Hier denk ik bijvoorbeeld aan een Chaumes uit Frankrijk. Zijn zachte smaak gaat perfect samen met groene Japanse theetjes en dan denk ik vooral aan de uitgesproken smaak van onze Sencha Fukujyu. Ook lauw of koud werkt Sencha bijzonder goed met kaas.

Harde kaas:

Voor de harde kazen koos ik een comte. Met zijn speciale en pittige smaak met nootachtige ondertonen maak ik hier graag de combinatie met een oolong. Onze Jin Xuan uit Thailand vormt met zijn melkachtige en florale tonen een heerlijke balans met dit kaasje. Zowel heet als lauw een mooie combo.

blauwe kaas

Zachte Blauwe kaas:

Blauwe kazen staan bekend om een uitstekende combinatie te zijn met zwarte thee en dan vooral Darjeeling. Echt elke blauwe kaas gaat samen met deze thee uit Noord-India. Wie lekker fancy wil doen die kiest voor een first flush Darjeeling – als je die te pakken zou kunnen krijgen. Maar niet enkel Darjeeling werkt goed. Ik ging aan de slag met een Blue de Bresse, een smeuïge kaas met blauwschimmel. Hier kleurde ik een beetje buiten de lijntjes en combineerde met een blend in plaats van een pure thee. Nu ja, met een Earl Grey, waarbij de zwarte thee gecombineerd wordt met bergamotolie. Ook deze vormt een leuk harmonisch geheel.

Harde blauwe kaas:

Harde blauwe kazen zijn sowieso al wat meer aan de durvers, maar wie echt durft die combineert daarbovenop nog eens met één van de meest uitgesproken smakende thees uit de theewereld: de Lapsang Souchong. Lapsang is een gerookte zwarte thee. Je kan de combinatie ervan met de uitgesproken smaak van blauwe kaas vergelijken met chorizo bij kaas eten.

Geitenkaas:

Ook geitenkaas heeft een plekje in de tea-pairing. Vooral groene thee en liefst nog lauw werkt hierbij goed. Ik ging met verschillende groene thees aan de slag en vooral onze Koreaans Woojeon sprong er hier bovenuit. Ben je een fan van thee te vergelijken of wil je nog meer in de diepte de ondertonen van thee bestuderen? Kies dan twee groene thees, bijvoorbeeld de Koreaanse Woojeon en een Long Jing bijvoorbeeld, om zo nog meer het delicate van thee te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *