losse thee of theebuiltjes
Thee zetten, Thee drinken, Theesoorten

Theebuiltjes versus losse thee: wat is het beste?

Wat is het beste? Thee builtjes of losse thee? Het is een vraag die ons vaak gesteld wordt en het is niet altijd eenvoudig om er een eenduidig antwoord op te geven. In deze blog overlopen we de verschillen tussen beide om je te helpen de goede keuze te maken voor jou. We maken een overzicht van enkele belangrijke aspecten bij het maken van thee en ontdekken de voor- en nadelen van zowel losse thee als theebuiltjes.

Snelheid

Theebuiltjes zijn ontworpen om het zetten van thee zo eenvoudig en zo snel mogelijk te maken. Je hoeft niet na te denken over het doseren van de thee en kunt het zakje gewoon in je kopje laten hangen terwijl de thee trekt.

Losse thee vraagt iets meer tijd. Je moet de thee in je filter doen en wachten tot de blaadjes voldoende geïnfuseerd zijn. Wel hangt het af van welke methode je verkiest. Zo is gong fu cha sneller dan de westerse manier van thee zetten. De herboristische wijze duurt het langste, maar liefst 15 minuten.

Kwaliteit losse thee en theebuiltjesKwaliteit

In het algemeen is de thee in theebuiltjes van mindere kwaliteit. Dit omdat ze de theeblaadjes fijner maken om in het builtje te passen en sneller te laten infuseren. Dat doet men liever niet met thee van hogere kwaliteit. Ook hebben de theebladeren in de builtjes minder ruimte om uit te zetten en in contact te komen met het water. Hierdoor kan de thee minder smaak en aroma afgeven.

In termen van gezondheidsvoordelen en smaak zijn theebuiltjes niet te vergelijken met losse thee. Losse thee krijgt de ruimte om mooi open te gaan en veel smaak en aroma’s te geven aan de thee. De kwaliteit van losse thee is meestal ook hoger dan de thee in theebuiltjes, wat op zijn beurt weer een impact heeft op de gezondheidsvoordelen.

Beleving

Theebeleving bij het zetten van thee in builtjes is eerder beperkt. Builtje erin, paar minuten wachten en klaar.

Bij losse thee kunnen we echt van een theebeleving spreken. Er komen een aantal stappen bij kijken om de losse theeblaadjes te transformeren naar een heerlijk kopje thee. Je moet de juiste hoeveelheid thee nemen, water opwarmen op de juiste temperatuur, een passende thee filter kiezen, timer opzetten… Ook komen er meer aroma’s vrij. De heerlijke geur van thee geeft een extra dimensie aan je theebeleving. De handelingen van thee zetten zijn part of the experience. Je bent meer bezig met de thee, er kan meer misgaan, wat resulteert in een grotere verbondenheid met je kopje.

Keuzemogelijkheid

De keuze bij losse theebuiltjes is eerder beperkt. Een gemiddelde collectie theebuiltjes bestaat meestal uit één à twee zwarte theetjes, een groene thee en dan enkele kruiden- en fruitinfusies.

Bij losse thee is de keuze bijna oneindig. Binnen elke categorie (groen, geel, wit, oolong, zwart, post-gefermenteerde thee, blends, fruitinfusies, kruideninfusies en pure kruideninfusies) heb je nog de keuze uit vele, soms wel honderden verschillende soorten thee. Kies je voor een speciale zwarte thee bestaande enkel uit buds, een oolong uit Thailand, een groene thee uit Korea, een pu-erh cake van 10 jaar oud of een infusie boordevol tropisch stukjes fruit? De keuze is aan jou!

Vereiste kennis

Als beginnende theedrinker kan de wereld van losse thee wat overweldigend overkomen. Er komt wel wat bij kijken om een goed kopje losse thee te zetten. Je moet de parameters (temperatuur, infusietijd, grammage) goed onder de knie hebben, zodat je weet van elke thee wat de aanbevolen temperatuur, infusietijd en grammage is. Ook heb je de keuzen tussen verschillende manieren van losse thee zetten. Kies je voor Gong Fu Cha, de westerse of de herboristische methode? Gedetailleerde kennis over thee is interessant om niet alleen het perfecte kopje te zetten en te weten wat je exact drinkt, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling én om je te helpen om goede keuzes te maken bij het aankopen van thee.

Een oplossing is om te beginnen met theebuiltjes en dan over te stappen naar losse thee. De vereiste kennis om thee in een builtjes te zetten is heel klein. Daarna kan je kleine stapjes richting losse thee zetten. Drink je bijvoorbeeld graag kamille thee in een builtje? Probeer dan eens losse kamille thee te maken. Of probeer papieren theebuiltjes om zelf te vullen met losse thee. Met theebuiltjes kan je smaken en soorten langzaam ontdekken zonder te moeten investeren in thee accessoires of al te veel kennis over thee te moeten hebben. Kennis over thee bouw je ook op hoe meer dat je het drinkt.

Benodigdheden

Theebuiltjes vereisen heel weinig benodigdheden, enkel een tas en je theebuiltje volstaat.

Voor losse thee heb je wat extra zaken nodig. Het allerbelangrijkste is een goede theefilter. Andere handige thee accessoires zijn bijvoorbeeld een theeschepje, een waterkoker op temperatuur, een weegschaal en enkele bewaarblikken om je losse thee zo goed en zo lang mogelijk te bewaren.

House of Tea TheebuiltjesTheezakjes of losse thee? Persoonlijke voorkeur!

Om nu een antwoord te geven op de vraag wat nu het beste is, thee builtjes of losse thee? Het korte antwoord is dit, losse thee natuurlijk! Het lange antwoord is iets genuanceerder en afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ook hangt het een beetje van af wat je zoekt in thee. Zoek je snel en eenvoudig of neem je graag de tijd om een heerlijke kop te maken? Losse thee is meestal wel van hogere kwaliteit en vraagt iets meer benodigdheden. Wel bestaan er vandaag de dag vele soorten theefilters die het super eenvoudig maken om losse thee te zetten.

Wij willen bij Thee.be ook de theebuiltjes fan verwennen met lekkere thee.  We vinden het jammer dat de kwaliteit van theebuiltjes meestal zo laag ligt en daarom hebben we besloten om onze eigen theebuiltjes lijn te ontwikkelen (coming very soon!). We kozen House Of Tea als naam voor onze builtjes collectie. Met House of Tea kiezen we ervoor om betere, kwalitatieve thee in onze builtjes te steken. Ook kozen we voor een lokale, Belgische producent en zijn we betrokken bij elke stap in het productieproces. Qua soorten thee hebben we gekozen voor een mix van zowel klassieke soorten als iets specialere theetjes die je normaal niet snel in een builtje zal vinden, zoals Bai Mu Dan witte thee, Japanse groene thee, een blend van groene thee met appel en gember en een fruitthee op basis van appelsien.

Ons doel bij Thee.be is om losse thee zo toegankelijk mogelijk maken. Op onze site verkopen we alle benodigdheden voor het zetten van losse thee en op alle onze zakjes losse thee zetten we steeds de aanbevolen infusietijd, temperatuur en grammage. Deze vormen een goede richtlijn om snel én eenvoudig losse thee te kunnen zetten. Ook hebben we een blog waar je allerlei info kan vinden over thee, theesoorten, theezetten, theedrinken, recepten met thee… én organiseren we regelmatig workshops over thee. Zit je nog met vragen? We hebben ook een whatsapp waar je eenvoudig én snel elke theevraag aan ons kan stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *