GABA thee
Gezondheid, Theesoorten

GABA thee: wat is het?

Vandaag stel ik graag gaba thee voor. Gaba thee is geen theesoort op zich, zoals groene thee of zwarte thee, maar het resultaat van een speciaal productieproces waardoor de thee een hoog GABA gehalte krijgt. Gaba thee kan gemaakt worden van alle theesoorten, hoewel gaba oolong en groene gaba het meest voorkomend zijn. In deze blog gaan we graag dieper in op wat gaba juist is, het productieproces en de potentiële gezondheidsvoordelen.

Wat is gaba

Gaba is een neurotransmitter die door je lichaam wordt geproduceerd. Gaba staat voor gamma aminobutyric acid en is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat werkt als een neurotransmitter in je hersenen. Neurotransmitters helpen zenuwsignalen te verplaatsen tussen cellen (neuronen). GABA wordt beschouwd als een remmende neurotransmitter, omdat het bepaalde hersensignalen blokkeert, of afremt, en de activiteit in je zenuwstelsel vermindert. Wanneer GABA zich hecht aan een eiwit in je hersenen dat bekend staat als een GABA-receptor, produceert het een kalmerend effect. Dit kan helpen bij gevoelens van onrust, stress en angst.

Door deze eigenschappen is GABA de laatste jaren een populair supplement geworden. Dit is deels omdat het niet beschikbaar is in veel voedselbronnen. De enige voedingsmiddelen die GABA bevatten zijn gefermenteerde, zoals kimchi, miso en tempeh.

wat is gaba theeWat is gaba thee

Gaba thee of gabacha is een thee die op een bepaalde manier is verwerkt om het GABA gehalte in het theeblad te verhogen. Alle thee bevat gaba, ongeveer 6 tot 10 milligram per 100 gram. Om gaba thee te mogen genoemd te worden, moeten de bladeren minstens 150mg GABA per 100 gram bevatten. Het GABA gehalte in een gaba thee is dus ongeveer 25 keer groter dan bij een normale thee. De theeboeren bereiken dit door de bladeren tijdens de oxidatiefase afwisselend aan de lucht en in een stikstofrijke omgeving (zonder lucht) te leggen. Dit gebeurt gedurende enkele uren en verhoogt op natuurlijke wijze het GABA gehalte in de theebladeren.

Deze thee werd voor het eerst geïntroduceerd en ontwikkeld in Taiwan na Japans onderzoek naar de GABA-molecule in de jaren tachtig. Gaba zit van nature in thee, maar door de oxidatie van thee en de verwerking wordt het geoxideerd tot glutamate. De Japanners ontdekten hoe ze het GABA gehalte van thee konden behouden door het te verwerken in aanwezigheid van stikstof in plaats van zuurstof. Tijdens het verwerkingsproces van de thee vindt er dan geen oxidatie plaats door het gebrek aan zuurstof en de gaba blijft in ongeoxideerde staat. Dankzij dit speciale productiemethode met vacuümverwerking krijg je een thee met een zeer hoog gaba gehalte als resultaat. Bovendien zorgt deze ongebruikelijke verwerkingsmethode voor een zeer interessante, specifieke ‘gaba’ smaak.

De smaak van gaba is moeilijk te beschrijven als je het nog nooit gedronken hebt. Sommige beschrijven gaba als een soort pompoenachtige toets. Gaba oolong bijvoorbeeld is vaak meer verwarmend, iets zuriger en een beetje fruitiger dan de gemiddelde oolong thee. Dit maakt van gaba een goede comforting tea, a hug in a mug als het ware.

GABA Green Japan

Productie van GABA thee

Gaba thee kan elke theesoort zijn, maar groene gaba en gaba oolong thee zijn het meest voorkomend. Vandaag de dag wordt gaba thee vooral geproduceerd in Japan en Taiwan. Taiwan is gespecialiseerd in het produceren van gaba oolong, terwijl Japan dan weer veel groene gaba thee maakt. Ook China, Thailand en Korea produceren gaba thee.

Er bestaat niet één algemeen gaba thee productieproces. Het productieproces voor gaba thee verschilt naargelang de theesoort en ook elk theeland heeft zo zijn eigen manier van produceren. Vaak geeft elke individuele theeproducent ook nog z’n eigen draai aan het productieproces. Het grote verschil in vergelijking met gewone thee is dat bij de productie van gaba thee de verwerking gebeurd in een stikstofrijke omgeving zonder lucht. Er vindt dan geen oxidatie plaats door het gebrek aan zuurstof. Het resultaat is een thee met een hoog gaba gehalte.

Doorkruist gaba de bloed-hersenbarrière?

Er wordt beweerd dat je door het drinken van gaba thee de gaba niveaus in de hersenen kan verhogen en er meer ontspannen van kan worden. Om dit waar te maken moet de gaba thee vanuit de maag in de bloedbaan worden opgenomen en vervolgens de bloed-hersenbarrière passeren om in de hersenen terecht te komen.

Dit is een onderwerp van controverse, omdat de conventionele kennis zegt dat GABA in supplementvorm of uit thee de bloed-hersenbarrière niet passeert omdat het molecule te groot is. Volgens andere studies en anekdotisch bewijzen is deze hypothese echter in twijfel getrokken. Ze denken dat GABA de hersenen kan binnendringen of de hersenchemie op afstand kan beïnvloeden door het stimuleren van het enterisch zenuwstelsel. Helaas zijn er nog maar weinig studies gedaan naar de effecten van de inname van gaba en is bijkomend wetenschappelijk onderzoek nodig om definitief bewijs te leveren.

Wel bevat alle échte thee ook een ander aminozuur, namelijk theanine. Van theanine is wel bewezen dat het de bloed-hersenbarrière kan passeren en een kalmerend en meer gefocust effect kan teweegbrengen.

Potentiële gezondheidsvoordelen van GABA thee

Het natuurlijke kalmerende effect van GABA op de hersenen heeft geleid tot talloze beweringen over het gebruik van GABA-supplementen om stress te verminderen. Ook zou het helpen bij angst, hoge bloeddruk, slapeloosheid en vermoeidheid. Echter is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de gezondheidsvoordelen van gaba. Hieronder enkele voorbeelden van wetenschappelijke onderzoeken over GABA thee:

 • Uit een Koreaans onderzoek uit 2021 is gebleken de algemene voedingswaarde van gaba thee over het algemeen hoger ligt in vergelijking met ‘gewone’ thee.
 • Een Japanse studie uit 2011 onderzocht de effecten van een drankje met 25 mg of 50 mg GABA op 30 deelnemers. Beide dranken werden in verband gebracht met een verminderde mentale en fysieke vermoeidheid tijdens het uitvoeren van een probleemoplossende taak. De drank met 50 mg GABA bleek wel effectiever te zijn dan de dank met 25 mg GABA.
 • Een recente studie met gaba Oolong heeft aangetoond dat het drinken van deze thee gunstig kan zijn voor mensen met Autisme. Hoewel dit een kleine haalbaarheidsstudie is, leek het zeker voordelen op te leveren en stellen ze dat het de moeite kan zijn om GABA-supplementatie in de vorm van gaba thee te proberen voor volwassenen of kinderen met Autisme Spectrum Conditie (ASC).

Hieronder een overzicht van de potentiële, mogelijke voordelen van gaba thee:

 • Anti-angst & anti-stress: GABA is een chemische stof die uw lichaam produceert om de hersenen rustig te houden, de bloeddruk te controleren en stress te beheersen. Hoge niveaus van GABA voorkomen een overactief zenuwstelsel door buitensporige niveaus van zenuwsignaaloverdracht te blokkeren die angst-gerelateerde gezondheidsproblemen veroorzaken. Te weinig GABA in de hersenen kan leiden tot epilepsie, toevallen, stuiptrekkingen, de ziekte van Huntington en Parkinsonisme.
 • Anti-insomnia: Het kalmerende effect van GABA kan een diepere slaap bevorderen en slaapstoornissen tegengaan. Drink gaba thee een uurtje voor je gaat slapengaan en voel de (potentiële) kalmerende werking.
 • Verlaagt hoge bloeddruk: GABA is je lichaamseigen kalmeringsmiddel en staat bekend om zijn rol bij het verlagen van de bloeddruk. Gaba thee is wel best te vermijden als je last hebt van hypotensie.
 • Ondersteuning bij diabetes: GABA zou goed kunnen zijn voor diabetici die problemen hebben met hun insuline, specifiek voor diabetici die minder glucagon en meer insuline willen hebben.
 • Groei: GABA zou de productie van het menselijk groeihormoon (HGH) verhogen waarvan bekend is dat het de calciumopslag bevorderd, de spiermassa verbeterd, de eiwitsynthese in je lichaam verhoogt, de groei van alle interne organen (met uitzondering van de hersenen) stimuleert, de lever gezond houden, het immuunsysteem stimuleert en het energieniveau verhoogd.
 • Anti-kater: GABA zou ook gebruikt kunnen worden voor de behandeling van alcohol-gerelateerde problemen. Zo zou het doeltreffend zijn voor het verlichten van katers.
 • Sterke mentale gezondheid: GABA zou kunnen helpen om beter herinneringen vast te houden, de algemene mentale alertheid te verbeteren en de ontwikkeling van het leervermogen te ondersteunen.
 • Effectieve behandeling voor neurologische storingen: Dagelijkse consumptie van GABA zou doeltreffend zijn bij neurologische stoornissen.
 • Versterkt het immuunsysteem: GABA zou de plasmaconcentratie verbeteren door het lichaam te helpen ziekten te bestrijden en zo veel gezondheidsproblemen af te wenden.
 • Anti-veroudering: Gaba thee zou gebruikt kunnen worden als een natuurlijk schoonheidsmiddel om ontstekingen van de huid te voorkomen en de huidelasticiteit te verbeteren.

Of deze health claims over GABA waar zijn of niet, wij bij Thee.be zijn alvast grote fan van de overheerlijke, unieke GABA smaak. Zo hebben we onlangs een eerste GABA thee toegevoegd aan ons assortiment, onze GABA Green Japan.

Bronnen:

De producten in deze blogpost

 • 11,95

  Deze Gaba Green Japan valt onder de theeklasse ‘groene thee’ en is een Sencha die het speciale GABA productieproces onderging. Hij komt uit Japan, meer bepaald uit het Shizuoka District. Gaba (wat staat voor gamma amino-butyric acid) is een stof die in elke thee zit...

1 thoughts on “GABA thee: wat is het?

 1. hilt teuwen schreef:

  Ik heb de soba en gaba thee besteld en ben erg blij met mijn aankoop.
  Het zijn twee heel bijzondere en lekkere theeën.
  Ik geniet er elke dag van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *