thee bij gerechten
Thee drinken, Theesoorten

Waarom thee beter bij gerechten past dan wijn

Yup. I said it. Thee past beter bij je eten dan wijn. Call me crazy. 

Thee en wijn hebben veel gemeen

 Om te beginnen kop ik graag binnen met te zeggen dat wijn en thee bijzonder veel gemeen hebben. Ze gaan beiden bijzonder goed bij de maaltijd en dit omdat ze allebei de kracht bezitten om smaken – van zowel de drank als van het gerecht – beter te doen uitkomen, om smaken in balans en in harmonie te brengen en om harde smaken te verzachten. Maar behalve dat zijn er nog vele andere gelijkenissen, denk maar aan een lange en boeiende geschiedenis, de kunst van de productieprocessen en een soort ‘master’ die de productie in het oog houdt en bijstuurt.

Ook het terroir is voor zowel thee als wijn bijzonder belangrijk. Waar de planten groeien, op welke hoogte, de zuurtegraad van de bodem, hoeveel zonlicht ze krijgen, de mineralen in de bodem, allemaal zullen ze bepalen hoe de thee of de wijn zal smaken. Dezelfde cultivar thee zal anders smaken wanneer hij uit China of uit Japan komt, net zoals wijn van dezelfde druif anders smaakt wanneer die een Franse of Chileens afkomst heeft.

thee of wijn bij gerechtenTheesommelier vs wijnsommelier

Als theesommelier zie ik dan ook vele gelijkenissen met de wijnsommeliers. Al moet ik zeggen dat (ja ja, geheel gebiased zoals ik ben. Ik drink namelijk geen wijn.) er meer kunst bij thee komt kijken. Hoezo hoor ik je denken. Wijnsommelier is toch een gedetailleerd vak, dat veel vraagt om onder de knie te krijgen en waar ook best wel wat aanleg voor nodig is? Ja dat is het zeker! Maar een theesommelier misschien wel NOG meer.

Een wijnsommelier moet net zoals een theesommelier beschikken over heel wat productkennis, een goede neus, goede smaakpapillen en feeling om smaken te combineren. Maar waar er relatief weinig kunst is aan het schenken van wijn, is dat bij het opschenken van thee wel wat anders. Een goede wijn is een goede wijn en behalve ontkurken en een elegante manier van schenken tentoonstellen, is er relatief weinig aan. Een goede wijn is een goede wijn en daar kan je als sommelier weinig aan verbrodden. Een hoogkwalitatieve thee daarentegen kan je als theesommelier maken of kraken. Je start namelijk van een droog product, de theeblaadjes, en hoe het eindresultaat zal smaken ligt dus grotendeels nog in jouw handen. De smaak van de thee zal sterk beïnvloed worden door het soort water dat je gebruikt, hoe lang je je blaadjes laat trekken, de ratio van je theeblaadjes tegenover je water, de zetmethode en ga zo maar door. Ik zeg het je: theezetten is een kunst!

Verschil wijn en thee

Behalve de vele gelijkenissen zijn er natuurlijk ook verschillen tussen de twee. Stating the obvious: wijn bevat alcohol en thee niet. Thee bevat dan weer cafeïne – ik heb het hier over “echte thee” van de theeplant – en wijn niet. Wie wijn gewoon is en geen thee, die heeft het in het begin vaak moeilijk om thee te appreciëren. Ze vinden het nogal slap en weinig body hebben. Maar dat zit vaak meer in je hoofd, als een gewoonte, een vastgeroest verwachtingspatroon. Mits een beetje bereidheid kan je daar echter makkelijk over geraken en écht de prachtige subtiliteit van thee beginnen te appreciëren.

Wie wijn gewoon is die verwacht de zware doorklank van alcohol en zuren. Maar eens je die verwachting niet meer hebt, zal er een wereld voor je open gaan. Meer nog, wanneer het aankomt op drank bij gerechten zal je zien dat alcohol eigenlijk foodpairing in de weg staat, het botst een beetje. I know, I know… Weer grootse uitspraken. Maar ik houd voet bij stuk. Ik heb dit stuk trouwens helemaal niet geschreven om wijn buiten te kegelen. Veel meer wil ik je motiveren om meer thee bij gerechten te serveren. Om thee nog meer in te zetten in je dagelijks leven. Deze gezonde drank heeft je zo ontzettend veel te bieden!

De producten in deze blogpost

  • Een zwarte gietijzeren theepot met een inhoud van 1,2 liter. Een pronkstuk op iedere tafel. Gietijzeren potten zijn duurzaam en kan je met het juiste onderhoud jarenlang gebruiken. Ze houden de thee erg lang warm. De theepot zelf kan ook heel warm worden, dus kan...

  • Deze glazen theepot is een klassieker in ons gamma. Hij is perfect voor wie ervan houdt om de theeblaadjes zienderogen te laten ontluiken. Glas is een duurzaam materiaal en mits een beetje zorg kan deze theepot dan ook jaren meegaan.   Tevens is het de perfecte pot...

  • Maak thee als een echte Chinese tea master met deze Gong Fu Cha starter kit. De Gong Fu Cha methode is ideaal voor kwalitatieve losse thee, maar is minder geschikt voor blends, infusies en heel fijne thee. Bij Gong Fu Cha gebruik je een hogere...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *