thee tegen stress
Gezondheid

Thee tegen stress: enkele tips

Examens, een belangrijke presentatie, een overvolle agenda… heel wat zaken kunnen ons stress bezorgen. We doen er goed aan om ons stressniveau zo laag mogelijk te houden, want te veel stress is niet gezond. Wist je dat langdurige stress kan leiden tot hoofdpijn, angst, slapeloosheid, hoge bloeddruk, hoger risico op een hartaanval, gewichtstoename, slaapproblemen, diabetes type 2 en een verzwakt immuunsysteem? Een goede manier om je stressniveau onder controle te houden is het regelmatig drinken van een lekker kopje thee.

L- theanine in thee

De reden dat thee helpt tegen stress is door de gunstige effecten van verschillende bestanddelen in thee. Zo bevat thee onder andere L-theanine, catechines, theaflavines en nog veel meer. Theanine komt bijna exclusief voor in thee en is opgebouwd uit glutaminezuur en ethylamine. Dit zijn twee neurotransmitters van het brein en ons zenuwstelsel. Thee, en dan vooral de theanine in thee, werkt dus in op de neurotransmitters. Dit is de reden dat thee ontspannend en rustgevend werkt bij stress en (in)spanning. Thee zorgt voor een rustige, maar toch heldere geest.

Er is ook al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de impact van thee drinken op ons stressniveau. Enkele epidemiologische studies hebben de consumptie van thee geassocieerd met lagere niveaus van psychologische stress en depressie. Ook verschillende dierstudies hebben het effect van theebestanddelen op psychologische stress en angst onderzocht en kwamen tot de bevinding dat thee stressverminderende en angststillende effecten kan hebben bij dieren. Dit door kalmerende effecten die theanine heeft op de hersenen. De stressrespons bij mensen blijkt ook te verminderen na inname van theanine.

zen momentje theeZen momentje

Niet alleen de bestanddelen van thee, maar ook het ritueel van thee zetten en theedrinken helpt om ons stressniveau te verlagen. Het is belangrijk om er echt je tijd voor te nemen en niets te haasten. De routinehandelingen van het zetten van een kopje thee, zeker losse thee, helpen je te ontspannen. Het zijn trage, bewuste handelingen die niet veel inspanning vragen. Door te focussen op de simpele handeling wordt het zetten van thee als het ware een bewegende meditatie. Je bent bewust bezig met één ding, met thee zetten. Door je af te sluiten van de buitenwereld en volledig te focussen op het zetten van thee, creëer je voor jezelf een zen momentje.

Drink je thee ook tijdens een periode van rust of ontspanning en niet terwijl je met andere zaken bezig bent. Neem de tijd om te genieten van elke slok. Tijdens het drinken gebruiken we vele zintuigen. Denk maar aan de ontspannende geur van de thee, de warme tas in onze handen, de heerlijke smaak van de thee…. Allemaal zaken die helpen om je stressniveau nog verder te verlagen.

Stress verlagende theesoorten

Thee in het algemeen is een goed wapen tegen stress, echter is gebleken uit onderzoek dat sommige soorten extra krachtig zijn om stress te helpen verlagen. Hieronder enkele voorbeelden van wetenschappelijke onderzoeken:

 • Groene thee: Gezonde vrijwilligers die groene thee dronken met 200 mg L-theanine, maakten minder cortisol (stresshormoon) aan en voelden zich meer ontspannen na het uitvoeren van stress veroorzakende taken.
 • Zwarte thee: Uit een wetenschappelijk onderzoek over zwarte thee is gebleken dat 6 weken theeconsumptie zorgt voor minder post-stress cortisol en meer ontspanning. Degenen die thee dronken herstelden sneller van een stressvolle taak en gaven ook aan zich meer ontspannen te voelen.
 • Oolong thee: Bevindingen uit een kleinschalig chinees onderzoekt suggereerden dat oolong thee een anti-stress effect heeft, zonder bijkomende nadelige effecten op de eetlust of de fysieke fitheid. Dit anti-stress effect kan gerelateerd zijn aan de stressverlichtende effecten van cafeïne of de antioxiderende eigenschappen van polyfenolen in de thee.
 • Gaba thee: Gaba is geen theesoort op zich, maar het resultaat van een speciaal productieproces waardoor de thee een hoog GABA-gehalte krijgt. GABA is een niet-proteïnehoudend aminozuur en één van de belangrijkste remmende neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel. GABA zou doeltreffend werken als een natuurlijk ontspanningsmiddel en helpt ook om angsten te verminderen. Ook zou GABA de immuniteit onder stressomstandigheden kunnen verbeteren. Er bestaat groene gaba thee en oolong gaba thee.

Stress verlagende kruideninfusies

Niet alleen échte thee (gemaakt van de Camellia Sinensis theeplant) kan helpen om stress te verlagen, maar ook kruideninfusies zijn zeer geschikt bij stress situaties. Hieronder enkele voorbeelden van stress verlagende kruideninfusies:

 • Kamille: Kamille is een rustgevende infusie die kalmerend werkt in geval van stress en spanningshoofdpijn.
 • Linde: Lindethee helpt om zowel angst, rusteloosheid, zenuwachtigheid en spanningen te verminderen.
 • Passiebloem: Een infusie van pure passiebloem werkt kalmerend zonder suf te maken. Het is geschikt bij nerveuze hoofdpijn, migraine, prikkelbaarheid, angsten en zenuwachtigheid.
 • Roos: Een infusie van roos werkt zacht kalmerend bij spanningen en stress.
 • Valeriaan: Valeriaanthee werkt kalmerend bij nervositeit, opgewondenheid, slapeloosheid en maag-darmklachten door zenuwen, stress, lichte depressieve neigingen.
 • Lavendel: Een lavendel infusie werkt rustgevend bij emotionele stress.

Onze aanraders: stress verlagende thee

Dit waren enkele van onze aanraders om je te helpen tijdens momenten van stress, maar drink vooral thee en kruideninfusies die je echt lekker vindt. Thee waar je geen fan van bent zal je, ondanks de goede bestanddelen, niet helpen ontstressen. Heb je veel last van stress? Plan dan regelmatig een zenmomentje in met een lekker tasje thee. En denk eraan, als je geen tijd hebt om thee te drinken, is het tijd om thee te drinken!

stress verlagende kamillethee

Bronnen:

https://www.healthline.com/health/stress#cortisol
Vansteenkiste, A. (2021). De helende kracht van thee. Sterck & devreese
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453021001609
https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-006-0573-2
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jhs/49/6/49_6_436/_article/-char/ja/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643811003525#bib1

De producten in deze blogpost

 • 4,40

  De klassieker onder de klassiekers binnen de infusies en dat ook nog eens in zijn meest pure vorm. Kamillebloemen en kamillethee staan vooral bekend om hun rustgevende eigenschappen. Daarom wordt deze infusie ook vaak ingezet als 'slaapthee'. Evengoed is hij je ideale partner voor een...

 • 3,70

  Ingrediënten Lindeblad

 • 3,15

  Ingrediënten Rozenblaadjes

4 thoughts on “Thee tegen stress: enkele tips

 1. Corry schreef:

  Wat raad u mij aan tegen angsten

  1. Steffi Vertriest schreef:

   Hoi Corry,

   De thees tegen stress kunnen je ook zeker bijstaan bij angsten. Indien je medicatie neemt, contacteer dan zeker even je arts.

   Groetjes,
   Steffi

 2. Corry schreef:

  Wil graag een thee bestellen. Maar met mijn medicatie weet ik niet of dat goed en verstandig is. Moet ik overleggen met huisarts ?

  1. Steffi Vertriest schreef:

   Hoi Corry,

   Best even met je huisarts overleggen inderdaad – zo ben je zeker.

   Veel groetjes,
   Steffi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *