Kombucha is een traditioneel gefermenteerd drankje op basis van thee dat tot stand komt dankzij gisten en bacteriën. Dit drankje wordt ook wel eens ‘the elixer of life’ genoemd en wordt al vele duizenden jaren gemaakt. De oorsprong ligt in China, Rusland en Duitsland. Kombucha is lichtzoet en lichtzuur van smaak.
Zelf Kombucha maken
Kombucha kan je kopen in de supermarkt, maar Kombucha zelf maken is veel goedkoper (én leuker). Je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig: water, thee, suiker, Kombucha en SCOBY. Je leest het goed om Kombucha te maken, heb je Kombucha nodig. SCOBY is de starter van je Kombucha, een levend organisme met goede bacteriën die zorgt voor het fermentatieproces. Wel heb je geduld nodig, want het duurt gemiddeld 2 weken vooraleer je zelf gebrouwen Kombucha klaar is.
Ingrediënten
Extra benodigdheden
1 liter gefilterd kraanwater of bronwater (zonder koolzuur)
Glazen (weck)pot van minimum 1 liter
5 à 7 gram thee
Legen glazen flessen met dop
100 gram biologische rietsuiker
PH-strips of pH-meter
1 SCOBY
thermometer
50 ml Kombucha
Luchtdoorlatende (thee)doek
Elastiekjes
Zeef of filter
Kook het water op de temperatuur afhankelijk van welke thee je gebruikt.
Voeg de thee toe en laat 15 minuutjes trekken.
Laat de thee even afkoelen tot ongeveer 45 graden en voeg de suiker toe.
Goed roeren en overgieten in je glazen pot.
Laat nog verder afkoelen tot 30 graden en voeg de SCOBY en Kombucha toe.
Dek de glazen pot af met een theedoek, doe er een elastiekje over en zet weg op een warme, donkere plek. Ideaal is een temperatuur tussen de 24-25°C, maar niet in direct zonlicht.
Laat rusten gedurende 7 tot 14 dagen afhankelijk van je eigen voorkeur.
Om te zien of het klaar is, kan je proeven of de pH meten, die zou tussen 2,8- 3,1 moeten zijn.
Giet de drank dan door een filter of zeef in glazen flessen en zet in de koelkast. Hou zeker de SCOBY en wat extra Kombucha apart om te gebruiken voor je volgende Kombucha batch.
Door de Kombucha in een afgesloten fles te houden, komt het 2de fermentatieproces op gang en wordt de druk opgebouwd. Dit zorgt dat je Kombucha koolzuurhoudend wordt. Na 2 dagen in de koelkast is de Kombucha klaar om te drinken.
Welke thee kan je het beste gebruiken
Klassiek werd enkel zwarte thee gebruikt om Kombucha te maken, maar tegenwoordig worden alle theesoorten gebruikt. Bepaalde theesoorten lenen zich er beter voor dan andere. Er zijn wel heel wat tegenstrijdige meningen. Sommige Kombucha makers zweren bij zwarte thee, terwijl andere ook graag groene thee of Oolong thee gebruiken. Er zijn Kombucha brouwers die van mening zijn dat enkel échte, pure thee gebruikt kan worden, maar er zijn ook andere die vinden dat met sommige kruidentheeën ook een lekker resultaat geven.
Pure thee
Gebruikt steeds thee van goede kwaliteit en indien mogelijk biologische thee. Als beginnende Kombucha brouwer kan je best zwarte thee gebruiken. Zwarte thee kan beter tegen de hogere temperaturen. Zodra de Kombucha SCOBY 4 à 5 tal batches heeft doormaakt, kan je eventueel andere theesoorten introduceren. Bijvoorbeeld groene thee of oolong in combinatie met zwarte thee. Witte thee kan ook gebruikt worden, maar best in combinatie met zwarte, groene of oolong thee. Pu-erh thee kan op zichzelf gebruikt worden.
Ceylon, English breakfast, Darleejing zijn zwarte theeën die goed werken. Theeën die je beter niet gebruikt zijn earl grey (omdat er bergamot olie is toegevoegd), black chai (omdat er kruiden aan zijn toegevoegd) en geroosterde thee.
Kruidenthee
Over het gebruik van kruidenthee voor Kombucha zijn de meningen verdeeld. Sommige Kombucha brouwers zijn van mening dat sommige kruidenthee ook kunnen gebruikt worden. Wel zouden het er niet veel zijn, enkel rooibos, hibiscus en citroenmelisse zouden geschikt. Rooibos wel enkel in combinatie met zwarte thee.
De meningen zijn verdeeld, het is dan ook een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Een mooie gelegenheid om zelf te experimenteren.
Deze prachtige zwarte thee komt uit het noorden van Vietnam, uit Ha Giang, waar kleine familieplantages nog volgens de meest traditionele wijze thee telen, met respect voor de natuur, de mensen en de tradities. De licht bruine gedroogde theeblaadjes met een goudkleurige topjes geven in...
Gunpowder is één van China’s meest gekende groene theesoorten. De naam “gunpowder” kreeg de thee door zijn typische vorm van kleine balletjes die op kanonballen lijken. Bij gunpowder worden de theeblaadjes gedroogd in rollende trommels. De constante rotatie geeft de thee zijn bolvorm. Er bestaan...
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.
Ik gebruik van in het begin twini gs earl grey, en dat lukt perfect. Heel lekker resultaat