Biologische thee: wat moet je weten
Algemene theekennis, Theesoorten

Biologische thee: wat moet je weten?

Is jullie thee bio? Het is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. Bio producten worden steeds populairder, maar wat houdt de term ‘bio’ juist in? In deze blog ontdek je alles over ‘bio’ (of ‘organic’ in het Engels), bio certificatie en of bio thee nu écht beter is dan niet-bio thee.

EU Bio Label TheeWat is bio?

Biologische producten worden geproduceerd volgens de (Europese) voorschriften van biologische landbouw. Het doel van deze voorschriften is om het milieu te beschermen, de biodiversiteit in stand te houden en de consument meer vertrouwen te geven in biologische producten. Deze voorschriften verbieden het gebruik van ggo’s (genetisch gemodificeerde organisme) en ioniserende straling en beperken het gebruik van kunstmest, onkruidverdelgers en pesticiden.

Het gebruik van pesticiden is dus niet verboden, maar wordt wel sterk beperkt. Zo mag er bijvoorbeeld in biologische landbouw geen synthetische pesticiden worden gebruikt, maar wel nog natuurlijke pesticiden. Dit zijn pesticiden van natuurlijke oorsprong. Elke stof (meststof, bestrijdingsmiddel, pesticide…) die in de biologische landbouw wordt gebruikt, moet vooraf door de Europese Commissie worden goedgekeurd.

Bio certificatie thee

Een product heeft een bio certificaat nodig om als ‘bio’ verkocht te mogen worden. Dit certificaat wordt uitgegeven door een controleorgaan. Het aanvragen en behouden van een bio certificaat is een duur en tijdrovend proces dat veel controles, regels en procedures omvat. Een product mag ook pas biologisch genoemd worden als minstens 95% van de ingrediënten biologisch zijn. De overige 5% moet voldoen aan strenge voorwaarden.

De bio wetgeving is van toepassing op de hele productketen, van productie en verwerking tot levering aan de eindverbruiker. Dit betekent dat alle biologische producten in de EU aan strenge regels moeten voldoen van boer tot bord of, in geval van thee, van theeboer tot theetas. Als één stap in de hele keten niet voldoen aan de bio wetgeving, is het eindproduct niet meer bio. Elke stap in het hele proces moet individueel gecertificeerd zijn, van boer tot online verkooppunt. Regels kunnen ook veranderen. Zo kan bijvoorbeeld door veranderende regelgeving een product het ene jaar bio zijn, maar het volgende jaar niet meer. En dit terwijl de inhoud ervan niet veranderd is.

Een bio certificaat is dus cruciaal om als bio product aanzien te worden. Zo kan een product perfect biologisch geteeld zijn, maar mag zonder bio certificatie niet bio genoemd worden. Je herkent bio producten aan het groene bio label.

Is bio thee standaard beter dan niet-bio thee?

Veel mensen kiezen heel bewust voor bio. Wel zijn veel verschillende redenen waardoor mensen voor bio kiezen, zoals impact op het milieu, kwaliteit, smaak, om bio boeren te steunen, ideologie… Echter, het label bio zegt niets over de kwaliteit van de thee, enkel over de gebruikte productiemethode. Biologische thee is dus niet standaard lekkerder of beter dan niet-biologische thee.

Of een thee al dan niet bio is, begint bij de keuze van de theeboer om zijn plantage al dan niet bio te maken. Zelfs wanneer de boer volgens biologische wijze te werk gaat, kan het nog steeds zo zijn dat hij de certificatie ervan niet nuttig vindt. Een kleine boer die heel hoogwaardige thee verkoopt die steeds snel uitverkocht is, gaat niet veel motivatie hebben om een bio certificaat te halen. Een certificaat zorgt voor meer werk en hogere kosten, terwijl de thee op zichzelf al goed verkoopt. Een andere boer produceert bijvoorbeeld thee van gemiddelde kwaliteit afkomstig van lager gelegen theevelden in een minder populaire terroir. Deze thee is iets minder populair en verkoopt minder goed. Deze boer heeft wel motivatie om een bio certificaat te halen. Hij kan namelijk een hogere prijs vragen voor bio thee en consumenten hebben meer vertrouwen in de thee om dat deze bio is. Deze twee voorbeelden geven meer inzicht in de motivatie om theevelden al dan niet biologisch te maken.

Er is momenteel nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan dat specifiek niet-bio thee met bio thee vergelijkt. Het hangt er ook van af wat je juist verstaat ‘beter’. Beter voor het milieu, beter voor je lichaam, beter voor de boeren, betere smaak… Onderzoek zal dit verder moeten uitwijzen. De vraag of biologische thee beter smaakt, kan momenteel dus niet eenduidig beantwoord worden.

Onze bio theetjes

Een deel van onze theetjes zijn biologisch geteeld, maar de BIO-certificatie voor deze theetjes aanvragen, verkrijgen én behouden is niet eenvoudig. Dit zou erg veel administratie en extra kosten met zich meebrengen. We focussen liever op kwalitatieve theetjes en een uitstekende service. Ook werken we enkel samen met betrouwbare leveranciers.

Moonlight ambar theeblikDe enige theetjes die wel volledig biologisch gecertificeerd waren, is de AMBAR theelijn. Echter, omwille van de nieuwe, strengere bio wetgeving zijn ook de AMBAR theetjes sinds 2023 jammer genoeg niet meer biologisch. De ingrediënten zijn nog steeds dezelfde, maar de bio-wetgeving werd aangepast waardoor enkele ingrediënten nu niet meer als bio aanschouwd worden door de certificering. We blijven er wel naar streven om alle ingrediënten zo puur en biologisch mogelijk te houden, maar (volledig) bio is de AMBAR theelijn dus niet meer.

Wel nog gecertificeerd zijn enkele van onze Matcha’s (waaronder de gewone BIO én de ceremoniële BIO-variant) en een groot deel van de builtjes van Or Tea?.

Er zit dus heel wat achter het groene bio label, productiemethode, regelgeving, kosten, controles, administratie… Het bio verhaal is mooi, maar dankzij de vele regels ook erg complex. Er bestaat geen eenduidig antwoord op wat nu beter is. Het antwoord is heel persoonlijk en vooral afhankelijk van de reden waarom je biothee wilt kopen.

Bronnen

https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/bio-niet-beter  

http://www.ucbiotech.org/resources/reports/WINTER.PDF

https://link.springer.com/article/10.1051/agro/2009011

https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organics-glance_en

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306919214000840

https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-production-and-products_nl

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814622003144

https://hortherbpublisher.com/index.php/jtsr/article/view/3367

De producten in deze blogpost

  • Ceremoniële matcha is diegene die traditioneel ingezet wordt bij Japanse theeceremonies en waarbij enkel de hoogste kwaliteit wordt gebruikt. Onze ceremoniële matcha komt uit de Japanse regio Kagoshima die bekend staat voor zijn uitermate kwalitatieve tencha, de thee waarvan matcha gemaakt wordt. Vooral het mixen...

  • Dit groene matcha poeder komt uit Kawane, regio Shizuoka in Japan. Daar wordt de meest verfijnde tencha geteeld, de thee die vermalen wordt tot het befaamde matcha poeder. Tencha is een schaduwthee, wat wil zeggen dat de planten overschaduwt worden tijdens hun groei. Doordat ze...

  • De productie van deze hoogwaardige  groene thee is een volledig ambachtelijke proces dat een maand duurt. De knoppen en bladeren worden in het voorjaar geplukt en gedroogd. Ze worden vervolgens opgeslagen en koel bewaard tot de jasmijnbloemen bloeien. Deze 's nachts bloeiende bloemen worden elke...

One thought on “Biologische thee: wat moet je weten?

  1. Tessa schreef:

    Super interessant artikel dit! Ik sla hem op, dan kan ik hem op een later tijdstip nog een keer doorlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *