masala chai thee
Recepten, Thee zetten, Theeblog

Masala Chai: een traditionele theedrank uit India

Masala chai is een hartverwarmende drank die al eeuwenlang in India wordt gedronken. Deze drank combineert de zachte smaken van zwarte thee met een mix van specerijen, en wordt vaak geserveerd met melk en suiker. In dit artikel duiken we in het traditionele recept en enkele interessante vragen over masala chai.

Wat maakt masala chai zo bijzonder?

Masala chai, vaak gewoonweg ‘chai’ genoemd, is niet zomaar een thee. Wat maakt deze drank nu precies zo speciaal dat het al eeuwenlang geliefd is in tal van culturen? Op het eerste gezicht lijkt het misschien gewoon een mix van zwarte thee en specerijen. Maar als je dieper duikt, ontdek je een rijke scala van smaken, tradities en herinneringen.

De unieke blend van specerijen in masala chai creëert een smaakprofiel dat zowel complex als harmonieus is. Ingrediënten zoals kardemom, kruidnagel, zwarte peper en gember komen samen in een symfonie van smaken die de zintuigen prikkelen. Kardemom biedt zoete en aromatische noten, terwijl kruidnagel en zwarte peper zorgen voor een pittige kick. Gember brengt frisheid, en kaneel voegt een warme, zoete diepte toe. Samen vormen ze een unieke smaakervaring die je niet snel vergeet.

Maar masala chai is meer dan alleen de smaak. Het is ook een drankje dat nauw verweven is met tradities en rituelen. In India, bijvoorbeeld, is het brouwen en delen van een pot chai een dagelijkse praktijk die families en vrienden samenbrengt. Het is een moment van verbinding, een pauze in de dagelijkse drukte. Chai wordt niet alleen gedronken om de dorst te lessen, maar ook om te genieten van het gezelschap van geliefden en om even te ontsnappen aan de hectiek van het leven.

De basis: hoe maak je traditionele masala chai?

Om te beginnen heb je een aantal basisingrediënten nodig: zwarte thee, melk, water en natuurlijk je specerijen. Traditioneel wordt Assam of Darjeeling thee gebruikt, maar elke sterke zwarte thee is in principe te gebruiken. De verhouding tussen melk en water kan variëren, maar een veelgebruikte verhouding is 1:1.

 1. Begin met het malen van je specerijen. Je kunt ze heel gebruiken, maar gemalen specerijen geven meer smaak af. Gebruik een gelijke hoeveelheid kardemom, kruidnagel, zwarte peper en gember.
 2. Breng het water aan de kook (ik doe 95 graden, maar 100 graden is zeker ook ok!) en voeg de thee en specerijen toe.
 3. Laat het ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg dan de melk toe.
 4. Breng het geheel weer aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het nog 2-3 minuten sudderen.
 5. Zeef de thee en serveer het warm, eventueel met wat suiker.

masala chai steranijs

Zijn er variaties op het traditionele recept?

Zeker weten! Hoewel er een basisset van specerijen is die veel wordt gebruikt in masala chai, varieert het exacte recept vaak van regio tot regio, en van gezin tot gezin. In sommige delen van India voegen mensen bijvoorbeeld venkelzaad toe voor een extra vleugje zoetheid. Anderen gebruiken steranijs voor een licht zoethoutachtige smaak. Het is leuk om te experimenteren en je eigen perfecte blend te vinden.

Hoe serveer je masala chai het beste?

Masala chai wordt traditioneel warm geserveerd in klei bekers of glazen. Ik gebruik graag ons kleine dubbelwandige theeglas. Echter, in een moderne setting, is elke mok of kop geschikt. Wat echt telt, is het gezelschap! Veel mensen in India genieten van hun chai tijdens het kletsen met vrienden en familie, of gewoon als een rustig moment voor zichzelf. Het is ook gebruikelijk om er snacks bij te serveren, zoals samosa’s of pakora’s.

Dus, de volgende keer dat je zin hebt in iets warms en troostends, denk dan aan masala chai. De rijke smaken en aroma’s zullen je zeker opvrolijken en je een gevoel van rust en welzijn geven!

De producten in deze blogpost

 • 7,50

  Deze Darjeeling thee uit India komt van de Margret’s Hope plantage. Eén van de meest bekende en oudste plantages in India. Mr. Bagdon – de Britse eigenaar van de plantage – zijn dochter kwam een keertje op bezoek op de plantage en was meteen helemaal...

 • 9,99

  De assamregio in India staat bekend voor zijn thee met een heel specifiek aroma; sterk en pittig met een licht moutig aroma. Deze thee kan op zichzelf gedronken worden maar wordt ook vaak gecombineerd met een scheutje melk en een suikertje. De assamregio bevindt zich...

 • Steeds meer kom je ze tegen, de dubbelwandige theeglazen. Niet enkel bijzonder mooi en trendy maar ook nog eens handig omdat je makkelijk je kop hete thee vasthoudt zonder je handen te verbranden. Deze theetas heeft een inhoud van 210 ml en presenteert ook heel...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *