jasmijn thee
Theesoorten

Hoe wordt Jasmijn thee gemaakt?

Wat is jasmijn thee?

Het is een pure thee, gemaakt van de blaadjes van de theeplant, de Camellia Sinensis, die bij de productie het aroma van jasmijn opgenomen heeft, maar zelf geen jasmijn bevat. Traditioneel wordt jasmijn thee gemaakt van groene thee, maar ook soms van witte thee. Het resultaat is een thee die heel floraal is van geur en smaak.

Traditionele productiemethode

Het gehele productieproces voor het maken van jasmijn thee, speelt zich voornamelijk s ’nacht af. Dit komt omdat jasmijnbloemen enkel s’ nachts in bloei staan.

jasmijn bloemenRond de avond arriveren de manden met vers geplukte jasmijnbloemen in de theefabriek. De jasmijnbloemen die gebruikt worden, werden dezelfde dag geplukt. De eerste stap is om de groene (of witte) thee te verwerken. De thee wordt in een grote zak gedaan en hierop wordt gestapt met speciale schoenen. Dit zorgt dat de theeblaadjes loskomen van de takjes. De volgende stap focust op de jasmijnbloesem. Die worden losjes door elkaar geschud om ze ‘wakker te maken’ zodat ze volledig in bloei komen. Daarna worden ze gezeefd om de onvolledige en kapotte bloemetjes te scheiden van de mooie, hele bloesem.

Het is pas wanneer ze volledig in bloei zijn, dat ze hun aroma vrijgeven en wanneer de groene thee over de jasmijnbloemen wordt gestrooid. Het vergt een échte theemeester met veel kennis om de verhouding thee en jasmijnbloemen goed in te schatten. Ook is het niet eenvoudig om in te schatten hoelang de jasmijnbloemen tussen de thee moeten blijven liggen om het aroma goed te laten intrekken. De thee met jasmijnbloemen moet op regelmatige tijdstippen in de nacht door elkaar gehaald worden.

De fabrieksarbeiders moeten dus heel de nacht door werken. Het gehele proces van het schudden van de thee en de jasmijnbloemen eindigt pas in de ochtend. Dan zijn de jasmijnbloemen helemaal verwelkt en hebben ze genoeg vochtigheid en aroma afgegeven aan de thee. Een fijne zeef wordt gebruikt om thee terug te scheiden van de jasmijnbloemen. Daarna wordt de thee in een rietenmand gedaan en boven smeulende houtskool gezet. Dit om de vochtigheid terug uit de thee te verdringen.

Een goede jasmijn thee zou dit hele proces minstens negen keer moeten doorlopen. Ook moet er telkens drie dagen tussen zijn voordat de volgende lading jasmijnbloemen op de thee mag gestrooid worden. Dit alles maakt het productieproces van jasmijnthee zeer tijdrovend en arbeidsintensief. Dit weerspiegeld ook in de prijs, goede jasmijnthee wordt steeds aan hoge prijzen verkocht.

Wedden dat je nu extra geniet van je volgende tas jasmijnthee?

De producten in deze blogpost

  • 13,95

    De befaamde Jasmijn parels of Dragon Pearls zijn één van de meest gegeerde van de theewereld. De thee wordt in zuid-oost China geteeld in de bergen en enkel de meest kwalitatieve blaadjes worden gebruikt. Wanneer de blaadjes nog lichtjes vochtig zijn worden ze tot wel...

  • Deze groene jasmijnthee is bijzonder populair. Dankzij de zachte smaak van de groene thee gecombineerd met het heerlijke bloemenaroma is dit een echte doordrinker doorheen de ganse dag. Groene thee heeft een kalmerend effect door zijn L-theanine, de totaal beleving van een bloemengeur geeft daarbij...

  • De productie van deze hoogwaardige  groene thee is een volledig ambachtelijke proces dat een maand duurt. De knoppen en bladeren worden in het voorjaar geplukt en gedroogd. Ze worden vervolgens opgeslagen en koel bewaard tot de jasmijnbloemen bloeien. Deze 's nachts bloeiende bloemen worden elke...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *