het perfecte kopje thee
Algemene theekennis

Op ontdekkingstocht doorheen verschillende theeculturen

De oorsprong van thee ligt in China, echter met de verspreiding van thee ontstond er in vele landen een eigen theecultuur. In deze landen heeft thee een centrale plaats gekregen en maakt het een belangrijk deel uit van de cultuur en de eigenheid van het land. Enkele voorbeelden zijn de gekende afternoon tea in Engeland of de Japanse theeceremonies waarbij enkel de allerbeste matcha’s geserveerd worden. Nog vele andere landen hebben een eigen theecultuur, ontdek ze in deze blog allemaal!

thee zetten volgens de Gong Fu Cha methodeChinese ‘Gong Fu Cha’ en Tao Filosofie

De Chinese theeceremonie ‘Gong Fu Cha’ speelt een centrale rol in de Chinese cultuur. Echter is ‘Gong Fu Cha’ geen echte theeceremonie, meer eerder een manier van thee zetten en serveren. De meeste thee die in China en ook Taiwan gedronken wordt, is gezet volgens de ‘Gong Fu Cha’ methode. ‘Gongfu’ betekent tijd en moeite besteden aan een taak, vakmanschap of vaardigheid en ‘cha’ betekent thee. In de context van thee verwijst deze term naar de vaardigheid en inspanning van de persoon die de thee zet en serveert. De thee staat centraal en de gastheer en deelnemers genieten van de vele smaken, lagen en aroma’s die thee te bieden heeft. Bij Gong Fu Cha worden kleine Yixing theepotjes of gaiwans gebruikt voor het zetten van de thee.

De Chinese Tao-filosofie vinden we terug in ‘Gong Fu Cha’, namelijk het zoeken naar schoonheid in elk voorwerp. Traditioneel wordt ‘Gong Fu Cha’ in een vredige sfeer uitgevoerd zodat het een gevoel van rust en harmonie teweegbrengt bij de deelnemers.

Japanse theeceremonie en ‘Chado’ filosofie

‘Chado’ ook wel ‘the way of tea’ is een manier van leven die is ontwikkeld in overeenstemming met de essentie van thee. Chado ontstond in de 15de eeuw en is gebaseerd op het principe van liefde voor schoonheid. Chado leert ons zuiverheid, harmonie, respect en rust.

Het bereiden en serveren van thee werd in Japan tot een esthetische kunst verheven met een indrukwekkende ceremonie en strikte regels. De aandacht voor de kleinste details tijdens de theeceremonie moet een gevoel van sereniteit en harmonie teweegbrengen bij de gastheer en de gasten. Elk traditioneel Japans huis heeft een theekamer, een plaats waar de theeceremonie plaatsvindt. De theekamer wordt beschouwd als een oase van rust en zuiverheid waar de gasten de buitenwereld kunnen achterlaten.

Japan staat bekend als hét groene theeland, tijdens een Japanse theeceremonie wordt enkel de meest kwalitatieve Matcha of ceremoniële Matcha gereserveerd. Verder worden er heel wat speciale thee-benodigdheden gebruikt, onder andere een Chawan (of Matcha bowl), Chasen (Matcha klopper) en Chashaku (Matcha lepel).

theecultuur indiaIndische Chai thee

In de 19de eeuw startte de ontwikkeling van de Indiase thee-industrie. Vóór 1850 consumeerde de Indiase bevolking nauwelijks thee, toen werd thee voornamelijk geëxporteerd. Tegenwoordig is thee de nationale én meest betaalbare drank van het land. De thee-industrie is één van de meest invloedrijke elementen van de Indiase economie. Jaarlijks wordt in India ongeveer 1,4 miljoen ton thee geproduceerd.

Enkele van de meest populaire theesoorten zijn afkomstig van India, namelijk de immer populaire zwarte theesoorten Assam en Darjeeling.

Vandaag de dag verbruikt de Indiase bevolking meer dan 80 procent van wat in het land wordt geproduceerd. Het grootste deel van de thee die wordt gedronken, is zwarte thee die gemengd werd met melk, suiker en specerijen en geserveerd wordt in de vorm van Chai. Thee met melk is een Engels gebruik dat is blijven hangen na de Britse koloniale overheersing, de toevoeging van specerijen zijn India’s eigen, unieke twist. Typische Indische chai kruiden zijn kaneel, anijs, gember, zwarte peperbolletjes, kruidnagel, cichoreiwortel en kardemom. Bij Thee.be hebben we een Black Chai geheel volgens deze Indische traditie.

Russische Samovar

Een Chinese keizer uit West-Mongolië schonk thee aan de Russische tsaar aan het begin van de 17de eeuw. Thee werd vervolgens gebruikt als medicijn onder aristocraten en werd langzaam populair als drank bij de gehele bevolking. In de 19e eeuw werd thee zo sterk geassocieerd met de Russische bevolking dat bepaalde soorten zwarte thee Russische thee werden genoemd, ook al werd deze geproduceerd in China. Russische Karavaan bijvoorbeeld is een traditionele zwarte thee die bekend staat om zijn rokerige karakter.

De samovar, ook gekend als samowar of samovaar, is een Russische uitvinding voor het zetten van thee. Vele samovars zijn meer dan enkel huishoudelijk gebruiksvoorwerp, het zijn prachtige kunstwerken. Ze staan symbool voor de Russische gastvrijheid en dienen om het water voor thee te koken en thee in te verwarmen. Samovars vormen een belangrijk onderdeel van de Russische theecultuur.

thee met melkEngelse afternoon tea & thee met melk

De Britten zijn één van de grootste theeconsumenten ter wereld. Uit de verklaring van Sir Winston Churchill aan het eind van de Tweede Wereldoorlog valt het belang van thee in de Britse cultuur af te leiden: “Thee is voor de soldaten belangrijker dan munitie”. In de 18e eeuw werd zwarte thee in Groot-Brittannië heel gangbaar en toen ook startte de gewoonte om melk toe te voegen.

De traditie om thee te drinken in de namiddag ontstond in de 19de eeuw. Aangenomen wordt dat de hertogin van Bedford als eerste hiermee begonnen is. In die tijd aten de aristocraten normaal slechts twee maaltijden per dag, ontbijt en avondeten. Thee in de namiddag was bedoeld om de honger tussen deze twee maaltijden te stillen. Deze ‘afternoon tea’ werd geserveerd samen met een lichte maaltijd tussen 15u en 17u.

Welke traditie je ook verkiest, bij Thee.be hebben we een groot aanbod aan verschillende soorten theeën, blends en infusies.

De producten in deze blogpost

  • Maak thee als een echte Chinese tea master met deze Gong Fu Cha starter kit. De Gong Fu Cha methode is ideaal voor kwalitatieve losse thee, maar is minder geschikt voor blends, infusies en heel fijne thee. Bij Gong Fu Cha gebruik je een hogere...

  • 15,00

    Een gaiwan is een leuke en handige manier om thee te zetten volgens de Gong Fu Cha methode. Deze gaiwan is wit van kleur en werd vervaardig uit porselein. Details: Capaciteit: 100 ml Materiaal: porselein

  • 15,95

    Een matcha klopper, of chasen, wordt vervaardigd uit bamboe en is essentieel voor het maken van een lekkere matcha. Met deze matcha klopper creëer je een heerlijke schuimende matcha. Details 80 borstelharen Materiaal: bamboe Lengte: 11 cm Diameter: 6 cm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *