boeken over thee
Algemene theekennis

Boeken over thee: onze (lees)tips

Lees je graag én drink je graag thee? Dan zijn deze boeken over thee helemaal iets voor jou! Het lezen van boeken over thee is een goede manier om je theekennis uit te bereiden. Sommige boeken hebben een brede focus, terwijl andere boeken zich meer toeleggen op een bepaald aspect van thee. Er zijn al heel wat boeken over thee geschreven, daarom helpen we je graag op weg met onze favorieten theeboeken.

Puur genieten van theePuur genieten van thee – Timothy D’Offray

Puur Genieten van Thee start met het belang van water en een overzicht van de vele thee accessoires die je kan gebruiken bij het zetten van losse thee. Zowel basis benodigdheden, zoals een waterkoker en een theepot, als meer gespecialiseerde Gong Fu Cha en Matcha accessoires komen aan bod. Verder in het boek gaat het kort over de geschiedenis van thee, de verschillende soorten theeën dat er bestaan en volgt er een korte beschrijving van een heel aantal gekende theeën en blends. Ook bevat het boek een hoofdstuk over de verschillende zetwijzen die bestaan, zoals onder meer Chai en Gong Fu Cha. Verder kan je in het boek ook allerlei recepten vinden voor het maken van cold brews, iced tea’s en thee met vruchtensap.

Dit boek van Timothy D’Offray is vooral interessant voor beginnende theedrinkers die ook graag recepten lezen over iced tea, mocktails en cold brews. Het is een heel toegankelijk boek dat geen voorkennis over thee vereist. Het boek telt ongeveer een 100-tal bladzijden, waardoor het heel vlot leest. Een goed basis boek over thee en een échte aanrader voor elke beginnende theedrinker!

TEA History, Terroirs, Varieties (third edition)TEA: History, Terroirs, Varieties (third edition) – Kevin Gascoyne, Francois Marchand, Jasmin Desharnais & Hugo Americi

TEA: History, Terroirs, Varieties (third edition) heeft een heel brede focus, maar gaat tegelijk ook diep in detail. Vele aspecten van thee komen aan bod, zoals de geschiedenis van thee, enkele theebegrippen, de soorten thee, de theeplant, het productieproces van thee, enkele klassieke theelanden zoals onder andere China, Japan en Taiwan, het zetten van thee, het proeven van thee, enkele recepten met thee en gezondheidsvoordelen van thee. Elk aspect komt heel uitgebreid en in detail aan bod. Het boek is ook heel goed gestructureerd en logisch opgebouwd. De vele foto’s vullen de tekst perfect aan en illustreren waar het telkens over gaat.

Dit boek is een soort van thee studieboek. Het ideale boek om je basiskennis over thee te verdiepen, uit te breiden en een échte theekenner te worden. Het is een vrij dik boek, maar echt super interessant en zeker de moeite waard om te lezen! Doordat het boek zo gedetailleerd is, lees het wel niet zo vlot. Tip: lees het boek hoofdstuk per hoofdstuk om de kennis echt goed te begrijpen en beter te onthouden.

The Book of tea – Okakura KakuzoThe Book of tea – Okakura Kakuzo

The Book of tea toont hoe we begrippen vanuit de zen filosofie zoals schoonheid en eenvoud kunnen terugvinden in de Japanse theecultuur en meer bepaald in de Japanse theeceremonie.

Vele aspecten komen aan bod, zoals de geschiedenis van thee (de oosterse én de westerse), Teaism, Taoism, de link tussen Zennism en thee, de Japanse theekamer en het belang van bloemen in de theeceremonie. Dit boek werd geschreven vanuit een Japans oogpunt, maar voor een westers publiek. De eerste editie van dit boek is reeds verschenen in 1956.

Een leuk, klein boekje over de invloed van de Japanse zenboeddhist filosofie op de theecultuur in Japan. Een boek dat elke gevorderde theedrinker met een voorliefde voor het culture aspect van thee zeker zal appreciëren.

Het is geen boek over basis theebegrippen of zetwijzen, maar een boek om je bestaande kennis over thee in Japan te kaderen op cultureel en geschiedkundig vlak. Een échte klassieker onder de theeboeken!

Jane pettigrew's World of TeaJane Pettigrew’s World of Tea: Discovering Producing Regions and Their Teas  –  Jane Pettigrew

De focus van dit boek, Jane Pettigrew’s World of Tea: Discovering Producing Regions and Their Teas, ligt op de vele thee producerende regio’s van de wereld. Het boek start met een algemene inleiding over thee en enkele belangrijke thee begrippen. Daarna volgt de kern van het boek waarbij per regio uitgebreid overlopen wordt welke soorten thee er geproduceerd wordt en hoe het productieproces verloopt. Het boek is heel gedetailleerd, de theevelden worden telkens aangeduid op een kaart en het terroir wordt nauwkeurig beschreven. In een apart kader wordt ook telkens gedetailleerde informatie gegeven over het aantal theeplantages per regio, de gemiddelde jaarlijkse productie, de hoogte, het plukseizoen, de gebruikte cultivars en de types geproduceerde thee.

Dit super interessant boek telt maar liefst 343 pagina’s en staat boordevol met gedetailleerde informatie en wondermooie foto’s. Eerder een boek voor een gevorderde theedrinker met hoofdzakelijk interesse in échte thee gemaakt van de Camellia Sinensis theeplant.

Voilà, dit zijn onze favorieten theeboeken. Met boeken voor zowel beginners als gevorderde theedrinkers, kan iedereen wel een ideaal boek vinden om z’n theekennis uit te breiden. Ken je zelf nog een ander interessant boek over thee? Laat het ons zeker weten via de comments, whatsapp of email.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *