gewone matcha vs ceremoniele matcha
Theesoorten

Wat is Matcha? Een complete gids!

Matcha is traditioneel afkomstig uit Japan en kent een lange geschiedenis. Vroeger was Matcha de enige thee die geproduceerd werd in Japan, tot de ontdekking van Sencha. China is sinds enkele jaren ook gestart met de productie van Matcha. Om Matcha te maken, worden theebladeren gemalen tot een fijn poeder. De meest gebruikte cultivars voor matcha zijn Samidori, Okumidori en Yabukita. Een cultivar is een variëteit van de Camellia Sinensis theeplant die gecreëerd werd door wetenschappers om thee te bekomen met specifieke kenmerken.

Enkel theebladeren die een speciaal proces doorlopen, komen in aanmerking voor het maken van matcha. De theebladeren worden met behulp van grote zeilen beschaduwd gedurende 3 weken, alvorens ze met de hand worden geplukt. De plukperiode situeert zich in de eerste helft van de maand mei. Matcha is ook de thee die gebruikt wordt bij de traditionele Japanse theeceremonie.

Traditioneel productieproces van matcha

ceremonieel matcha poederNadat de theebladeren geplukt zijn, worden ze gestoomd om het oxidatieproces te stoppen. Na het stomen, volgt een proces om de theebladeren te drogen. Na deze eerste 2 stappen ontstaat Aracha, dit wil zeggen dat de theebladeren halverwege het matchaproces zijn. Dan worden de stengels en nerven van de Aracha verwijderd en zorgt men ervoor dat de theebladeren allemaal dezelfde grootte hebben. Daarna worden de theebladeren nogmaals gedroogd. Na deze stappen worden de theebladeren Tencha genoemd.

Vervolgens wordt een theemeester uitgenodigd om de Tencha van verschillende theevelden te proeven. Dit om een idee te krijgen van de verschillen in kwaliteit tussen deze Tenchas. De theemeester zal dan verschillende Tenchas mengen om het juiste smaakprofiel te verkrijgen. De laatste stap is om de blend van Tencha te malen tot Matcha met behulp van ronde stenen molens. Twee molens malen op elkaar en Tencha valt langzaam naar beneden door een gat in de bovenste stenen molen. Het resultaat is een microfijn Matcha poeder dat langs de zijkant van de molen tevoorschijn komt. Het maalproces is erg langzaam. Het duurt ongeveer één uur om 30 gram Matcha poeder te vermalen.

Soorten Matcha

Het productieproces van Matcha bevat vele stappen. Als deze stappen niet nauwkeurig uitgevoerd worden of met te weinig oog voor detail, dan zal de geproduceerde Matcha een lagere kwaliteit hebben. Een te korte schaduwperiode, een plukperiode die pas eind mei valt of een slechte verwijdering van de stengels en nerven, hebben allemaal een effect op de kwaliteit van de Matcha. We kunnen 3 soorten Matcha onderscheiden op basis van de kwaliteit.

Ceremoniële Matcha

Matcha moet voldoen aan een aantal strikte eisen, alvorens het de naam Ceremoniële Matcha kan krijgen. De theeplant moet beschaduwd geweest zijn voor tenminste 15 dagen. De verwijdering van de stengels en nerven moet correct en met oog voor detail gebeurd zijn. De Matcha moet vermalen zijn met stenen molen op een lage temperatuur en deze vermaling moeten extra fijn zijn met een microfijn matchapoeder als resultaat. Het is Ceremoniële Matcha dat gebruikt wordt tijdens een traditionele Japanse theeceremonie.

Ceremonial Matcha (BIO)

Standaard Matcha

Standaard Matcha is Matcha van degelijke kwaliteit gemaakt van Tencha. Tegenwoordig wordt ook veel biologische Matcha gemaakt. Het is beter om voor biologische Matcha te kiezen omdat bij Matcha, in tegenstelling tot andere theeën, de theebladeren zelf worden opdronken en niet de infusie ervan.

Matcha poeder (BIO)

Culinaire matcha

Culinaire Matcha is Matcha van lagere kwaliteit. Dit type matcha wordt gebruikt bij de bereiding van allerlei gerechten en desserten. Voorbeelden hiervan zijn matcha ijs, matcha cakes en matcha lattes.

Matcha benodigdheden

Voor het maken van matcha zijn enkele speciale benodigdheden nodig. We hebben ze hieronder opgelijst:

Neem de Matcha bowl (of Chawan) en doe 2 gram Matcha poeder erin. Traditioneel wordt dit met een Chashaku of Matcha lepel gedaan. Giet er een klein beetje water op en meng tot een papje. Giet er nu 100 ml water van 80 °C bij. Klop op met een Chasen of Matcha klopper voor maximaal 45 seconden. Drink rechtstreeks uit de Chawan.

Bij Thee.be hebben we vele Matcha items in ons assortiment. We hebben Ceremoniële Matcha, Bio Matcha, mooie Matcha bowls en nog veel meer. Je kan het allemaal vinden op deze pagina!

 

De producten in deze blogpost

  • Dit groene matcha poeder komt uit Kawane, regio Shizuoka in Japan. Daar wordt de meest verfijnde tencha geteeld, de thee die vermalen wordt tot het befaamde matcha poeder. Tencha is een schaduwthee, wat wil zeggen dat de planten overschaduwt worden tijdens hun groei. Doordat ze...

  • Ingrediënten Matcha

  • 9,99

    Moga is gemalen groene thee uit Japan. Het verschil met Matcha is dat de Tencha niet geroosterd is. De rauwe bladeren worden direct vermalen in plaats van in de oven geroosterd te worden, zoals bij matcha. De smaak is daarom iets anders: kruidiger, zoeter en...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *