muntthee
Gezondheid

Muntthee: soorten en gezondheidsvoordelen

Wist je dat er heel veel verschillende soorten muntplanten bestaan? Pepermunt is één van de bekendste muntsoorten. Je kan een muntplant kopen en de muntblaadjes gebruiken om verse muntthee te zetten of je kan gedroogde of versneden munt kopen. Door zijn uiterst verfrissende, maar ook verwarmende smaak is munt heerlijk in elke seizoen. Munt is een kruideninfusie die geen cafeïne bevat en dus perfect is om s’ avonds te drinken. Munt kan puur gedronken worden of als aanvulling bij groene thee, de gekende Marokkaanse munt thee of onze eigen Minty Green zijn hier goede voorbeelden van.

muntsoorten Enkele gekende muntsoorten

De muntfamilie (Lamiaceae) telt meer dan 200 soorten. Het geslacht Mentha, onderdeel van de muntfamilie, telt 42 soorten. Groene munt (M. spicata L.) is het meeste populaire en wordt op grote schaal geproduceerd. Hieronder een kort overzicht van enkele veelvoorkomende muntsoorten.

 • Pepermunt (Mentha Piperita): Pepermunt is een kruising van watermunt en groene munt die in een groot aantal klimaten geteeld kan worden, voornamelijk in Noord-Amerika, Europa en het noorden van Afrika. Er is ook een wild groeiende pepermunt variant, maar deze komt alleen voor in Midden- en Zuid-Europa. Pepermunt heeft een zuiver, verfrissend, mentholachtig karakter.
 • Nana munt (Mentha Spicata): Nanamunt is ook gekend als Spearmint of groene munt. De naam spearmint is te danken aan zijn uitgesproken muntsmaak met mentholnuances. Nanamunt vormt samen met groene guwpowder thee de klassieke Marokkaanse muntthee.
 • Watermunt (Mentha Aquatica L.): Zoals de naam als doet vermoeden groeit watermunt in de ondiepe randen en geulen van beken, rivieren en vochtige weiden. De geur van watermunt is vergelijkbaar met pepermunt, maar nog net iets kruidiger.
 • Japanse munt (Mentha Arvensis L.): Type munt dat vooral groeit in tropische en subtropische klimaten en gekend is voor zijn uitgesproken menthol smaak.

nana muntthee Verse of gedroogde munt

Voor het maken van verse muntthee kan je een muntplantje kopen. Muntplantjes zijn spotgoedkoop en kan je tegenwoordig in bijna elke supermarkt vinden. Wel hebben de muntplantjes dagelijks water nodig. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kan je ook zelf munt zaaien. Het enige wat je nodig hebt zijn munt zaadjes en heel wat geduld. Het duurt namelijk 2 à 3 maanden vooraleer de zaadjes uitkomen en de muntblaadjes groot genoeg zijn om te plukken en thee van te maken.

Gedroogde munt is een goed alternatief voor mensen zonder groene vingers. Het is makkelijk te bewaren en blijft lang goed. Gedroogde munt thee proeft wel anders dan verse muntthee. Wat je verliest aan versheid bij gedroogde munt, win je aan warme karamel tonen die mooi in contract staan met de overvloedige muntsmaak. Ook kan je verschillende soorten munt proberen en vergelijken om je favoriet te ontdekken.

Gezondheidsvoordelen van munt

Kruidentheeën worden op grote schaal gebruikt voor het verbeteren van onze gezondheid, ook munt bevat vele gezondheidsvoordelen. Pepermunt wordt al eeuwenlang gebruikt als geneeskundig kruid. In het oude China werd pepermunt gebruikt in combinatie met witte thee als ontgiftend en ontstekingsremmend middel. Tegenwoordig kennen de meeste mensen muntthee als een klassieke after dinner die helpt bij het verteren van een zware maaltijd.

Nog niet heel veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de gezondheidsvoordelen van munt. Munt zou een significant antimicrobieel en antiviraal effect hebben alsook een sterke antioxidant en antitumorwerking en een antiallergeen potentieel.

Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat Pepermunt een goede soort is om te proberen bij buikpijn die verband houdt met het prikkelbaredarmsyndroom. Het heeft een ontspannende werking op de gladde spieren van het maag-darmkanaal. Ook kan het helpen bij misselijkheid, braken en spanningshoofdpijn. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat pepermunt een potentiële geneeskrachtige werking heeft bij ademhalingsaandoeningen.

Watermunt daarentegen zou kunnen gebruikt worden als versterkend, kalmerend en verzachtend middel bij darmparasieten, constipatie, diarree, maagklachten, galzucht, leverziekten, impotentie, lage of hoge bloeddruk en het bevorderen van een lang leven.

Bij Thee.be hebben we ook een aantal muntsoorten in ons assortiment, zo hebben we Pepermunt en Nanamunt.

Bronnen

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669021011328
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669020309651
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33605850/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669021005549
https://journal.ugm.ac.id/jfps/article/view/7507
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300367
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33058206/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29309469/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33884265/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323846769000647
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33605850/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/

De producten in deze blogpost

 • 5,19

  Er zijn wel duizenden verschillende soorten munt maar de Spearmint of de Nana munt is een ietwat speciale soort. Met zijn uitgesproken menthol-gehalte is het een zeer verfrissende drank die zowel warm als koud lekker smaakt. Het is deze specifieke munt waarmee de typische Marokkaanse...

 • 4,50

  Immer populair op ieder moment van de dag! Deze pepermuntthee staat bekend voor z'n frisse toets en vormt ook een heel goede afterdinner. Hoewel iedereen munt kent is niet altijd geweten dat er heel veel verschillende soorten zijn. Meer nog, we hebben ondertussen al weet...

 • 4,39

  Een klassieker! Deze melange bevat een hoogkwalitatieve gunpowder als basis. De combinatie met pittige pepermunt geeft deze thee een heerlijk frisse ondertoon met toch een stevige kick dankzij de sterke groene thee die ermee gepaard gaat. Munt en gunpowder wordt gebruikt om de traditionele Marokkaanse...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *