yerba maté
Gezondheid

Waarom yerba-maté goed is voor je gezondheid

Yerba-maté is voorlopig nog iets minder bekend dan matchathee, maar wordt alsmaar hipper. De kruidenthee (mét cafeïne) zou onder meer helpen om je alerter te maken en je geheugen te bevorderen. Sommigen drinken het ook om een sterkere sportieve prestatie neer te zetten.

yerba-matéWat is yerba-maté?

Yerba-maté komt van de Latijns-Amerikaanse yerba-matéboom en bevat in tegenstelling tot vele kruidenthees wel cafeïne. Oorspronkelijk werd yerba-maté gedronken in Argentinië, maar het is ook in Brazilië en Paraguay een erg populair drankje. Zuid-Amerikaanse voetballers zoals Lionel Messi hebben ervoor gezorgd dat de drank internationaal ook aan terrein wint. Maar waarom is het zo goed voor je?

4 voordelen van yerba-maté

 1. De cafeïne in yerba-maté kan je sportieve prestaties tot wel 5 procent verbeteren. Je krijgt minder spiercontracties, bent minder moe en verbrandt tot 24 procent meer lichaamsvet.
 2. Studies bij dieren toonden aan dat maté het hongergevoel vermindert en het metabolisme verbetert, wat gewichtsverlies en vetverbranding kan bevorderen.
 3. Maté zou helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Toch moet hierover meer onderzoek bij mensen gebeuren.
 4. Maté is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen. Het bevat zelfs iets meer antioxidanten dan groene thee. Gezien het hoge aantal antioxidanten kan yerba-maté beschermen tegen hartziektes en cholesterolverlagend werken.

Wie gevoelig is aan cafeïne moet dus wel een beetje opletten. Heb je vaak hoofdpijn of migraine of last van een hoge bloeddruk, dan drink je beter wat minder cafeïne. Je kan het cafeïnegehalte van yerba-maté ook verminderen door voor een langere infusietijd te kiezen.

Yerba MatéHoe maak je yerba-maté klaar?

 Je drinkt deze thee volgens traditie uit een kalebas met een bombilla.

 • Vul een derde van de kalebas met de yerba-matébladeren.
 • Giet er heet water onder de 75 graden Celsius bij, zo behoud je alle voedingsstoffen. Laat het mengsel even infuseren.
 • Drinken doe je uit een bombilla of metalen rietje, zodat je geen theebladeren opdrinkt.

Bij deze thee wordt vaak gebrande suiker, limoensap of melk toegevoegd. Je kan trouwens verschillende keren doen met dezelfde bladeren en er gewoon nieuw heet water bij gieten. Kortom: heb je nood aan een opkikker en wil je graag iets anders drinken dan koffie, dan is yerba-maté zeker een aanrader!

Bij Thee.be hebben we natuurlijk een kwalitatieve Maté beschikbaar die je hier kan bestellen!

 

De producten in deze blogpost

 • 4,50

  Yerba maté is in theorie geen echte thee omdat het niet van de Camellia Sinensis komt, maar wel van de Latijns-Amerikaanse yerba maté boom: de Ilex paraguarensis. In tegenstelling van vele andere theeachtigen bevat deze infusie wel cafeïne. Traditioneel wordt het gedronken uit een kalebas...

 • Het maken en drinken van maté vereist enkele speciale benodigdheden, namelijk een kalebas en een bombilla. Een Kalebas wordt traditioneel gemaakt van pompoen. Omdat het een natuurlijk materiaal is, kunnen er verschillen zijn in kleur en grootte. Elke kalebas is dus uniek! Een must-have voor...

 • Een bombilla is een traditioneel rietje voor het drinken van maté. Het rietje heeft kleine gaatjes die dienst doen als een minifilter. Een must voor elke maté drinker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *