gunpowder thee
Gezondheid, Theesoorten

Waarom gunpowder thee je gezondheid een boost geeft

Op zoek naar een thee met power, dan is gunpowderthee echt wel je ding. Deze groene thee uit China heeft een licht rokerige smaak en vormt de basis voor de traditionele Marokkaanse muntthee. Deze zes tips en weetjes helpen je deze Chinese krachtpatser beter te begrijpen en te consumeren.

 1. Gunpowder verwijst naar de typische vorm van kleine balletjes die op buskruit lijken. Buskruitthee heeft een heel eigen productiemethode: de blaadjes worden artisanaal verwekt, gestoomd, gerold en gedroogd. Als je een kopje laat trekken, ontrolt of ‘explodeert’ elk blad zich afzonderlijk, wat enorm veel smaak geeft. Buskruitthee wordt dan ook vaak met andere soorten thee gemengd om unieke smaken te verkrijgen.
 2. Deze groene thee vormt de basis van de Marokkaanse muntthee, waar het gedronken wordt met veel verse munt en suiker.
 3. Alle groene thees bevatten cafeïne, maar geven je een ander soort alertheid dan bij koffie. Je alertheid blijft constanter en is minder agressief dan bij koffie. Ben je gevoeliger aan cafeïne of wil je het wat minder straf maken, dan kan je het eerste aftreksel weggieten en de thee opnieuw opschenken.
 4. Dat groene thee goed is voor je gezondheid, is intussen veelvuldig bewezen. Het verbetert de cognitieve werking van onze hersenen, het stimuleert vetverbranding, beschermt tegen kanker en verlaagt het risico op hartziektes. Groene thee bevat heel wat gezonde bioactieve bestanddelen zoals polyfenolen, stoffen uit planten die als antioxidanten kunnen werken en ook ontstekingsremmend kunnen zijn. Ze zouden je helpen beschermen tegen diabetes en hart- en vaatziekten.
 5. Groene thee bevat ook heel wat van het catechine EGCG, ook een soort van stof uit planten die als enorm krachtige antioxidant werkt. EGCG bevordert de afbraak van giftige stoffen en vermindert psychische en lichamelijke stress. Onderzoek toont aan dat catechines zoals EGCG zouden helpen om je cellen te beschermen tegen schade en dus ziektes helpen voorkomen. Dit kostbare goedje vind je niet alleen in groene, witte, oolong en zwarte thees, maar ook in fruit zoals veenbessen, aardbeien en bosbessen en in noten zoals pecannoten, pistachenoten en hazelnoten. EGCG helpt ook bij gewichtsverlies, maakt je hart en brein gezonder en helpt ontstekingen te verminderen.
 6. Groene thee drinken verlengt je leven. Onderzoekers volgden 40.530 Japanse volwassenen gedurende elf jaar. De mensen die het meest groene thee dronken (5 kopjes of meer per dag) liepen aanzienlijk minder risico om te sterven.

Twee gunpowderthee tips van thee.be

 • Hou je niet van te bittere thee, dan kan je de Temple of Heaven gunpowder zeker uitproberen! De naam verwijst naar de specifiek strakke vorm van de gerolde balletjes en ook naar een hogere kwaliteit van thee. Zin in muntthee Morrocan style? Doe er verse munt en heel wat suiker bij!

Gunpowder Temple of Heaven

 • Wil je een gunpowderthee met al een stevige munttoets, dan is de Minty Green zeker een aanrader, met pittige pepermunt als basis met een heerlijk frisse ondertoon.

Minty Green

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494192/ 

 

De producten in deze blogpost

 • Gunpowder is één van China’s meest gekende groene theesoorten. De naam “gunpowder” kreeg de thee door zijn typische vorm van kleine balletjes die op kanonballen lijken. Bij gunpowder worden de theeblaadjes gedroogd in rollende trommels. De constante rotatie geeft de thee zijn bolvorm. Er bestaan...

 • 4,49

  Een klassieker! Deze melange bevat een hoogkwalitatieve gunpowder als basis. De combinatie met pittige pepermunt geeft deze thee een heerlijk frisse ondertoon met toch een stevige kick dankzij de sterke groene thee die ermee gepaard gaat. Munt en gunpowder wordt gebruikt om de traditionele Marokkaanse...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *