thee voor kinderen
Thee drinken

Thee voor kinderen: praktische tips & goede opties!

Het is een vaak voorkomende vraag: mogen mijn kinderen ook theedrinken? Van thee weten we allemaal dat het vele voordelen kan hebben voor onze algemene gezondheid, maar is het ook veilig voor kinderen? En zo ja, welke thee wel en welke niet?

De cafeïne in thee

Een van de eerste dingen om in overweging te nemen is de cafeïne die in thee zit. Cafeïne is een psychoactieve stof die je een boost geeft. Een beetje ervan kan je mentaal een opkikker geven en toont verschillende positieve effecten op het lichaam. De keerzijde is dat cafeïne, wanneer je er teveel van neemt verantwoordelijk kan zijn voor concentratieproblemen, hoofdpijn, maagproblemen, een hoge bloeddruk en, waarschijnlijk de meest bekende: slaapproblemen.

In principe beïnvloedt cafeïne kinderen op dezelfde manier dan volwassenen. Alleen is een kinderlijfje natuurlijk veel kleiner en dus kan een kleinere dosis cafeïne een veel groter effect teweegbrengen bij kinderen. In principe moet je rekenen dat het onder de 12 jaar niet aan te raden is om kinderen cafeïne te laten consumeren.

In thee zit over het algemeen een stuk minder cafeïne in dan in koffie, maar net iets meer dan in softdrinks als Coca-Cola bijvoorbeeld. Het is moeilijk er concrete cijfers op te plakken omdat de cafeïne inhoud van thee afhangt van de hoogte waarop de theeplanten groeien, en dat loopt sterk uiteen en is bovendien ook vaak moeilijk te achterhalen.

Kan thee dan niet voor kinderen?

thee kinderenWat je wil vermijden voor kinderen onder de 12 jaar is thee met cafeïne, wat wil zeggen alle “echte thee”, diegene die van de theeplant – Camellia Sinensis – komen. Zowel groene thee, witte thee, zwarte thee, oolong,.. worden gemaakt van echte theeblaadjes en bevatten dus cafeïne. Ook yerba mate bevat cafeïne (heel veel zelfs).

Gelukkig is er ook een heel arsenaal aan cafeïnevrije thee en dan hebben we het niet over gedecafeïneerde thee (die bevat nog steeds cafeïne, gewoon minder) maar wel over het grote aanbod aan kruiden, bloemen en fruitthee. Waarvan de echte theekenners wel eens durven zeggen dat het eigenlijk geen thee is, maar wel infusies en dat is niet gelogen, al wordt het in de volksmond wel zo genoemd.

Veel van deze infusies zijn gemaakt van kamille, gedroogde vruchten, munt en bloemen of ook kruiden zoals kaneel bijvoorbeeld. De variëteit aan smaken is bijzonder groot en er is dus zeker voor elk kind wat wils.

Infusies vermijd je best wanneer je kind onder de 6 maanden oud is, dit omwille van eventuele bacteriën die uitzonderlijk eens zouden kunnen voorkomen en daardoor eventueel een allergische reactie bijvoorbeeld zouden kunnen uitlokken. Vanaf de leeftijd van 2 jaar zijn infusies – de kruiden-, bloemen- en fruitthee’s – sterk aan te raden. Vooral omdat kinderen dan vaak verlangen naar allerhande ‘smaakjes’ en thee gewoon een veel gezonder alternatief is voor frisdrank of andere zwaar gesuikerde en bewerkte dranken.

Bovendien hebben heel wat kruiden, bloemen en specerijen ook een positief effect op het lichaam en zelfs helpen om bepaalde klachten of symptomen te verzachten wanneer kinderen ziek zijn:

  • Pepermuntthee: kan helpen om een gevoel van misselijkheid te verzachten, een pijnlijke keel verzachten en ook helpen bij een hoest of verkoudheid.
  • Gemberthee: Helpt bij maagpijn en misselijkheid.
  • Kamillethee: staat bekend om zijn rustgevend effect. Kinderen die zich onrustig voelen of problemen hebben met te bedaren voor het slapen gaan kunnen hier dus zeker gebaat bij zijn.
  • Fruitthee: Veel kinderen houden van zoet en als alternatief voor zoete fruitsappen of frisdranken kan een infusie van fruit een goede optie zijn.

Warme dranken?

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je maar beter extra voorzichtig zijn met warme dranken. Niet enkel om schade aan mond of slokdarm te vermijden maar ook omdat kinderen gemakkelijker dan volwassenen wel eens morsen en dat kan gevaarlijk worden. Wees daarom extra alert.

Kruiden, bloemen en fruitinfusies zet je best op 100 graden omdat die deze hitte nodig hebben om voldoende smaak af te geven. Best is dus om de thee te laten infuseren op hete temperaturen en deze dan lauw of koud te laten worden. Je kan van fruitinfusies trouwens ook heerlijke iced tea maken – kids love that!!

Enkele goede thee’tjes uit ons assortiment:

  • Luscious LavenderLucious lavender & apriocot, een combinatie heerlijke lavendel en abrikoos.
  • Moonlight, een rustgevende bloemen en kruidenmelange.
  • Strawberry Kiss, alleen op het oog al zal deze thee je kids doen wegdromen!
  • Ruby, een rode vruchtenthee van de AMBAR-lijn die perfect samen gaat met een likje honing.
  • Turkish Orchard, een combinatie van appel en ananas, een zoete melange.
  • Sunset Glow, exotische fruitmelange.

De producten in deze blogpost

  • Een thee voor de romanticus. De zoete smaak van steenvruchten zoals perzik en abrikoos worden vergezeld door andere fruitstukjes en limoengras. Doe daarbij nog eens lavendelbloemen en je hebt de ideale fruitthee om je te doen relaxen. Een theetje dat sterk geliefd is en door...

  • 5,60

    Deze aardbeithee wordt vergezeld van pittige appelstukjes en roosjes. Doe je ogen toe, ruik aan deze thee en je waant dat het zomer is. Een blend van kleurrijke bloesems en fruit die je blij maken. Altijd bereiden met kokend water en laten rusten gedurende ongeveer...

  • 4,40

    De klassieker onder de klassiekers binnen de infusies en dat ook nog eens in zijn meest pure vorm. Kamillebloemen en kamillethee staan vooral bekend om hun rustgevende eigenschappen. Daarom wordt deze infusie ook vaak ingezet als 'slaapthee'. Evengoed is hij je ideale partner voor een...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *