gemberthee
Theeblog

De voordelen van gemberthee

Niets zo lekker als een heerlijk gembertheetje, toch? Gember wordt al heel lang als kruidengeneesmiddel gebruikt en werkt bij heel wat kwaaltjes. Je wist misschien wel dat het helpt bij misselijkheid, maar deze Aziatische wortel heeft nog veel meer in zijn mars.  

Eerst en vooral: wat is gember? Het hoort tot de Zingiberaceae-familie en is familie van de kurkuma- en kardemomwortel. Gember kan je zowel vers als gedroogd gebruiken in de keuken, maar ook in een olie of sap. En natuurlijk ook zeker in een thee! 

 1. Reisziekte en misselijkheid  

gember Echt veel wetenschappelijk bewijs rond het effect van gember op reisziekte is er, op een oudere studie na, voorlopig nog niet, maar heb je last van misselijkheid tijdens het rijden, dan kan het zeker geen kwaad om eens het effect van een gemberthee op jezelf uit te testen.  

Wat wel ondersteund wordt door meerdere experts is het effect van gember bij ochtendmisselijkheid of bij misselijkheid tijdens chemotherapie. Dat zou liggen aan de zogenaamde ‘gingerolen’, actieve bestanddelen in gember die de klachten kunnen verlichten. Het maakt dat gember een waardevol alternatief is voor mensen die geen standaardmedicatie mogen innemen en het zo natuurlijk mogelijk moeten houden.  

 2. Minder stress en sterkere weerstand 

Een gemberthee drinken tijdens de winter kan je ook helpen om je immuniteit te versterken en minder stress te hebben. Gember heeft ook een positief effect op de luchtwegen en kan vervelende kwaaltjes zoals een verstopte neus verminderen. Het volstaat om de stoom van warme gemberthee in te ademen.  

3. Middeltje tegen de pijn 

Gember werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het helpt bij onder meer een pijnlijke artroseknie, maar ook bij hoofdpijn, menstruatiepijn en pijnlijke spieren. Heb je hoofdpijn? Probeer dan eens een gembertheetje te drinken!  

 4. Goed voor het hart en gewicht 

Gember helpt ook om je cholesterol te verlagen, je bloedsomloop te verbeteren en bloedklonters en hartaanvallen te voorkomen. Gemberthee helpt ook bij overgewicht, omdat het je hongergevoel vermindert. Gember kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren en is dus vooral interessant voor mensen met diabetes type 2. Vraag natuurlijk wel eerst je arts om advies. 

 5. Beschermt tegen kanker 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat gember verschillende soorten kankercellen bestrijdt, specifiek pancreas- en darmkanker.  

ginger fresh thee Kortom, het is meer dan aangeraden om regelmatig eens een gembertheetje te drinken! Het is ook heel erg gemakkelijk om zelf te maken met ons thee-aanbod met theetjes als Ginger Fresh, Gingerally of onze Apple Spice.

Houd je het liever vers, dan doe je een aantal dunne sneetjes verse gember in kokend water en laat je ze 10 à 20 minuutjes koken, afhankelijk van hoe straf je je thee wil hebben. Eventueel doe je er nog een schijfje citroen of limoen bij en een scheutje honing of agavesiroop. Genieten maar! 

 


Boeiend wetenschappelijk onderzoek rond gember:  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4427290/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28934138/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25077501/ 

https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00164.2002 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912592/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28336112/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29193411/ 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.6642 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24490949/ 

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0038-8 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *