gemberthee
Gezondheid

De voordelen van gemberthee

Niets zo lekker als een heerlijk gembertheetje, toch? Gember wordt al heel lang als kruidengeneesmiddel gebruikt en werkt bij heel wat kwaaltjes. Je wist misschien wel dat het helpt bij misselijkheid, maar deze Aziatische wortel heeft nog veel meer in zijn mars.  

Eerst en vooral: wat is gember? Het hoort tot de Zingiberaceae-familie en is familie van de kurkuma- en kardemomwortel. Gember kan je zowel vers als gedroogd gebruiken in de keuken, maar ook in een olie of sap. En natuurlijk ook zeker in een thee! 

 1. Reisziekte en misselijkheid  

gember Echt veel wetenschappelijk bewijs rond het effect van gember op reisziekte is er, op een oudere studie na, voorlopig nog niet, maar heb je last van misselijkheid tijdens het rijden, dan kan het zeker geen kwaad om eens het effect van een gemberthee op jezelf uit te testen.  

Wat wel ondersteund wordt door meerdere experts is het effect van gember bij ochtendmisselijkheid of bij misselijkheid tijdens chemotherapie. Dat zou liggen aan de zogenaamde ‘gingerolen’, actieve bestanddelen in gember die de klachten kunnen verlichten. Het maakt dat gember een waardevol alternatief is voor mensen die geen standaardmedicatie mogen innemen en het zo natuurlijk mogelijk moeten houden.  

 2. Minder stress en sterkere weerstand 

Een gemberthee drinken tijdens de winter kan je ook helpen om je immuniteit te versterken en minder stress te hebben. Gember heeft ook een positief effect op de luchtwegen en kan vervelende kwaaltjes zoals een verstopte neus verminderen. Het volstaat om de stoom van warme gemberthee in te ademen.  

3. Middeltje tegen de pijn 

Gember werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het helpt bij onder meer een pijnlijke artroseknie, maar ook bij hoofdpijn, menstruatiepijn en pijnlijke spieren. Heb je hoofdpijn? Probeer dan eens een gembertheetje te drinken!  

 4. Goed voor het hart en gewicht 

Gember helpt ook om je cholesterol te verlagen, je bloedsomloop te verbeteren en bloedklonters en hartaanvallen te voorkomen. Gemberthee helpt ook bij overgewicht, omdat het je hongergevoel vermindert. Gember kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren en is dus vooral interessant voor mensen met diabetes type 2. Vraag natuurlijk wel eerst je arts om advies. 

 5. Beschermt tegen kanker 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat gember verschillende soorten kankercellen bestrijdt, specifiek pancreas- en darmkanker.  

ginger fresh thee Kortom, het is meer dan aangeraden om regelmatig eens een gembertheetje te drinken! Het is ook heel erg gemakkelijk om zelf te maken met ons thee-aanbod met theetjes als Ginger Fresh, Gingerally of onze Apple Spice.

Houd je het liever vers, dan doe je een aantal dunne sneetjes verse gember in kokend water en laat je ze 10 à 20 minuutjes koken, afhankelijk van hoe straf je je thee wil hebben. Eventueel doe je er nog een schijfje citroen of limoen bij en een scheutje honing of agavesiroop. Genieten maar! 

 


Boeiend wetenschappelijk onderzoek rond gember:  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4427290/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28934138/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25077501/ 

https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00164.2002 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912592/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28336112/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29193411/ 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.6642 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24490949/ 

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0038-8 

De producten in deze blogpost

  • 5,19

    Deze pure gemberthee kan zowel op zichzelf of als toevoeging bij andere thee of kruiden gedronken worden. Je mag deze infusie zetten op kooktemperatuur zodat alle goede stoffen waar gember zo bekend voor staat eruit kunnen komen. Gember heeft een bijzonder pittige kruidige smaak maar...

  • Deze gemberthee van het merk Garden Of Eden is een basis gemberinfusie die een geweldige combinatie maakt van verschillende sterk aromatische ingrediënten. De gember geeft een pittige toets aan deze thee, de stukjes appel en het zoethout zorgen dan weer voor een zoete twist. Een...

  • 4,39

    Een frisse gemberthee met een toets van limoengras. Om de smaak extra fijn te maken, is er een toets van zoethout aan toegevoegd. Geen spicy kruidenthee, maar eerder zacht dankzij het zoethout. Heel erg lekker warm, maar ook enorm aangenaam als het koud wordt geserveerd,...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *