Steffi Vertriest Theesommelier
Overige

10 Vragen aan onze theesommelier Steffi Vertriest

Onze ambassadrice en theesommelier Steffi Vertriest vervult een centrale rol hier bij Thee.be. Zo selecteert ze al onze theeën, schrijft ze vele interessante blogs en maakt ze leuke filmpjes voor onze social media. Deze week heeft Steffi speciaal voor haar trouwe theefans tijd gemaakt om enkele vragen te beantwoorden.

Steffi Vertriest TheeVanwaar komt je passie voor thee?

“Mijn mama was altijd al een theedrinker en die dronk vroeger steeds zwarte thee met citroen, uit een theebuiltje. Op een gegeven moment had ze een artikel gelezen dat groene thee vele positieve effecten zou hebben op het lichaam, onder andere dat het preventief zou werken tegen kanker. Dat wilde ze wel graag eens uitproberen, dus ging ze naar een theewinkel om voor het eerst losse groene thee te kopen. Die hebben we dan samen met een zeefje opgeschonken, maar veel te warm, op 100°C. Het resultaat was een slechte, bittere kop, maar het werd wel ons vast avond ritueel. Groene thee bevat cafeïne en dus was ik eigenlijk veel te jong, ik was 9 jaar, om thee met cafeïne te drinken. Maar, dat ritueel heeft wel mijn interesse in thee aangewakkerd.”

Hoeveel tassen thee drink je per dag?

“Ik denk toch wel 8 tot 10 tassen per dag, dus best veel. ”

Wat is je favorieten theesoort en waarom juist?

Oolong zonder twijfel. Ik denk dat oolong de meest boeiende thee is omdat de theeproducenten daar met de oxidatiegraad kunnen spelen. Zo zijn er vele mogelijkheden qua productie en dus heb je ook veel verschillen in het eindresultaat.”

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen theecollectie, AMBAR tea, te maken?

“Ik vond dat er op de (Belgische) markt een gebrek was aan kwalitatieve theeën en blends met een goede prijs. Ik wilde dat mensen die fan zijn van thee en graag de betere thee willen drinken, toch niet meteen de heel dure theeën moeten kopen. Ook vond ik dat binnen de blends de kwaliteit het soms liet afweten. Natuurlijk was ik ook heel enthousiast om met eigen blends te experimenteren en dingen te proberen creëren die er echt nog niet waren. De Re-vitalizer is hier een goed voorbeeld van, dit is een blend op basis van groene rooibos.”  

Wat is je favorieten thee uit de AMBAR collectie en waarom?

“Dat is heel moeilijke vraag, het zijn allemaal mijn baby’tjes, maar als ik echt zou moeten kiezen dan denk ik Shangri-la. Dit is niet alleen echt een hele goede thee, dé beste witte thee die ik ooit gedronken heb, maar ik was vooral heel blij dat die prijs net interessant genoeg was om die toch nog in de collectie te krijgen. Mijn favoriet van de AMBAR blends is re-vitalizer, omdat ik heel blij ben dat ik een blend zonder cafeïne heb kunnen maken van dat niveau. De re-vitalizer is ook een blend waar ik heel lang heb aan gewerkt om die te perfectioneren.”

Tie Guan Yin AMBAR TeaHoe ben je op de naam AMBAR gekomen voor je theelijn?

“Ambar is het Spaanse woord voor amber. Amber is de kleur van een traditionele zwarte thee, dus de thee die mijn mama vroeger dronk. Ook heb ik een link met Spanje omdat ik daar een tijdje gewoond hebt. Nog een persoonlijk link is dat ik geboren ben in Antwerpen en het Spaanse woord voor Antwerpen is ‘Amberes’, maar het gaat nog verder dan dat. Amber is ook een gemstone, gemaakt uit een soort hars van een boom dat heel snel hard wordt, hierdoor gebeurt het vaak dat er insectjes in zitten. De betekenis van die gemstone is een momentopname en thee is voor mij een momentje van zen nemen.”

Wat is je favorieten theeland?

“Taiwan omdat ik vind dat ze daar de beste theeën hebben. De kwaliteit van Taiwanese thee ligt heel hoog en het is het land dat het meeste research doet naar thee. Ik ben er zelf ook al geweest. Het is een heel mooi theeland met gewoon kei lekkere thee. Taiwan is trouwens ook hét land van de oolong thee.”

Heb je nog een theedroom? Iets wat je wil doen of bereiken m.b.t. thee?

“Veel! Ik zou graag een boek over thee schrijven. Ik zou graag, als ik zot mag dromen, een soort lezing/theatershow over thee willen maken. Ook heb ik nog heel veel ideeën voor eigen theelijnen. En als ik echt heel luid mag dromen, zou ik misschien ook wel een eigen theeveld willen hebben. Als dat niet voor meteen is, zou ik wel graag een thee project ondersteunen. Dit als goede doel om zo de mensen op de thee velden een beter leven te gunnen.”

Wat is de duurste, meest speciale of gekste thee die je ooit al hebt gedronken?

“Een Gyokuro Kagoshima, dat is een Japanse thee die ik gekocht heb in een winkeltje in Parijs. Die thee kostte 180 euro voor 100 gram.”

Wat is je favorieten teapairing combinatie?

“Mijn favorieten teaparing is de combinatie van licht geoxideerde oolong met zoete aardappel. Deze verrassende teaparing heb ik geleerd op mijn theereis naar Taiwan.”

1 thoughts on “10 Vragen aan onze theesommelier Steffi Vertriest

  1. sofie vandenbroucke schreef:

    Als je een boek uitbrengd over thee dan koop ik die. Ik ben een boekenlezer en dit heb ik zeker nog tekort in mijn collectie. Ik ben sins kort een grote theefan geworden. En ik vind dit een super toffe site en goeie thee. Heb al 1 thee uit je collectie gedronken en ben fan. Ik heb jaren thee in zakjes gedronken maar vond de smaak altijd net te weinig. Er was iets tekort. Na wat onderzoek kwam ik hier terecht en heb er nog geen moment spijt van. Ik probeer nu mijn mama te overtuigen voor thee te drinken. Dus bij mij gaat het omgekeerd dan bij jou. Zo creëer ik ook een zen momentje met mijn mama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *