temperatuur water groene thee
Thee zetten, Theesoorten

Op welke temperatuur kook ik water voor groene thee?

Wie de kunst van thee onder de knie wil krijgen, die zet zijn water op de juiste temperatuur. Dat je temperatuur van je thee cruciaal is, dat is al lang geen mythe meer maar een feit. Je kan de beste thee in huis halen, als je hem te sterk verhit dan maak je hem helemaal kapot en dat is niet enkel zonde van het geld, het is ook zonde van al het harde werk dat in het product gekropen is. Thee is namelijk een heel arbeidsintensief proces.

beste waterkoker temperatuurVan alle soorten thee (witte, groene, gele, oolong, zwarte en postgefermenteerde thee) is groene thee de meest gevoelige. Dit komt omdat de theebladeren van groene thee nul procent geoxideerd zijn. Een zwarte thee bijvoorbeeld kent een oxidatiepercentage van 100 procent en kan daarmee veel hogere temperaturen aan, tot wel 100°C. Al kan je toch beter het kookpunt niet over gaan. Zodra water doorkookt en begint te borrelen, verliest het zuurstof en die zorgt juist voor een mooi aroma.

Op welke temperatuur je je water voor groene thee het beste kookt hangt af van de specifieke losse thee die je gebruikt. Ruim genomen gaan de ideale temperaturen van 50 graden tot 80 graden Celcius. Dat is dus nog een heel breed spectrum aan temperaturen. Over het algemeen zijn de meeste Japanse groene thee’tjes gevoeliger aan verhitting. Ze zijn grassiger van smaak en de kleur van het droge blad is vaak heel groen terwijl veel Chinese groene thee een licht bruine of grijze schijn hebben. Typische Japanse groene thee is Matcha, Sencha en Gyukuro. Zeker een matcha zet je best op heel lage temperaturen zo’n 60 graden ongeveer. Andere Japanse thee kan je op 70 graden zetten. Werk je met een Chinese thee dan is de richtlijn eerder 80 graden. Omdat de meeste losse groene thee uit China komt, kan je 80 graden Celsius als algemene maatstaf gebruiken.

Maar naast richtlijnen is er natuurlijk ook nog zoiets als smaak en voorkeur. Bovendien is elke thee anders, meer nog dezelfde thee geplukt in een ander jaar kan zelfs een andere ideale zettemperatuur hebben. En dat is net het mooie eraan. Steeds weer experimenteren met de verschillende variabelen die de thee tot zijn recht doen komen.

Onmisbaar in je theeritueel is ongetwijfeld een waterkoker op temperatuur. Je kan kiezen voor eentje met een digitale instelling, hiermee kan je tot op de graad nauwkeurig ingeven op welke temperatuur het water moet koken. Of je kan kiezen voor een waterkoker op temperatuur met vooringestelde standen. Een derde optie is om zelf de temperatuur te gaan meten met een thermometer, al is dit iets omslachtiger. Zelf neem ik een thermometer vaak mee op vakantie omdat dat een stuk handiger is dan je waterkoker mee te zeulen in je koffer. Wanneer je dan water voor je thee verwarmd, in een steelpannetje bijvoorbeeld, dan kan je de temperatuur gaan monitoren. Klinkt veel werk? Tot je het verschil proeft in smaak. Totally worth it!

 

De producten in deze blogpost

  • 15,00

    Een gaiwan is een leuke en handige manier om thee te zetten volgens de Gong Fu Cha methode. Deze gaiwan is wit van kleur en werd vervaardig uit porselein. Details: Capaciteit: 100 ml Materiaal: porselein

  • Duurzame en grote waterkoker van 1,7 liter die instelbaar is per graad. Elke thee heeft zijn eigen specifieke ideale temperatuur, de temperatuur waarop de thee het mooiste palet aan smaken vrijgeeft zeg maar. Alle thee is anders en daarom is het aan te raden te...

  • De wondere wereld van groene thee is bijzonder ruim. Niet enkel heb je prachtige groene thees van de Camelia Sinensis, groene thee leent zich ook perfect om mooie blends mee te maken. Je hebt daarom heel veel verschillende smaken in groene thee en daar willen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *