houdbaarheidsdatum van thee
Algemene theekennis

Houdbaarheidsdatum van thee: wat moet je weten

Heb je ook nog een aantal pakjes en zakjes thee in je voorraadkast liggen? Hoe zit dat eigenlijk met dit product? Kun je theezakjes en losse thee eindeloos bewaren? Gaat het echt overstuur of helemaal niet? Wordt de smaak op een gegeven moment minder? Doe je winst met onderstaande informatie over de houdbaarheidsdatum van thee en je weet voortaan precies hoe het zit met het bewaren van thee.

houdbaarheidsdatum theeThee bederft niet snel

Dit kunnen we je in ieder geval meteen al vertellen: thee hoort bij de producten die zeker niet snel bederven. Kijk je naar andere levensmiddelen, dan kun je thee bovengemiddeld lang bewaren. Heb je dus extra veel thee ingeslagen omdat je lievelingssmaakje in de aanbieding was? Dat is geen enkel probleem. Zeker niet als je graag thee drinkt. Hoe lang thee goed of in ieder geval lekker blijft, heeft ook veel, zo niet alles, te maken met de manier van bewaren.

Hoe bewaar je thee?

Losse thee bewaar je net als ander voedsel. Op kamertemperatuur en droog. Zorg je daarvoor, dan kan losse thee heel lang goed blijven. Ook gebeurt er dan voor hele lange tijd niets met de geur, de kleur of de smaak. Omdat thee een ongekoeld product is, is de houdbaarheid extra lang. Bewaar de thee dus in de kast of op een andere donkere plek.

houdbaarheid van theeThee wordt minder lekker

Bij thee hoef je niet snel bang te zijn dat het bederft. Na verloop van tijd wordt de smaak echter wil minder intens. Wil je niet dat dat gebeurt, gebruik de thee dan binnen 12 tot 18 maanden nadat je het hebt gekocht. Zie je een pakje thee in je kast of in je kelder en had je dit al een jaar of 2 geleden gekocht? Drink het nog gerust, want je wordt er echt niet ziek van. De smaak zal echter niet meer helemaal zijn zoals je had verwacht. Bewaar je thee dus liever niet langer dan een jaar.

Verschil per thee

Nu maakt het ook nog wel iets uit om welke theesoort het gaat. De verschillen zijn niet heel groot, maar er valt wel iets over te zeggen. Donkere thee is langer houdbaar dan lichte thee. Heb je dus zwarte en groene thee in de keuken en is de houdbaarheid bij beide bijna verstreken? Neem dan eerst de groene thee. Zwarte thee wordt namelijk langer geoxideerd en is daardoor droger dan groene thee. Hoe droger de thee, hoe langer de smaak behouden blijft.

thee houdbaarheid datumWat zegt de houdbaarheidsdatum precies over de thee?

Die datum op het pakje thee hoef je dus niet al te serieus te nemen? Nogmaals, thee is een ongekoeld product en bederft niet snel. De datum die je op de verpakking leest, heeft voornamelijk te maken met een garantie voor de smaak. Er zijn heel wat producten die je beter niet meer kunt gebruiken na het verstrijken van de uiterste houdbaarheidsdatum. Bij thee speelt dit probleem niet. Kom je nu een keer oudere thee tegen en vind je het jammer dat de smaak minder intens zal zijn? Houd dan het zakje extra lang in het water, dan zal het met de smaak ook nog heel erg meevallen.

Bedorven thee

Laat je de thee echt jaren en jaren in de kast staan, dan kun je het beter niet meer gebruiken. Thee kan op een gegeven moment bederven. Dit is te zien aan een laagje olie dat op het water komt drijven. Zie je dat, drink de thee dan liever niet meer op. Soms ontstaat er net voordat de thee bedorven is ook al een raar smaakje. Vooral zwarte thee of fruitthee kunnen iets muf gaan smaken.

 

De producten in deze blogpost

  • Deze glazen theepot is een klassieker in ons gamma. Hij is perfect voor wie ervan houdt om de theeblaadjes zienderogen te laten ontluiken. Glas is een duurzaam materiaal en mits een beetje zorg kan deze theepot dan ook jaren meegaan.   Tevens is het de perfecte pot...

  • Oorspronkelijke prijs was: €18,95.Huidige prijs is: €17,10.

    Een set van twee ronde ronde theeblikken. Een zwart met in witte letters TEA en een witte met zwarte letters TEA, gebaseerd op de oude theeblikken uit Ceylon, Sri Lanka. Deze theeblikken zijn groot van inhoud en dus perfect voor wie vele kopjes thee drinkt....

  • Dit zilveren theeblik beschikt over een dubbele dop waardoor lucht en licht geen kans heeft om aan je theebladeren te geraken. Het resultaat daarvan is dat de kwaliteit en de smaak van je losse thee beter bewaart wordt. Een eenvoudig design met een klassieke kleur...

1 thoughts on “Houdbaarheidsdatum van thee: wat moet je weten

  1. Francien schreef:

    Fijn deze post, ik had bijna een groot blik met goede thee weggegooid omdat de datum was verstreken. Nu durf ik het gewoon op te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *